Bundesliga Newsletter - Bayern staronovým vládcem

Bayern to zvládl. Ve velmi napínavém posledním kole se dlouho nevědělo, který tým vlastně titul získá, nakonec se však opět mohou radovat v Mnichově. V tomto newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, se ohlédneme nejen za posledním kolem, ale také za změnami právě ve vedení Bayernu, které byly oznámeny krátce po zvednutí poháru. Velmi napínavé bylo dění i ve 2. Bundeslize, o čemž tu taky nemůže chybět zmínka, a jako již tradičně nebude chybět report o českých hráčích. 

 

Co týden přinesl?

Nedotažený Csaplár

Neproměněná penalta, zahozené tutovky, tři útočníci na hřišti zároveň i excelentní gólový finiš, ale z ofsajdu. To, završené vyrovnávacím gólem na 2:2 z kopačky Niklase Süleho v 96. minutě, sledoval narvaný Westfalenstadion. Dormund se dvěma brzy inkasovanými góly vydal na milost Kolínu a jejich snažení proti Bayernu.

A že se Köln snažil. Měl motivaci. Jednak umístění nad rivalem z Gladbachu, ale také výhled na tučný finanční bonus za prodej Modestea, kdyby BVB získala titul. Brzké, těsné a dlouhé vedení Bayernu zahodil v 80. minutě Serge Gnabry, který lacině daroval Kölnu penaltu. S deseti minutami do konce sezóny slavili fanoušci nejen na RheinEnergieSTADION, ale i na Signal Iduna Park. Radost jim všem překazil střídající Jamal Musiala. Ten přišel z lavičky namísto Leona Goretzky, který sám odehrál jen necelou čtvrthodinku, aby po pouhých pár minutách uklidil balón k tyči a v 89. minutě zápasu rozhodl o titulu. Thomas Tuchel tak díky remíze jeho dvou bývalých klubů, Mainzu s BVB, poprvé zvednul nad hlavu Meisterschale. Oba týmy nakonec dělí jen skóre.

Taky je potřeba smeknout jak Kolínu, tak Mainzu. Oba týmy mohli jít do zápasu klidně jen s rezervami, jelikož jim samotným už o nic zásadního nešlo. Nabídli nám ale nejdramatičtější finiš sezóny za hodně dlouhá léta.

 

Dramatický byl i závod o evropské poháry. V souboji o Ligu mistrů měl dlouho navrch Freiburg. Ten vedl proti Frankfurtu a společně s remízou Unionu Berlin bral čtvrté místo v tabulce. Vše se změnilo po 80. minutě, kdy Union skóroval a vzal si svou příčku zpět. I to se však ukázalo jako zbytečná námaha. Freiburg totiž takřka souběžně ztratil vedení a nakonec utkání prohrál.

Frankfurt si tím pojistil evropské poháry pro příští sezónu. V lize sedmý, buďto se kvalifikuje do Evropské ligy přes DFP-Pokal, nebo na ně připadne místo už kvalifikovaného Lipska a zamíří alespoň do předkol Konferenční ligy.

Pomohla jim k tomu imploze Wolfsburgu. Ten díky překvapivé a dopředu jasné prohře Leverkusenu proti Bochumi dlouhou mířil na šesté místo. Vedl proti Herthě, která už neměla o co hrát, od druhé minuty. Svůj tlak ale nedokázali proměnit v další branky a kolem hodiny hry dokázala Hertha utkání obrátit ve svůj prospěch a dovést do vítězného konce. Wolfsburg tím udělal službu nejen Frankfurtu, ale i Leverkusenu, který uhájil šestou příčku i přes prohru 3:0 v deseti hráčích v Bochumi. Oba adepti na Konferenční ligu tak prohráli s týmy ze dna tabulky. Smutní však jen Wolfsburg, který se připravil o čtvrteční výkopy.

 

Bochum se svou výhrou vyhoupla až na pohodlné 14. místo a čeká je třetí sezóna v Bundeslize. Sestupu, respektive v jejich případě hrozící baráži, unikl také Augsburg. Ten by se svou schopností utíkat hrobníkovi z lopaty dal přirovnat k Burnley Bundesligy. Jen bavorský tým nepotřeboval k přechodu k atraktivnímu fotbalu sezónu v druhé lize. Do atraktivního měl ale jejich výkon proti Gladbachu daleko a v deseti prohráli bezpečně 2:0.

Byli proto na milost Stuttgartu, který hrát svůj poslední duel s Hoffenheimem. A ačkoliv byl tým vedený Sebastianem Hoeneßem lepší po většinu zápasu, Pellegrino Matarazzo se pomstil klubu, na jehož lavičce sezónu začínal, jejich odsouzením k baráži o záchranu (1:1).

Ve druhé lize Herthu BSC doplní Schalke 04. Tomu nemilosrdný los závěru sezóny nedovolil napravit chyby podzimní časti a utéct garantovanému sestupu. Jejich soupeř, RB Leipzig, pojal zápas jako přípravu na finále DFB-Pokal a vyzkoušel si hru bez Gvardiola v obraně (suspendovaný v poháru). Po dvou brzkých gólech jako by si Lipsko řeklo, že stačilo a polevili. 2:2 po hodině hry dávalo Schalke ještě naději, druhý gól a navrch asistence z kopaček Christophera Nkunku byli ale posledním hřebíčkem do rakve (4:2).

Nkunku se díky dvěma trefám dorovnal zápisu Niclase Füllkruga a tato dvojice se se 16 góly dělí o Torjägerkanone. Nejlepším ligovým tvůrcem je Raphaël Guerreiro s 12 asistencemi.

 

Sečteno podtrženo to máme následovně:

🏆 Vítěz: Bayern München
⭐ UCL: Borussia Dortmund, RB Leipzig, Union Berlin
🌍 EL: SC Freiburg
🌍 KL*: Bayer 04 Leverkusen
👀 7.**: Eintracht Frankfurt
👀 Baráž: VfB Stuttgart
📉 Sestup: Schalke 04 & Hertha BSC

*Při výhře Lipska v DFB-Pokal Evropská liga
** Při výhře Lipska v DFB-Pokal Konferenční liga

 

Celou tabulku i další statistiky si můžeš prohlídnout tady na Kopačáku.

 

O čem se mluví?

Bayern trestá

Bayern mění vedení! Tohle rodeo se očekávalo v úterý, kdy je schůzka představenstva klubu, ne hned s finálním písknutím. Co se vlastně stalo?

CEO Oliver Kahn a sportovní ředitel Hasan Salihamidžić byly propuštěni. Platí především za své rozhodnutí odvolat před klíčovou fází rozjeté sezóny trenéra. Krok činěný v panickém módu s light motivem: Treble je v ohrožení – jim vybouchl pod rukama. Při vysokých standardech klubu se podobné chyby nemilosrdně trestají. Ostatně, i to činí Bayern tím, čím je: Mašinou na úspěch. Nic, než maximální dosažené výsledky nestačí.

Chyb a problémů ale bylo víc. Hasan Salihamidžić dával poslední rok úspěšně zapomenout na své dřívější úspěchy v roli sportovního ředitele, když sekal jednu chybu za druhou. Mezitím Oliver Kahn snášel kritiku, že „jeho“ Bayern už není tou rodinnou firmou, kterou byl za éry Rummeniggera. Měla se vytratit ona mia-san-mia atmosféra. Na obranu legendárního brankáře by se dalo říct, že to je nevyhnutelné v bodě, kdy se Bayern z lokálního klubu stává globální mašinou. Připomeňme nedávný vznik podniku Red&Gold Football a spojení s LAFC.

Přesto, odchod Olivera Kahna se očekával. Že rozhodnutí již padlo nasvědčovala jeho absence na sobotním utkání v Kolíně. Kahn označil ztracenou příležitost slavit titul s hráči za nejhorší den svého života. Důvodem zákazu výjezdu ale měla být skutečnost, že neunesl informaci o odvolání.

Ve funkci prezidenta pokračuje Herbert Hainer, ač k nelibosti části fanoušků, kterým se nezamlouvají otočky v jeho veřejných výstupech. Kahna jako CEO již nahradit Jan-Christian Dreesen. Dlouholetý funkcionář der Rekordmeister a člověk za finančními úspěchy Bayernu v poslední dekádě měl povýšit svou roli v DFL na úkor klubového působení. Jak ale sám okomentoval: „Když Bayern volá, necháte všeho.“

Brazzo zatím náhradu nemá. Spekuluje se o jménech jako Max Eberl, sportovní ředitel Lipska, dříve Gladbachu, nebo Markus Krösche, kterého Eberl v Lipsku nahrazoval, když se Krösche stěhoval do Frankfurtu. Zatím se ale plánování sestavy chopí Uli Hoeneß, dosud člen představenstva, a navrátilec Karl-Heinz Rummenigge. Už chybí jen ten Heynckes na lavičce…

 

Příběh z nižších pater

Drama až do 105. minuty

Dramatická nebyla jen nejvyšší soutěž. Nervozitou do posledních minut se vyznačoval i nedělní finiš 2. Bundesliga. O přímý postup hráli na dálku HSV a Heidenheim. Malý klub z jihu Německa šel do zápasu z výhodnější, druhé pozice. Přesto to dlouho vypadalo, že je bude čekat baráž. HSV své utkání vyhrálo 0:1 a v Blitztabelle svítilo na druhé příčce. V tu chvíli totiž ještě Heidenheim prohrával 2:1. Patnáct minut nastavení a dva vstřelené góly později bylo ale vše jinak.

Heidenheim byl i díky zaváhání Darmstadtu vítězem druhé ligy, zatímco tou dobou již slavící HSV se muselo smířit s vyhlídkami na druhou baráž ve dvou letech. Hamburg SV odehrál v druhé lize už pátou sezónu. Třikrát skončil čtvrtý, teď podruhé třetí. I vzhledem k okolnostem by se chtělo začít říkat něco o prokletí.

Heidenheim jsme představili v jednom z dřívějších dílu newsletteru. Skoč tam.

Na spodku tabulky jde do baráže o záchranu ve druhé lize Arminia Bielefeld. Ta ještě vloni kopala první ligu a teď jim hrozí druhý sestup ve dvou letech. 2. června poměří své síly s SV Wehen Wiesbaden. Ti mají naději návratu do 2. Bundesliga po třech letech. V zásadě jsou ale tradiční třetiligový klub.

Česká hlídka

Naši mají po sezóně

Do posledního kola zasáhla čtveřice českých zástupců. Adam Hložek dostal v debaklu Leverkusenu jen pár minut. Dalo by se říct, že na co sáhnul, to se mu povedlo, ale skrývali by se za tím čtyři doteky s míčem, dvě přihrávky, jeden vyhraný duel a jeden vyhraný faul.

Alex Král přispěl k naději Schalke tradičně bojovným výkonem ve středu pole, který však doplnil pěknou prací na míči a ukázal se případným zájemcům o jeho služby v dobrém světle. Navzdory okolnostem. Oba čeští brankáři byli poté na poražené straně, oba ale svůj tým podrželi několika dobrými zákroky.

Pro české hráče sezóna skončila. Žádný z nich nevyběhne do finále poháru, ale ani do baráže o záchranu. V případě Tomáše Koubka nebo ještě nedávno Pavla Kadeřábka a Jiřího Pavlenky naštěstí, v případě Alexe Krále bohužel.

 

Na co se naladit

Není konec dokud není konec

Byl by omyl myslet si, že je všechno hotovo. Pořád nás čeká finále DFB-Pokal a baráž o sestup/postup.

180 minut hrůzy čeká fanoušky Stuttgartu a HSV z úvodu měsíce. Ve čtvrtek 1. června se odehraje první kolo ve Stuttgartu a následně v pondělí 5. června odveta v Hamburgu. Oboje v 20:15.

Baráž zásadně vyhrává prvoligový tým. To dokonce vede k pravidelné debatě na téma jejího zrušení. Posledním druholigovým celkem, který postoupil do nejvyšší soutěže tímto způsobem je Union Berlin v sezóně 18/19. Hamburg už na jednu stranu ví, do čeho jde. Na druhou, rána, kterou dostali obratem Heidenheimu musí sakra bolet. Zároveň Stuttgart pod vedením Hoeneße vypadá kompetentně a rozhodně návrat někdejšímu bundesligovému dinosaurovi neusnadní.

Finále poháru se vleze mezi obě kola baráže. Tradiční střet na berlínském Olympiastadionu se uděje v sobotu 3. června ve 20 hodin. Lipsko bude pohár obhajovat, Frankfurt by si na něj znovu rád sáhnul po pěti letech. Už jen zopakuji že v případě výhry Eintrachtu si frankfurtský klub zajistí Evropskou ligu. Naopak prvenství Lipska by Frankfurtu jako sedmému týmu nabídlo alespoň předkola Konferenční ligy. Druhou německou místenku do Evropské ligy by ale při úspěchu die Roten Bullen získal šestý Bayer Leverkusen s Hložkem a Schickem. Čeští bundesligový puristi budou tak mít dilema: Fandit Red Bullu či nefandit Red Bullu…

 

Úplnou tečku za prvním ročníkem bundesligového newsletteru tady na Kopačáku tak uděláme až příští týden.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíKoho koupit ze sestupujících týmů Bundesligy?
StaršíBundesliga Newsletter - Velké finále je tu