Rozhovor: Jak nad fantasy fotbalem přemýšlí vítěz Kopačák ligy 2022/23?

Minulý ročník naší fantasy Premier League ligy vyhrál StranisTeam, čímž si kromě knížky zajistil i možnost rozhovoru. Sezóna je sice již dávno za námi, ale nakonec jsme to zvládli alespoň před startem nové 😅 Kolik času "fantě" věnoval? Jaká byla jeho cesta za prvenstvím?

 

1) Ondro, v prvé řadě ještě jednou gratuluji k tvému prvenství. Jak dlouho se už hraním fantasy her věnuješ?

Tak na úvod děkuji mnohokrát. Hru jsem zkoušel už předminulou sezónu, avšak nevěnoval jsem tomu moc pozornosti. Minulou sezónu jsem se tomu začal daleko více věnovat a přineslo to ovoce 🙂

2) K tak skvělé sezóně je potřeba mít super začátek. Podle čeho jsi vybíral první sestavu a jak dlouho ti to trvalo?

Hodně sleduji twitter komunitu a podle toho jsem nějak nasledoval, jací hráči by mohli být nejlepší. Zároveň sleduji na YouTube Vojtu FPL a od toho jsem také pochytil nějaké rady, tak mu tímto touto formou děkuji. Hodně jsem sázel na sílu Liverpoolu, což nebylo nejchytřejší rozhodnutí, a také na individuální kvalitu ofenzivních hráčů Arsenalu.


(Sestava před prvním kolem)

3) Stejně jako já jsi očividně ze začátku neměl takovou důvěru v Haalanda 😅 Kdy se u tebe objevil?

Dlouho jsem se rozhodoval mezi Kanem a právě Erlingem. Po Community Shieldu ve kterém se Haaland nepředvedl v nejlepším světle jsem vsadil právě na Kanea, který je už Premier League ověřený a je to záruka gólů a bodů do fantasy. Hned v prvním kole se ale Haaland prosadil rovnou dvakrát do sítě kladivářů a já tak věděl, že má volba nebyla nejšťastnější. Harry se naopak proti Southamptonu neprosadil ani jednou, přestože Spurs Saints rozdrtili 4:1. To jen ulehčilo můj první přestup, který byl hned po tomto prvním kole - Kane za Haalanda. Od té doby byl Haaland v mém týmu až do jeho zranění někdy ke konci ligy. Většinou také nastupoval s kapitánskou páskou.

4) Kolik času jsi strávil nad skládáním sestavy jednotlivých kol?

Nedokážu říct kolik času jsem tomu věnoval, ale nad svými tahy jsem přemýšlel dost často. Často projíždím Twitter, kde beru hodně nápadů a z těch se pak rozhoduji, co bude pro můj tým nejlepší. Také spoustu zápasů sleduji, z čehož se dá posoudit, jak je hráč nebezpečný, v jaké je formě a podobně. Jak už jsem jednou zmínil, koukám také na Vojtu FPL a ten mi nahodil do hlavy spoustu myšlenek, se kterými jsem pak pracoval.

5) Měl jsi během sezóny nějaké období, kdy se ti moc nedařilo a potřeboval jsi udělat více změn?

Bohužel takto konkrétně už si to nepamatuji, ale dá se říct, že celkově ze začátku jsem nějak vysoko vůbec nebyl a spíše jsem se začal zvedat někdy před MS. Po MS jsem navázal na předchozí dobré výsledky a moc gameweeků, kde bych měl červenou šipku, neboli posunutí pořadím dolů, jsem neměl. Pokaždé mi strašně pomohla wildcard, jelikož jsem správně načasoval, kdy jí mám použít.

6) A jak jsi tedy využil divoké karty?

První wildcard jsem použil před hracím dnem 8 z důvodu, že jsem měl v týmu hodně hráčů, kteří měli takzvaný blank week, zjednodušeně týden bez zápasu. Druhou wildcard jsem použil před hracím dnem 27. a v týmu nebyl Haaland. Dostal jsem tam Watkinse, který byl na konci sezóny famózní, a to byl velmi důležitý krok. Spoustu lidí volilo mezi ním a Havertzem, nakonec bylo naprosto jasné jaká skupina lidí se radovala více.


(Vlevo tým po použití první divoké karty, vpravo po použití druhé)

7) Kterému týmu vlastně fandíš?

Arsenalu v Premier League. Jinak Slavia a Barcelona.

8) Jak moc ses při vybírání sestavy nechával ovlivnit symaptiemi k hráčům či třeba konkrétně k Arsenalu?

Ani moc ne. Kdybych fandil někomu jinému, kdo možná není momentálně na koni, tak by to bylo asi jiné. V tomto případě jsem věřil v obrovskou kvalitu, kterou především ofenzivní trio Martinelli, Saka a kapitán Ödegard mají. Všichni tři si u mě zahráli spoustu zápasů a málokdy zklamali. V tomto jsem naštěstí takový, že sympatie tolik nehrají roli. Úplně v klidu dám nějaké hráče do hry na úkor nesympatiím ke klubu či konkrétnímu hráči. Pokud by se Arsenalu nedařilo, nedělalo by mi žádný problém hrát tuto hru bez jejich hráčů.

9) A jak vůbec hodnotíš sezónu Arsenalu?

Myslím, že sezóna byla naprosto nad očekávání. Sice může být trošku s hořkou pachutí z důvodu toho, že sezóna skončila bez trofeje, na druhou stranu asi i ty nejoptimištější fanoušci by určitě před sezónou netipovali, že Arsenal bude po většinu sezóny v čele ligy, a že se bude prakticky až do posledních kol rvát s našlapaným City o titul. To, že v neděli ovládli Community Shield je za mě znamení, že Arteta předvádí opravdu fantastickou práci, a že se můžeme v nové sezóně těšit možná ještě na lepší Arsenal než tomu bylo v minulé sezóně, a také, že to City (a případně dalším týmům) nedají zadarmo. Jejich cílem by už mělo být pozvednutí trofeje pro vítěze Premier League.

10) Máme tu závěr... Máš nějakou radu pro hráče fantasy?

Sledovat twitter, kde naberete strašně moc skvělých a užitečných rad, statistik, informací o hráčích a podobně. Dále určitě sledovat co nejvíce zápasů, ideálně těch nejofenzivnějších týmů, a tam si pak vybírat své koně. A pokud chcete nějaké informace v podobě videa v češtině, tak se podívejte na Vojtu FPL, který vytváří super kontent, ze kterého následně můžete také čerpat.

 

Ondrovi děkuji za rozhovor a nezapomeňte. Premier League startuje již zítra a s tím i naše miniliga, o které najdete více informací tady.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

88.9%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - Toulouse FC
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - Stade Brestois 29 (Brest)