Bundesliga Newsletter - Našli býci z Lipska svého toreadora?

Máme za sebou další zajímavé kolo, v němž se Union proti Gladbachu pěkně zapotil, aby si udržel vedoucí pozici. Daří se i Lipsku, které se pod Rosem vrací na příčky, kde bychom jej čekali před sezónou. V tomto bundesligovém newsletteru vznikajícím ve spolupráci s projektem ZaKopaná, se pak ještě dočtete o zmateném fungování Schalke a nebude chybět tradiční report o českým hráčích. Připraveni? Jdeme na to... :)

 

Co týden přinesl?

Nastavena jedna minuta, ale rozhodnuto v 90+7? Ne tak docela…

Po přesvědčivé výhře Bayernu Mnichov 6:2 doma proti Mainzu, kdy se za Bayern prosadilo šest různých střelců, musel Union Berlin v neděli udržet nervy a sebrat tři body proti Gladbachu, jestli se chtěli vrátit na první příčku v tabulce, kterou po sobotním duelu držel Bayern.

Už jsem měl i nachystaný tweet, kde jsem si chtěl postěžovat, že začalo to, zdá se, nevyhnutelné období, kdy si všichni vyzyvatele seberou body mezi sebou, zatímco Bayern nabere tempo a získá v lize náskok. Union totiž ztrácel. Gladbach si proti nim dokázal tvořit šance, ač tedy jen v prvním poločase, a vedl gólem Nica Elvediho po rohu.

V 79. minutě dokázal vyrovnat Kevin Behrens, který sotva pět minut předtím nastoupil z lavičky. V 88. minutě se Union ujal vedení, ale radost netrvala dlouho, jelikož VAR bylo proti. Zápas tedy šel do dramatického nastavení, kde v 97. minutě posledním kopem zápasu Danilho Doekhi udržel všechny tři body v Berlíně a vrátil Union na první místo tabulky.

Tam ale drama nekončí, protože oficiální zápasová grafika chybně ukazovala, že nastavení mělo trvat pouhou minutu. Tenhle omyl se začal šířit sociálními sítěmi a především fanouškovské stránky Bayernu Mnichov, kterých mám jako fanoušek mnichovského klubu plnou ‚timeline‘, jej prezentovali s ublíženými komentáři. Taky se tím ale krásně ukázalo, kdo na zápas skutečně koukal, a kdo jen shlédnul minutový sestřih a převzal senzaci.

Minutové nastavení je blbost už jen s ohledem na počet střídání v druhém poločase a přezkum VAR. Skutečný nastavený čas činil šest minut. Ostatně i oficiální účty Unionu Berlin budili mezi fanoušky naději, když hned v 90. minutě oznamovali tu radostnou zprávu, že mají jejich favorité ještě celých šest minut na zvrácení výsledku.

Kdo udělal tu chybu, že ten fotbal skutečně sledoval, než o něm začal psát, byl o interakce spojené s touhle ‚senzací‘ ochuzen…

O čem se mluví?

Rose rozběhl býčí stádo

Devět zápasů ve všech soutěžích neporaženi. Výhra nad Realem Madrid, double proti Celticu. Pár zbytečných remíz v lize, ale vesměs tři body ze zápasů, které by měli vyhrávat. To je RB Lipsko v posledních týdnech. Marco Rose tým, který jsem nejen já před sezónou odhadoval na předního konkurenta Bayernu v souboji o titul, zvedá a míří zpět do míst, kde by se měl pohybovat.

V dosavadních 12 zápasech na lavičce Red Bullu je to zatím 8 výher, 2 prohry a 2 remízy. Průměr 2,17 bodu na zápas. Domenico Tedesco měl za celé své působení v klubu 1,87, Jesse Marsch 1,25 a Julian Nagelsmann 1,94.

Jasně, Roseho teprve čekají ty složitější zápasy v lize. Do Mistrovství světa se ještě utká s Hoffenheimem, Freiburgem a Brémami. To bysme mohli nazvat skutečným testem. Je ale třeba mu nechat, že odvádí zatím velmi dobrou práci. Vyvaroval bych se předčasné euforie, přeci jen Tedesco také dokázal Lipsko vyvézt minulý rok z krize a letos byl odejit ještě dřív než Marsch rok před ním. Zdá se ale, že v Rosem má RB kouče pro několik příštích let.

Když se podíváme, jak se mu povedlo změnit kolizní kurz a zamířit do bezpečnějších vod, musíme dojít k překvapivému závěru, že šlo minimálně v personální rovině z úvodu o dost zjevné kroky. Nasadil letní akvizice Davida Rauma, Abdou Dialla a Xavera Schlagera. Upustil od rozestavení se třemi obránci. Doplnil sestavu o trochu zkušenosti v podobě Emila Forsberga a pak už ‚jen‘ hledal řešení, jak dostat do sestavy oba z dvojice Nkunku a Werner.

Úvodní experiment s pozičně pevně ukotvenou záložní dvojicí a hrotovým útočníkem, kolem kterých všichni ostatní plavou bez bójkami jasně vyznačeného prostoru sice stačil na soupeře, kterým Lipsko čelilo, ale nebyl příliš přesvědčivý. Následně tedy Rose ze sestavy vyrotoval Wernera a spoléhal na dominantnější útočníky Silvu a také Poulsena. Systém se striktněji rozdělenými pozicemi a rolemi zafungoval a Rose na tomto úspěchu dále staví, ač se například v posledním zápase vrátil k rozestavení se třemi stopery. Postavil ale také už společně Nkunku s Wernerem a oba se gólově prosadili.

Leverkusen, jejich poslední soupeř, není teď žádný velký ‚benchmark‘, ale směr nám tento zápas mohl naznačit. Situaci Rosemu neusnadňuje dobrá forma Szoboszlaie a Forsberga, pro které musí rovněž najít místo, ani nepřesvědčivý Silva. Uvidíme, jestli bude rotace pokračovat i nadále, nebo se Rose spokojí s jedním, dvěma rozestaveními a bude v tomto směru více proaktivní a méně reaktivní. Sázet góly jeho Lipsko totiž potřebuje. V zápasech se serióznějšími soupeři, než jsou Leverkusen a Bochum v lize, Hamburg a Teutonia v poháru, nebo Celtic v Lize mistrů totiž nedokáži udržet čisté konto.

Problémů k řešení má tak tento německý kouč odchovaný pod vlajkou Red Bullu v Salzburgu pořád dost. Už dosud ale zvládnul vyhoupnout Lipsko na momentální šesté místo, pouhých 7 bodů za první Union Berlin.

 

Příběh z nižších pater

Neklid v Gelsenkirchenu?

Čekali jsme příchod nového managera, dočkali jsme se odchodu sportovního ředitele. To je pokračování příběhu Schalke 04. Tím v minulých letech prošlo za oponou spousta osobností. Sám Rouven Schröder, zmiňovaný sportovní ředitel, přišel teprve v červnu 2021 a jeho trvání ve funkci se tak zastavilo na počtu 512 dní. Dva předešlé roky byla tato pozice v Schalke zcela neobsazena a povinnosti sportovního ředitele rozděleny na ostatní činitele.

Podobný osud měla v Gelsenkirchenu pozice týmového managera. Tím je totožně od léta 2021 Mario Grevelhörster a i tento post byl předtím neobsazen od léta 2019. Asi před rokem a půl přišel do klubu rovněž nový technický ředitel, kterého Schalke hledalo asi půl roku. Klubem prošel René Grotus v roli jakéhosi sportovního koordinátora, který v mezičase mezi lety 2019 a 2021, předpokládám, plnil část úloh všech neobsazených pozic a po jejich zaplnění se přesunul do jiné role. Podobných škatulak se účastnil i Gerald Asamoah, který rovněž od léta 2021 působí jako vedoucí prvního týmu, poté co v klubu zastával dříve různé, obdobné funkce.

Léto 2021 bylo tak zjevně klíčové v budování zázemí Schalke 04. A to nejen směrem dovnitř, ale také směrem ven. Klub to léto opustil například vedoucí marketingu, jež byl ve své pozici deset let a dodnes nebyl oficiálně nahrazen. Podobně tomu je s posty klubového psychologa a nutričního poradce.

Od stejného data působí ve funkci Axel Hefer jako ‚Chairman of the Supervisory Board‘, kde nahradil velmi krátce působícího Jense Buchtu. Což ukazuje na další trend, kdy mezi lety 2019 a 2021 působilo napříč vedením Schalke spoustu funkcionářů krátkodobě.

Další příklady změn na pozicích v klubu v létě 2021 po krátkém působení jejich předchůdců či období, kdy byla jejich pozice neobsazena, by se dali najít ve scoutingu, na pozici direktora sportu nebo v představenstvu.

Tohle turbulentní období nejlépe reprezentuje asi divácky nejvděčnější postava, bývalý legendární stoper Naldo. Ten se po konci fotbalové kariéry do Schalke, svého bývalého klubu, vrátil v září 2020 na pozici trenérského asistenta. Asistoval během svého krátkého působení třem trenérům, Grossovi v 11 zápasech, Baumovi rovněž a Stevensovi ve 2, než v březnu 2021 klub sám opustil.

Zdálo se v minulém takřka roce a půl, že se klub po turbulentním období, které jej ve výsledku dovedlo k sestupu do 2. Bundesliga, stabilizoval a pracuje na tom, aby odčinil chyby, které tomu předcházeli. Jak moc s tímhle odchod sportovního ředitele krátce po vyhazovu trenéra a takřka souběžně s příchodem nového kouče zamává, bude zajímavé sledovat.

Protože ano, nakonec jsme se i toho nového trenéra dočkali. Je jím bývalý kouč Bochumi, Thomas Reis. Bochum vloni dovedl do středu tabulky. Pomohl mu v tom ale heroickými výkony gólman Riemann. Jde o vcelku pragmatické rozhodnutí, avšak říká ještě jednu věc: ‚Došly prachy‘. Vedle toho, očekávání nejsou vysoká. Reis má mít ve smlouvě klauzuli, která zabrání jeho zaměstnavateli jej vyhodit, kdyby klub sestoupil… znovu.

Česká hlídka

Pavlenka v sedle, Hložek & Král vynikají v trápících se týmech

Jiří Pavlenka už v pátečním duelu udržel čisté konto proti Herthě Belin a umožnil tak svému týmu gólem v závěru zápasu udržet doma všechny tři body. Darida zůstal v Berlíně. (1:0)

Adam Hložek si udržel místo v základní sestavě na úkor Patrika Schicka. Nehrál však typického hrotového útočníka, ale spíš jako desítka, potažmo možná falešná devítka. V 65. minutě vystřídal jeden český ‚forward‘ druhého. Schick pak poprvé tuto sezónu pod Alonsem nebyl zjevně instruován zůstávat ve středu, ale vyplavával i na křídle. Snažení české dvojice a jejich spoluhráčů však k bodům nevedlo (RB Leipzig 2:0 Bayer Leverkusen).

Tomáš Koubek pokračoval v brance Augsburgu a v zápase se Stuttgartem znovu inkasoval v závěru. Jinak v zápase musel vytáhnout čtyři zákroky a byl i zapojený do hry svého týmu na míči. (2:1)

Alex Král pokračuje v individuálně dobrých výkonech za trápící se Schalke. Devadesát minut a vedle stoperské dvojice a možná brankáře Schwolowa asi nejlepší hráč Schalke na hřišti (Schalke 0:2 Freiburg).

Pavel Kadeřábek do utkání proti Kolínu nenastoupil (1. FC Köln 1:1 Hoffenheim).

 

Na co se naladit

Duel navrátilců

V sobotu v podvečer se utkají dva nesmírně tradiční bundesligové kluby. Zároveň ale také dva kluby, které dvě sezóny nazpátek z nejvyšší soutěže vypadly. Oba se ale dokázaly okamžitě odrazit a letos svou historickou poutí první německou soutěží pokračují. Řeč je samozřejmě o Werder Bremen a Schalke 04.

Oba kluby v mezičase zvolily jiný přístup, ovlivněný mimo jiné také jejich finanční pohodou, respektive, v případě klubu z Gelsenkirchenu, nepohodou. Zatímco Brémy spoléhaly na své dosavadní opory, které dokázaly udržet i po sestupu, Schalke prošlo velkou obměnou kádru, která započala už před jejich sestupem. Tím pádem v létě hledali krátkodobá řešení, zatímco Brémy mohly spoléhat na kontinuitu.

Návrat obou klubů do Bundesligy pak představuje dva zcela opačné příběhy. Brémy jsou nyní, po adrenalinem zalitých zápasech, kdy snad pokaždé v poslední desetiminutovce dokázaly urvat jeden, nebo rovnou všechny tři body, v bezpečí středu tabulky a hledí spíše s nadějí na místa zajišťující evropské poháry než na sestup. Ten se naopak bude snažit zvrátit momentálně poslední Schalke. Ty po úvodní sérii remíz předehnala i Bochum. Právě ta zůstává jediným týmem, který Schalke letos dokázalo překonat. Zatímco ale Bochum od tohoto vzájemného zápasu zvládlo vyhrát dvakrát, Schalke nemá z těch šesti utkání ani bod.

Zápas Brém se Schalke může tedy tento příběh jen stvrdit, případně zvrátit. Uvidíme v sobotu od 18:30.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

77.1%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Pohárová rekapitulace a Hložanovo probuzení
StaršíBundesliga Newsletter - Poslední? První? Každý může vyhrát...