Představení účastníků EURA U21: Itálie

Necelé dva týdny nás dělí od startu velice očekávaného EURA do 21 let. Ačkoliv tyto turnaje většinou nedostávají tak velkou pozornost široké veřejnosti, jako by si možná zasloužily, letos si troufnu tvrdit, že to bude jiné. A to zejména proto, že hlavní favorité do Rumunska a Gruzie, kde se šampionát bude odehrávat, vezou neuvěřitelně nabité týmy. V následujících dnech si představíme nejzajímavější účastníky turnaje a začneme rovnou zostra, a to Itálií.

Pokud sledujete fotbal, tak vám asi nemusím vysvětlovat, jak důležitý tento sport pro Italy je. Jistě také velice dobře víte, že seniorská reprezentace Itálie je úřadujícím mistrem Evropy, když ve finále porazila favorizovanou Anglii. A další titul mají v plánu přidat i na juniorské úrovni, protože tým, který na turnaj povezou, je plný neuvěřitelně talentovaných hráčů, kteří pravidelně nastupují v Serii A.

Minulý turnaj mladíkům z Itálie nevyšel podle představ. Ve skupině remizovali jak s českou reprezentací, tak také se Španěly. Postup si tak zajistili až v posledním zápase se Slovinskem. Ve čtvrtfinále poté narazili na Portugalsko. V základní hrací době sice zápas skončil remízou 3:3, nicméně prodloužení už bylo v režii Portugalců, kteří zaslouženě postoupili. Italové, v čele s dnes již velice dobře známými hráči, jako jsou Scamacca, Raspadori nebo Pobega, jeli po několika nepřesvědčivých výkonech domů.

Kvalifikací mladí Italové prošli bez větších potíží a skupinu vyhráli bez jediné porážky. Jak je u Squadry Azzury zvykem, těžili především z dobré defenzivy, kdy v 10 zápasech inkasovali pouze 5 branek. Na EURU ale nečeká Itálii nic jednoduchého. Hned ve skupině totiž potká Francii, která bude patřit k největším favoritům turnaje. O postup se pak poperou ještě s nevyzpytatelným Švýcarskem a také Norskem, tedy zemí, kde je fotbal na obrovském vzestupu a pracují velice dobře s mládeží. 

 

KLÍČOVÝ HRÁČ: SANDRO TONALI 

Tonali je jedním z největších překvapení celé nominace. Je již totiž stabilní součástí reprezentačního áčka. Tonali i přes svůj nízký věk patří ke klíčovým hráčům AC Milán. Loni slavnému klubu pomohl k vytouženému Scudettu a ze svých výkonů nepolevoval ani v letošní sezoně. Ke dvěma gólům přidal Tonali také 10 asistencí, což je na defenzivního záložníka úctyhodné číslo. Jeho velkou devizou je rozehrávka. Tonali je důležitý u výstavby hry, dokáže určovat tempo zápasu a patří mezi nejlepší hráče italské Serie A v počtu klíčových přihrávek. Procentuální úspěšnost jeho přihrávek je něco málo přes 80%, což není vzhledem k jeho pozici úplně ideální číslo, nicméně je to způsobeno především tím, že vyhledává progresivní přihrávky, kterými překonává pressing soupeře, místo jednoduchého posouvání míče spoluhráčům. Tonali je také velice dobrým exekutorem přímých volných kopů, což může být během turnaje hodně důležitá zbraň pro každý tým.

KOHO SLEDOVAT: NICOLO ROVELLA

Nicolo Rovella platí za jeden z největších italských talentů současnosti. I proto za něj Juventus v roce 2021 neváhal vysázet 26 milionů eur. Pro zasazení do kontextu - Rovella je historicky nejdražším náctiletým defenzivním záložníkem. Za Juventus si talentovaný středopolař sice zatím připsal pouze tři zápasy, ale starty v Serii A sbírá pravidelně. Nejdřív v Janově, odkud do Juventusu přišel a letos v Monze, kde hostoval. 

Rovella je typický “regista”. To znamená, že hraje na pozici defenzivního záložníka. Jeho primárním úkolem ale není likvidace soupeřových útoků, nýbrž tvorba hry. Regista by měl tvořit jakousi spojku mezi obranou a útokem. Je to jeden z prvních hráčů, který přebírá míč při výstavbě. Z toho vyplývá, že musí mít dobrý rozsah přihrávek. Nestačí tak jen diktovat tempo hry krátkými přihrávkami, ale je potřeba umět najít spoluhráče i na delší vzdálenost. A přesně takový skillset Rovella má. Ne nadarmo bývá přirovnáván k legendárnímu Andreu Pirlovi. 

 

SKRYTÝ TALENT: EDOARDO BOVE

Podíváme-li se na soupisku, tak hráče jako Tonali, Rovella, Ricci, Lovato nebo Udogie dost pravděpodobně znáte a jejich výkony vás tak nemohou příliš překvapit. O něco méně známým hráčem je ale Edoardo Bove, který hájí barvy AS Řím. 

Edoardo Bove má tak trochu smůlu, protože stejně jako Tonali, Rovella, Ricci nebo další mladý Ital Fagioli, který ale na turnaj nepojede, hraje ve středu zálohy. Je potom tak trochu ve stínu svých zatím slavnějších kolegů. To ale nijak nesnižuje jeho kvality. 

Bove v AS Řím začínal spíše jako box-to-box záložník, ale v poslední době jej José Mourinho využíval na hřišti trochu níž. Oproti hráčům, jako jsou Tonali nebo Rovella, jeho hlavní zbraní nejsou přihrávky, ale získávání balonů. Má také velice dobrý pohyb, je neúnavný běžec a týmový hráč. I proto bývá Bove přirovnáván k legendárnímu kapitánovi AS Řím, Danielle De Rossimu. 

 

NOMINACE:

Brankáři: Carnesecchi, Sorrentino, Turati

Obrana: Cambiaso, Cittadini, Lovato, Okoli, Parisi, Pierozzi, Pirola, Quagliata, Scalvini, Udogie, Zanoli. 

Záloha: Bove, Fabbian, Fazzini, Miretti, Ricci, Rovella, Tonali 

Útok: Cambiaghi, Cancellieri, Colombo, Kean, Mulattieri, Oristanio, Pellegri


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

98.5%




NovějšíIdeální útočník pro Manchester United
StaršíJak si vedli čeští hráči v této sezóně Bundesligy?