Bundesliga Newsletter - Nic není jisté...

Bundesliga nám po zimní pauze nabízí opravdu zajímavé zápasy, které, jak se zdá, je stále těžší předpovídat. V dnešním newsletteru, který vzniká s projektem ZaKopaná, se na dění z posledního týdne podíváme. Prostor dostane i Hoffenheim, který se na trhu poohlížel po zkušenostech, a také se dostane na Alexe Krále.

Následující řádky vznikají v drobném předstihu, bohužel tak do nich není zahrnuto dění z posledních přestupových dnů. To však napravíme příště! :-)

 

Co týden přinesl?

Špatné predikce a prominentní střelci

Naplnilo se, co se tolik v různých zněních opakuje: Nejlepší způsob, jak zpochybnit svou integritu, je dávat predikce. Stačilo pár dní a téměř vše, co jsem tady diskutoval minulý týden je vzhůru nohama.

Tak tedy… Borussia Dortmund si poradila s Bayerem Leverkusen, ač to byl Leverkusen, který si tvořil více šancí (0:2). Hložek a Wirtz společně nastoupili v týdnu proti Bochumi (2:0) a dokonce se společně postarali o druhý gól svého týmu (Hložek střelec, Wirtz tvůrce), o víkendu proti BVB však Hložkovo místo v sestavě sebral právě Wirtz a na hřišti se po 70 minutách hry vystřídali. Přeci jen si tak konkurují o minuty. Minimálně ve větších zápasech… i když po tom výsledku, kdo ví. Třeba budu mít nakonec pravdu… Kdo se směje naposled?

Určitě se ale nesměje Wolfsburg, který přišel o svou neporaženou sérii trvající od 18. září a podlehl Werderu Bremen (2:1). Právě ve zmíněném utkání se dvakrát prosadil Niclas Füllkrug a sebral si tak zpátky titul nejlepšího střelce ligy se 13 zásahy na kontě. Pořadím poposkočil rovněž Fülleho spoluhráč z národního týmu, Jonas Hofmann. Ten proti Hofmannheimu, totiž, pardon, Hoffenheimu (1:4) přidal své čísla 6 a 7, doplněné o asistenci na další zásah Larse Stindla. Na 7 gólů v sezóně se posunul rovněž Karim Onisiwo svým hattrickem v barvách Mainzu doma proti Bochumi (5:2). Právě sestřih sedmigólového šlágru přikládám k pokochání.

 

O čem se mluví?

Titul ve hře

Predikce, která mi přece jenom vyšla byla přibližně ve znění, že Frankfurt zvládne Bayern potrápit. A stalo se. Bayern Mnichov potřetí v řadě remízoval. Je na jedné straně možné ukazovat na nedostatky ve hře Deutscher Meister jako je neschopnost vstřelit po zimě více jak jeden gól za utkání, zvrátit nepříznivý vývoj zápasu a převzít zpět iniciativu nebo udržet těsné vedení.

Bylo by ale nefér mluvit jen o Bayernu a nevyzdvihnout kvality jak Eintrachtu Frankfurt, tak RB Lipska. Pochvalu za svůj výkon si zaslouží rovněž Kolín, který ale jakékoliv pozitivní body získal v utkání proti mnichovskému celku ztratil následně v duelu se Schalke. 1. FC Köln dokázal v jednom týdnu remízovat s prvním i posledním týmem tabulky…

Bude to proto především Frankfurt a Lipsko, stejně tak jako Freiburg, který si poradil s nevyzpytatelným Augsburgem, a Union Berlin, vítěz Berlínského derby, kteří se ještě zúčastní souboje o titul. Vím, přehlížím v tomto výčtu čtvrté BVB, v těch už jsem se ale jako v potenciálních vyzývatelích zklamal tolikrát, že do nich odmítám nadále vkládat naděje.

Šestý Frankfurt a první Bayern dělí momentálně jen 5 bodů. Union Berlin zaostává za první příčkou jen o bod, Lipsko o dva. Jsou to právě dva týmy z bývalého Východního Německa, které jsou možnému přerušení desetileté štafety ligových prvenství bavorského klubu nejblíže.

Unionu na podzim došli v závěru síly a ztratili tak první místo, které dlouho hájili. Jaro ale zahájili v přesvědčivé formě a ačkoliv se německý fotbal vrátil s nezvykle nabitým rozvrhem, závěrečné týdny sezóny se ponesou v tradičnějších duchu výlučně víkendových střetnutí. Síly by tak mohli týmu Urse Fischera vystačit a mohli by se zařídit o další senzaci… pak by asi musela vyjít kniha Scheisse! 2. Pro případné zájemce přikládám odkaz (tady).

Naplnit minimálně má očekávání z úvodu sezóny určitě ještě může i RB Leipzig. Neporažení ve všech soutěžích od 17. září, absence Christophera Nkunku tým Marca Roseho nezastavila a v úvodních třech utkáních nasázeli 9 branek. Výhra 1-6 v Gelsenkirchenu dost pomohla. Také ale v každém ze svých tří úvodních utkání inkasovali. Dokonce i z kopaček Schalke a Stuttgartu. To lehce neguje jejich solidní defenzivní výkon proti Bayernu. Snad jim to tedy bude střílet více na jednom konci než propouštět na druhém a pořád relativní nováček v nejvyšší soutěži (od 16/17) přece jen ten titul urve. Zdá se, že v jejich případě je otázka ‚kdy‘, ne ‚jestli‘.

Ostatní zmínění mají na čem pracovat, jestli chtějí být v této vybrané společnosti i třeba za dva měsíce. Forma Freiburgu je jako na houpačce, Frankfurt sbírá až moc remíz, a i ten Wolfsburg ukončil svou neporaženou sérii.

Přesto je osvěžující mít tu hned několik kandidátů na finální ‚heads-up‘ v závěrečných fázích sezóny. Kvalita týmů pod Bayernem se zvedá a je to dobře. Ale o tom zase příště.

 

Příběh z nižších pater

Hoffenheim loví zkušenost

Geiger (24), Stiller (21), Bischof (17). Tak vypadala záložní řada TSG Hoffenheim nedávno proti Unionu Berlin. Společně se středem obrany, kde byl až do tohoto týdne nejzkušenější oporou, která stabilně nastupovala, 27-letý Kevin Akpoguma, jelikož Ermin Bičakčić ve svých 33 letech a posledním roce své smlouvy nemá důvěru nového trenéra a Kevin Vogt (31) je od konce října opakovaně mimo s obnovujícím se zraněním lýtka (dovozuji si, u jeho posledních absencích neznáme specifický důvod).

Právě střed pole a obrany se tedy rozhodl Hoffenheim doplnit o zkušenosti.

Na stopera dovedli bundesligovou stálici, Johna Anthonyho Brookse. Rodáku z Berlína dříve reprezentující zemi svých kořenů, USA, a bývalé opoře Wolfsburgu nevyšel krok s přestupem do zahraničí, když za Benficu, kam v létě zamířil jako volný hráč, odehrál za celý podzim pouhých 233 minut. Hoffenheim tak využil příležitosti a hráče s desetiletou zkušeností s ligou v jeho 30 letech přivedli za náhradu v hodnotě €300 tisíc na střídmě dlouhý, 18-měsíční, kontrakt.

Rovněž do zálohy v posledních dnech přestupového období zlákali fanouškovi německého fotbalu známé jméno. S ještě menším rizikem spojené půlroční hostování Thomase Delaneyho. 31-letý dánský reprezentant rovněž s Americkým občanstvím si v Bundeslize udělal jméno s Werderem Bremen kam přišel z Kodaně až ve svých 25 letech za pouhé €2 mil jen proto, aby o pouhý rok později odešel do Dortmundu za desetinásobek ceny (€20 mil).

Tři sezóny v barvách BVB a Delaney si šel vyzkoušet jinou ligu. Za Sevillu vloni nastupoval pravidelně. Letos ale v lize, kde hraje jeho klub málem o záchranu, dostal pouhých 300 minut. Návrat do Německa s Hoffenheimem tak dává smysl. Rovněž tam ho ale čeká snaha vyhnout se záchranářským bojům.

Česká hlídka

Král se vrátil, ať žije Král!

Alex Král zahájil jarní část sezóny s drobným zpožděním. Bohužel u něj nebyla příčinou třeba prodloužená dovolená po náročném Mistrovství světa… ale možná se někdy taky dočkáme… jako spíše zranění. Během přípravy Schalke informovalo, že je český záložník mimo sestavu kvůli potížím s páteří. Překážka to byla, zdá se, minimální, protože o necelé tři týdny později nastoupil Alex Král k prvnímu jarnímu zápasu v remíze s Kolínem (0:0).

Nastoupil na posledních 25 minut do zálohy namísto kapitána Dannyho Latzy. Schalke celé utkání působilo, jako že se přece jen ještě chce poprat o záchranu. Emoce tekly proudem, hráči se pouštěli do každého souboje, bojovali o každý balón. Defenzivně působilo Schalke velmi strukturovaně a bylo znát, že pracují na cestě do útoku. Jestli to bude na konci sezóny stačit je s přihlédnutím k jejich ztrátě strašně těžko říct, ale Thomas Reis, který tým převzal krátce před pauzou pro Mistrovství světa a zimní přestávkou, se ukazuje jako expert na boje o záchranu.

 

Na co se naladit

Návrat nezdárného syna

Na co jiného můžu pro nadcházející víkend lákat než na nedělní (17:30) střetnutí Nika Kovače s Bayernem Mnichov. I přes prohru v posledním kole jde Wolfsburg do utkání zřejmě v lepší formě. Navíc s trenérem, který má co dokázat. Bayern se s Kovačem nerozloučil v úplně přátelském duchu. Jejich bývalý nejen trenér, ale i hráč (2001-2003) už ale prokázal, že na mnichovský velkoklub dokáže vyzrát, když ve svém posledním zápase na lavičce Frankfurtu vyhrál finále DFB-Pokal proti klubu, který odešel o pár dní později trénovat.

A když už jsem u poháru, 7. a 8. února pokračuje osmifinále zbývajícími čtyřmi duely. Třeba ve středu večer (20:45) se utká Bochum s BVB. První ale Dortmund čeká další náročný duel, kdy na Signal Iduna Park přijede Freiburg. Oba týmy mají v současnosti stejně bodů a jde tak o souboj 4. a 5. týmu tabulky. Slibuju, že když Dortmund obstojí, začnu je zase brát v debatě o titul vážně.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

21.6%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíFotbalové rekordy: Nejrychlejší zaznamenaná gólová rána
StaršíJak se Fabrizio Romano stal nejslavnějším fotbalovým novinářem