Komu by se hodil Sommer?

S očekávaným návratem Manuela Neuera mezi tři tyče Bayernu Mnichov pro příští sezónu se nabízí otázka, co se stane s Yannem Sommerem? 34letý švýcarský brankář bude chtít udržet pro EURO 2024 místo brankářské jedničky švýcarské reprezentace a role trpělivě vyčkávajícího přihlížejícího na lavičce tedy nepřipadá v úvahu.

Objevují se informace o gentlemanské dohodě, kterou má mít lednová posila dojednanou s klubem. A sice, že v případě včasného uzdravení legendárního brankáře a amatérského skialpinisty Manuela Neuera nebude stát Bayern Sommerovi v cestě za jiným angažmá i přes smlouvu platnou do léta 2024. Není proto od cesty podívat se, komu by se zkušený brankář hodil.

Sommerův profil

Yann Sommer je z hlediska individuálních statistik lehce nadprůměrný ligový brankář. Ačkoliv v dresu německého Rekordmeistera nečelí vysokému poštu střel, drží si 73% úspěšnost zákroků. Pokročilejší metriky ukazují, že v posledním roce zabránil svým přínosem inkasované brance zhruba každý 7 zápas v porovnání s průměrným gólmanem.

Po brankářích se dnes nechce jen umění na čáře, kterým Sommer zjevně disponuje, ale také aktivní hra. Tady má trojnásobný švýcarský fotbalista roku vroubek. S výškou jen metr a 83 centimetrů trochu očekávaně zaostává v množství sebraných centrů. Balón ze vzduchu stahuje skutečně minimálně a nechává odpovědnost na svých obráncích.

Titul tzv. moderního brankáře mu ale určitě neuteče. Se 40 přihrávkami každé utkání, z nichž absolutní většina by se zařadila do kategorie krátkých, ale také vůlí zamést za obranou vyběhnutím mimo pokutové území si jej rozhodně zaslouží. Pro tým opírající se o budování útoku takříkajíc odzadu a hrající s vyšší defenzivní linií naprosto vhodný brankář.

 

Bayer Leverkusen

Borussia Mönchengladbach pustila Sommera do Bayernu jen za podmínky, že jim de facto koupí jeho náhradu, Jonase Omlina. Návrat domů tak není ve hře. Setrvání v Německu ale dává smysl. Kvalitní úroveň, Sommer zná jazyk i ligu a na oplátku liga zná jeho. Pro uchování statusu reprezentační brankářské jedničky to také chce dostatečně kvalitní klub. Tady na scénu vstupuje Bayer Leverkusen.

Tým s nadějí, že bude příští rok hrát evropské poháry se v brance opírá o Lukáše Hrádeckého. Brankář (česko)slovenských kořenů je bezpochyby bundesligovou stálicí. Jeho hvězda ale už nezáří tak jasně, jako když s Frankfurtem porazil Bayern ve finále DFB-Pokal. Úspěch, který po zápase okomentoval slovy, že ho na oslavu pořádně zapije… ten bratislavský původ nezapře.

Schopnostmi na čáře začíná v kristových letech zaostávat za průměrem, zatímco nenabídne mnoho ve hře nohou ani jiných ukazatelích, na základě kterých hodnotíme brankáře jako aktivní. Nepodrží jej ani tzv. eye test a Leverkusen s ambicí uchovat si svůj přehlížený, ale stabilní status top 4 týmu v Německu by měl hledat náhradu. Sommer je spíše krátkodobé řešení, ale také jisté a cenově dostupné. Navíc by die Werkself umožnil vytřískat maximum z toho krátkého času, který jim zbývá s Florianem Wirtzem a možná také Xabi Alonsem. Jestli tedy můžeme věřit spekulacím.

RB Leipzig

Jako překvapivý, ale možná také riskantní kandidát na angažmá Yanna Sommera by se mohlo ukázat být Lipsko. Po zalepení díry ve tvaru Manuela Neura by si Sommer práci zopakoval, jen tentokrát by měl prázdný prostor kontury Pétera Gulácsiho. Kapitán die Roten Bullen si v říjnu minulého roku poranil křížové vazy v koleni a od té doby absentuje. Na jeho návrat nebyl stanoven žádný termín. Dá se očekávat, s přihlédnutím k běžné době léčení takového typu zranění, že by se měl znovu zapojit nejpozději během podzimní části sezóny. Od Lipska by však mohlo být prozíravé se po vážném zranění 33letého brankáře pojistit příchodem stejně kvalitní alternativy.

Současnou sezónu v brance celku z bývalého východního Německa stojí Janis Blaswich. Absolvent akademie Borussie Mönchengladbach, kde se krátce potkal také se Sommerem přišel z druhé nizozemské ligy a překvapivě se uvedl jako kvalitní náhrada. Co však nabídne ve hře nohou a svým aktivním přístupem ztrácí na čáře, kde patří spíše k lehkému ligovému podprůměru. Přesto by ho šlo jen těžko označit za špatného brankáře.

Pro všechny tyto důvody by přestup Sommera do Lipska byl z jeho pohledu riskantním. Ač by pro klub mohlo jít o žádoucí řešení. Protože ostatní kluby na čele Bundesligy mají mezi třemi tyčemi spolehlivé a kvalitní opory, nabízet se může i přestup do zahraničí.

 

Na výlet do Londýna

Po brankáři se bude poohlížet pro začátek hned dvojice klubů z Londýna. Spekulovat můžeme, zda by nepřipadlo v úvahu stěhování do Brentfordu či Aston Villy, jejichž brankáři jsou na zadních stranách britských sportovních plátků spojováni s odchody. Vděčnější však je zhodnotit, jestli by byl Sommer vhodnou volbou pro větší kluby v Chelsea a Tottenhamu Hotspur.

Přínos Huga Llorise napříč plynoucími sezónami klesal až do současného nešťastného stavu. Málokterý fanoušek Spurs by dnes asi hájil svého brankáře jako jednu ze stálic svého klubu i pro příští ročníky. Mistr světa s Francií v roce 2018 zůstává čistě statisticky naprosto průměrným brankářem. Jeho výměna za Sommera by tak mohla Spurs přinést nějaký ten bodík navíc díky nadstandardním kvalitám svého brankáře, ale především schopnost hrát nohou. Ač co do aktivity mimo pokutové území srovnatelní brankáři, švýcarský shot-stopper by mohl být více po chuti libovolnému budoucímu manažerovi, který by měl apetit budovat rozehrávku od vlastní branky.

Podobný benefit by mohli těžit Blues. Ti mají dva brankáře, kteří se sice nestydí vyrazit na výlet i mimo vlastní vápno, když je však vidíte s balónem u nohy, tuhne vám krev v žilách. Zároveň, Eduard Mendy je od AFCONu stínem brankáře, který do Chelsea v září roku 2020 přišel. Kepa Arrizabalaga, ač v řeči čísel jeden z nejlepších ligových brankářů, nebudí mezi fanoušky, ale ani ve svých obráncích velkou důvěru. Oběma je však nutné přiznat, že střely, kterým čelí, mají ve srovnání vysokou hodnotu xG a tak je jakýkoliv příznivý dopad brankářské změny otazný. S očekávaným exitem alespoň jednoho z brankářského dua je však příchod náhrady nasnadě. A s útratou posledního roku by rozpočtově odpovědná varianta určitě zněla lákavě.

Mohlo by se ale stát, že v klubu chamtivé šestky, či dnes spíš sedmičky, by Sommerovy hrozil souboj o místo jedničky. Poslední, co před svým dost možná posledním velkým šampionátem potřebuje, je vyběhnout během sezóny jen do několika utkání FA Cupu. Pragmatickou volbou více na jistotu by tam přece jenom mohl být nějaký ten Brentford… jen Sommer teda není Dán.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

85.7%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Velké finále je tu
StaršíBundesliga Newsletter - Dvě kola a konec...