Bundesliga Newsletter - Přehnaný gegenpressing?

Vítejte u čtvrtého bundesligového newsletteru, který vzniká v rámci spolupráce s projektem ZaKopaná.

Co týden přinesl?

Hraj, dokud se nezapíská!

Prohrávat ještě v 89. minutě 2:0 a přesto zápas vyhrát 2:3? To se povedlo hráčům Werderu Brémy. O to působivější je, že tento úspěch zaznamenali před slavnou žlutou stěnou na stadionu Borussie Dortmund.

BVB byla kromě dobrého vstupu do utkání tím horším týmem. Brémy je přestřílely 14:6 (na branku 7:4), připsaly si víc rohů, přihrávek, vyhraných duelů, i většiny defenzivních statistik. Dortmund promarnil jednu velkou šanci a trefil brankovou konstrukci, rozhodně si ale nezasloužili v závěru utkání držet zdánlivě pohodlné dvoubrankové vedení.

Trenéru Wernerovi vyšla střídání na výbornou. V 89. minutě se prosadil Lee Buchanan, v nastaveném čase na něj navázal Niklas Schmidt a v posledních vteřinách utkání ještě Oliver Burke. Všichni tři začali utkání na lavičce. Dortmundu nepomohl ani Marco Reus, který si vedle dvou asistencí odnesl ze zápasu i žlutou kartu za zdržování v 91. minutě.

Ve výsledku zasloužená výhra pro Brémy, ze kterých se stává expert na pozdní drama (sám Oliver Burke se prosadil v 95. minutě v obou posledních zápasech) a míří, po postupu zpět do nejvyšší soutěže, zatím pohodlně do středu tabulky. Vedle toho Dortmund vyklidil pole Bayernu, který jako jediný v lize získal devět bodů z úvodních třech duelů.

O čem se mluví?

Škodí Gegenpressing Bundeslize?

5:3 v Superpoháru s Lipskem, 6:1 s Frankfurtem, 2:0 s Wolfsburgem a teď 7:0 s Bochumí… Gól v lize každých 18 minut! Ano, každých 18 minut!

Bundesliga stále hledá odpověď na otázku: ‚Jak zastavit Bayern?‘. Teď, po odchodu Lewandowského a vypuštění šelem, které se za polským střelcem ukrývali, o to více.

Bayernu pod Nagelsmannem odchod tradičního hrotového útočníka, který na sebe natáhne většinu šancí, skutečně pomohl. Prakticky neustále jsou v náběhu směrem k soupeřově brance hned čtyři hráči… ať je to útočná čtveřice v libovolném složení, či jen tři její členové doplnění o jednoho ze záložníků, případně krajního beka, nejčastěji Alphonsa Daviese na levé straně, obrana soupeře neví, na koho se první soustředit.

Celé této patálii navíc přidává fakt, že v Německu hrají všichni směrem dopředu. Buďto celý tým útočí, nebo celý tým presuje. A presuje pěkně vysoko a agresivně. To je filozofie, kterou uplatňuje až na pár výjimek naprosto celá Bundesliga.

A ano, gegenpressing je jedním z klíčových důvodů, proč v přepočtu na zápas padá v BuLi nejvíce gólů ze všech předních evropských lig. Ohromné množství napadání vysoko v poli, vysokých obratů ve hře, duelů, to všechno statisticky podkládá, že je Bundesliga nejrychlejší ligou v Evropě – navzdory populárnímu přesvědčení.

Gegenpressing má ale také své mínusy. Jednak je místy vyčerpávající sledovat necelou dvacítku týmů, které všechny hrají různé obdoby toho samého stylu fotbalu. V tomhle směru má zkrátka navrch Anglie, kde se všechny fotbalové kultury mísí. Má to však za následek ještě jeden problém, a sice, že vysoko presující týmy nechávají hodně prostoru za svou obranou. Prostoru jako dělaného pro čtyři nesmírně kvalitní, neustále nabíhající útočníky v červeném…

Příběh z nižších pater

Kdo chce hrát o Evropu?

Predikovat před začátkem sezóny první čtyřku v Bundeslize? Nemožný úděl, který se však letos zdál být poněkud jednodušší, vzhledem k ambicím a kvalitám BVB, Lipska a Leverkusenu. RB i Bayer ale výkonnostně strádají a tím se otevírá prostor pro ostatní kluby, aby se přidaly do souboje o umístění, garantující evropské poháry.

Tradičně už patří mezi tyto celky Union Berlin. S remízou na hřišti Mainzu a výhrám doma proti Herthě a Lipsku sedí zatím na třetím místě. Po loňské páté a předloňské sedmé příčce by bylo umístění v přední čtveřici dalším krokem vpřed pro tento skvěle vedený, sympatický klub.

Další, kdo chce Bundesligu reprezentovat v Evropě, a posledních pár let o tom přesvědčuje, je Freiburg. Po šestém a pátém místě v minulých sezónách budou chtít letos podobný úspěch zopakovat. Zatím sebrali tři body proti snadným soupeřům a další takový je čeká v neděli. Nedokázali ale udržet výsledek proti Dortmundu. Stejně jako Union bude i Freiburg letos hrát Evropskou ligu a uvidíme tedy, jak se s vícero soutěžemi poperou.

Podobný ‚handicap‘ nebude mít další adept na přední příčky, Borussia Mönchengladbach. Po výhře proti Hoffenheimu a Herthě a remíze se Schalke zatím na druhém místě, tým trenéra Farkeho dává zatím zapomenout na loňské desátému místo. Otázkou však zůstává, v jakém stavu jsou finance klubu a jestli se nebude muset opakovat podobná situace, jako vloni v zimě, kdy byl klub nucený prodat jednoho ze svých nejlepších hráčů.

Sezónu začali slibně i Mainz a Hoffenheim. Loňské osmé a deváté kluby ukazují, že letos chtějí útočit na příčky přece jen o něco výš. Přehlížet nesmíme ani Kolín, který sice ztratil svého klíčového zakončovatele a zatím se trochu hledá, ale tým má pořád silný a budou chtít navázat na loňské sedmé místo.

Rozjezd se naopak nepovedl Wolfsburgu a Frankfurtu. Celek od Volkswagenu pokračuje v trápení z minulé sezóny i pod novým trenérem Kovačem. Mladý tým jim ale dává naději, že i když ne letos, můžou mít zpátky do Evropy našlápnuto v příštích letech.

Frankfurt zase nenavazuje na své vítězství v Evropské lize. Spousty fanoušků vkládalo do klubu naděje, že na tento úspěch navážou silným přestupovým obdobím a jako klub, který má ve svém vedení úspěšné byznysmeny a sídlí v bohatém městě povstanou a stanou se tradiční bundesligovou silou. Vyjma podpisu Maria Götzeho však letní přestupové období nabídlo spíše důvody ke smutnění. Kariéru ukončil Martin Hinteregger, obranná opora, a do Juventusu odešel Filip Kostić, klíčový tahoun.

Jak tomu v Německu běžně bývá, na sedm příček, slibujících pro další sezónu evropský fotbal, se tlačí málem celá tabulka.

Jaké příčky zajišťují jakou evropskou soutěž?
1.-4. Liga Mistrů, 5.-6. Evropská Liga, 7. Kvalifikace do konferenční ligy.

Česká hlídka

Generační obměna, trápení & překvapivé výsledky

Jiří Pavlenka v už zmíněném střetnutí svých Brém s Borussií Dortmund odchytal celý zápas. Přesto, že si BVB moc šancí nevytvořila, pustil dvě branky – obě střely z vetší vzdálenosti, a i když byla jedna dobře zamířená a druhá schovaná za hráčem, rád bych viděl adepta na post české brankářské jedničky podobné střely chytat.

Vladimír Darida do prohraného zápasů své Herthy Berlin proti Borussii Mönchengladbach nenastoupil a strávil celých 90 minut na lavičce.

Celých 90 minut na hřišti strávil naopak další český středopolař, Alex Král. Proti Wolfsburgu nechal zapomenout na své chyby z minulého utkání a významně svým výkonem pomohl Schalke 04 k cennému bodu na hřišti Wolfsburgu. Vyzdvihnul bych třeba, že Král vyhrál 6/8 svých pozemních duelů.

Ani na lavičku se opět nevešel Tomáš Koubek.

Souboj českých zástupců v Bundeslize nabídlo utkání Bayeru Leverkusen s TSG Hoffenheim. Spokojeně z něj ale nebude odcházet ani jeden z trojice Schick, Hložek & Kadeřábek.

Zatímco Patrik Schick a Adam Hložek byli na špatném konci debaklu 0:3, což odnesl Hložek střídáním už v poločase, Pavel Kadeřábek se znovu nevešel do základní sestavy. Vyběhl sice na hřiště v 70. minutě, zjevně je ale v pořadí až druhým pravým wingbackem za Robertem Skovem. Pomoct by mu ale mohlo případné vrácení Skova na levou stranu, namísto z počátku jeho působení v novém klubu trápícího se Angeliña.

Letošní ročník zatím českým hráčům v Bundeslize nepřeje…

Na co se naladit

‚Der Klassiker‘… ten originální

Následující hrací týden přinese velkolepé utkání, střetnutí dvou historických Bundesligových gigantů, svého času předních rivalů, a vlastně také duel prvních dvou celků tabulky: Bayernu Mnichov proti Borussie Mönchengladbach.

V devíti letech mezi ročníky 1968/69 a 1976/77, krátce po založení Bundesligy, se tyto dva kluby podělily o všechny ligové tituly. Gladbach jich v tomto období vyhrál pět, Bayern čtyři. Historie obou klubů potom šla opačnými směry, Bayern má na kontě 32 trofejí za prvenství v lize, Borussia od té doby žádné nepřidala. Přesto zůstává toto střetnutí velkou událostí… původní Der Klassiker. Letos okořeněný o skutečnost, že Mönchengladbach sedí na druhém místě za Bayernem.

Německo nabídne fotbalovou zábavu u v následujícím týdnu. 30. & 31. 8. dohrávají své první pohárové zápasy Lipsko a Bayern. Určitě se nezařadí mezi kluby, které každoročně překvapivě vypadnou v úvodních kolech DFB Pokal proti outsiderovi z nižších divizí, nebo?

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

77.5%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Nekončící vzestup Unionu
StaršíBundesliga Newsletter - A zase ten (N/L)everkusen?