Představení klubů Ligue 1 - Stade de Reims (Remeš)

Nový ročník francouzské Ligue 1 již odstartoval a na Kopačáku nadále pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Tentokrát zamíříme do Remeše.

Sezóna 2022/2023

Remeš patřila ke klubů, od nichž se v minulém ročníku žádné zázraky nečekaly. Mnozí dokonce očekávali, že by se klub ze severovýchodní Francie mohl zapojit do bojů o záchranu. Tento předpoklad se začal naplňovat hned v úvodu sezóny, který Remeši vůbec nevyšel. Z prvních deseti zápasů totiž vyhrála jen jediný a pouze díky pěti remízám byla na nesestupové patnácté příčce. Vedení klubu ale nebylo spokojeno a trenér Óscar García byl odvolán z funkce. Na jeho místo nastoupil den před svými třicátými narozeninami Belgičan Will Still (na fotografii níže). Mladý trenér ale, podobně jako Jirka Luňák v kultovním seriálu Okresní přebor, nedisponoval potřebnou licencí. Z tohoto důvodu museli Les rouges et blancs platit za každý Stillem odkoučovaný zápas pokutu ve výši 25 tisíc eur. Remeši to ale nemuselo vadit, protože výkony týmu pod novým trenérem byly impozantní. Klub ze severovýchodní Francie neprohrál v prvních devatenácti ligových duelech, do kterých ho Will Still jako hlavní trenér vedl. První porážku Stillův tým utrpěl až ve dvacátém osmém kole, kdy podlehl Marseille. V dalším kole ale Remeš uspěla v Nantes a posunula se na sedmé místo tabulky. Z posledních devíti zápasů už ale vyhrála jediný, což přece jen trochu uklidnilo obrovský mediální zájem o osobu trenéra Stilla. Přesto se Les rouges et blancs umístili na solidním jedenáctém místě a zdaleka se tak vyhnuli záchranářským bojům.

Co se dělo přes léto?

V Remeši přes léto panoval relativní klid. Hlavním koučem zůstává Will Still, který podepsal novou smlouvu. Ta ho v klubu ze severovýchodní Francie udrží až do roku 2025. O mladém trenérovi toho bylo v uplynulých měsících napsáno mnoho a nemá smysl ho zde více představovat. Zajímavý článek o něm vyšel i na Kopačáku a přečíst si jej můžete zde. Remeš byla poměrně aktivní i na přestupovém trhu. O hráčích, kteří tým opustili i o těch, kteří jej posílili, si více řekneme v části věnované kádru. Posilování umožnil i fakt, že klub definitivně opustil Hugo Ekitiké (na fotografii níže). Mladý útočník v minulé sezóně hostoval v PSG, přičemž ve smlouvě o hostování byla doložka, která PSG zavazovala k aktivování opce na nákup hráče. Remeš za talentovaného forwarda získala 36 milionů eur.

Kádr

Kádr Remeše je jedenáctý nejhodnotnější v Ligue 1. Tým s průměrný věkem 24,3 dohromady stojí 98,6 milionů eur. Tuto částku snižuje fakt, že součástí kádru již není Folarin Balogun. Tržní cena dvaadvacetiletého útočníka aktuálně činí 30 milionů eur. Američan se ale po uplynulé sezóně vrátil zpět do mateřského Arsenalu. Remeš bude nepochybně jeho 21 ligových branek postrádat. Les rouges et blancs vstřelili v minulém ročníku pouze 45 gólů a Balogun se postaral o téměř polovinu z nich. Asi nepřekvapí fakt, že horší útok než Remeš, mělo pouze pět dalších týmů. Výrazně lepší byla defenzivní činnost. Čtyřicet pět inkasovaných branek dělá z obrany Remeše sedmou nejlepší v uplynulém ročníku Ligue 1.

Les rouges et blancs v přechozím ročníku i v přípravě nastupovali nejčastěji v rozestavení 4-2-3-1. Tutéž formaci kouč Still zvolil i pro první ligový duel, který Remeš stejně jako v minulé sezóně odehrála na hřišti favorizované Marseille. Klub ze severovýchodní Francie se sice dostal do vedení, avšak domácí tým duel nakonec otočil a Remeš je tak po prvním kole bez bodu. Fakt, že Les rouges et blancs již odehráli ligový duel, nám na první pohled do značné míry usnadňuje odhadování sestavy. Vzhledem ke změnám v kádru v posledních dnech je ale situace o něco komplikovanější.

Otazníky určitě není třeba hledat v brance. Jasnou jedničkou by měl být stejně jako v minulé sezóně třiadvacetiletý Yehvann Diouf. Záda mu v prvním kole kryl o čtyři roky starší Alexandre Olliero. Součástí kádru je také čtyřicetiletý veterán Ludovic Butelle, který dorazil jako volný hráč z třetiligového Red Star FC.

Na pozici levého beka v minulém ročníku nejčastěji nastupoval pětadvacetiletý Belgičan Thibault De Smet. Toho ale v současné době trápí zranění a v prvním kole se tedy na trávníku neobjevil. Příležitost místo něho dostal dvacetiletý Angličan Josh Wilson-Esbrand. Talentovaný mladík přišel do Remeše na hostování z Manchesteru City. Jeho výkon ale nebyl úplně ideální a po osmdesáti minutách ho na trávníku nahradil osmnáctiletý mladík z B-týmu Therence Koudou. V klubu už nepokračuje Bradley Locko. Ten na jaře hostoval v Brestu, který si jeho služby za 500 tisíc eur zajistil nastálo.

Na pozici pravého obránce v minulé sezóně nejčastěji nastupoval osmadvacetiletý Belgičan Thomas Foket, který v základní sestavě nastoupil i v Marseille. Záda by mu měl krýt o jeho pět let mladší krajan Maxime Busi. Ten se ale v prvním utkání v nominaci neobjevil. Připraven byl naopak devatenáctiletý defenzivní univerzál Ibrahim Diakite, který se vrátil z hostování v belgickém Eupenu.

Pilířem obranné řady je v Remeši v posledních letech pětatřicetiletý marocký stoper Yunis Abdelhamid. Kapitán Les rouges et blancs zasáhl v minulé sezóně do sedmatřiceti duelů a byl vůbec nejvytíženějším hráčem týmu. Po jeho boku se v prvním kole objevila nová posila, jíž je šestadvacetiletý reprezentant Keni Joseph Okumu. Remeš za jeho služby zaplatila belgickému Gentu 12 milionů eur. Jeho hlavním konkurentem byl měl být šestadvacetiletý Emmanuel Agbadou. Stoper z Pobřeží slonoviny v minulém ročníku nastoupil do dvaceti devíti zápasů. Jeho slabinou je ale disciplína. V minulé sezóně obdržel hned tři červené karty, a právě červená karta v předposledním utkání sezóny 2022/2023 ho připravila o účast v prvním kole nového ročníku. Součástí kádru je také dvacetiletý Cheick Keita, který v minulé sezóně zasáhl do devíti duelů. V Remeši už naopak nepokračuje pětadvacetiletý Andreaw Gravillon. Ten strávil poslední půlrok na hostování v Turíně, po kterém se sice do Remeše vrátil, avšak obratem přestoupil do turecké Adany Demirspor, která za jeho služby zaplatila 2,5 milionu eur. Definitivně v klubu skončil také rakouský stoper Dario Maresic. Do Ligue 2 pak za 500 tisíc eur zamířil Moustapha Mbow.

Klíčovým mužem ve středu zálohy byl v minulém ročníku sedmadvacetiletý fotbalista ze Zimbabwe Marshall Munetsi. Ten zasáhl do třiceti čtyř ligových zápasů a připsal si solidní bilanci 7+3. Využitelný je jak na pozici defenzivnějšího záložníka, tak také na postu ofenzivního záložníka, kde nastoupil i v prvním ligovém kole v Marseille. Důležitým středopolařem byl pro Remeš i defenzivněji orientovaný Azor Matusiwa, který zasáhl do třiceti ligových duelů a v základní jedenácte se objevil i v prvním kole letošní sezóny. Vedle něho se v úvodní sestavě objevil jedenadvacetiletý Maročan Amir Richardson. Pokud jste četli představení nováčka z Le Havru, už jste o tomto hráči slyšeli. Richardson byl důležitou součástí úspěšného tažení Le Havru v Ligue 2. Po sezóně se ale vrátil zpět do své mateřské Remeše. O místo v sestavě bude chtít zabojovat i nová posila Les rouges et blancs, jíž je Malťan Teddy Teuma. Jeho národnost může na první pohled působit neobvykle, avšak devětadvacetiletý záložník v minulé sezóně patřil ke klíčovým hráčům úspěšného belgického celku Royale Union SG, v jehož dresu si připsal skvělou bilanci deseti gólů a deseti asistencí. Remeš za něho zaplatila 4,6 milionů eur. Teuma do prvního kola zasáhl pouze z lavičky, avšak lze očekávat, že jeho minutáž postupně poroste. V příležitost budou doufat i sedmnáctiletý mladík Valentin Atangana Edoa a jeho osmnáctiletý vrstevník Samuel Koeberlé. Součástí kádru je též třicetiletý navrátilec z hostování Valon Berisha, který ale pravděpodobně mnoho příležitostí dostávat nebude. Ve středu zálohy Remeš zaznamenala i dva odchody. Do Neapole za 12 milionů eur odešel čtyřiadvacetiletý Švéd Jens Cajuste. Jedenadvacetiletého Senegalce Diona Lopyho zase za 6,5 milionu eur koupila španělská Almería.

Již jsem zmínil, že na pozici ofenzivního záložníka v prvním kole nastoupil Marshall Munetsi. Jeho konkurentem bude dvacetiletý fotbalista z Mali Kamory Doumbia. Ten v minulé sezóně zasáhl do dvaceti šesti duelů a připsal si bilanci dvou gólů a dvou asistencí. Hrát zde může i dvaadvacetiletý ofenzivní univerzál Reda Khadra. Německý fotbalista v prvním utkání nastoupil na levém křídle. Zvládne ale i pozice ve středu zálohy, pod hrotem útoku, na pravém křídle i na hrotu útoku. Remeš za tohoto hráče zaplatila Brightonu 1,9 milionu eur. V dresu Remeše už naopak neuvidíme dvaadvacetiletého Ilana Kebbala. Ten po úspěšném hostování v Paris FC zůstává v tomto klubu natrvalo, když přestoupil za 2 miliony eur. Odešel i čtyřiadvacetiletý Rafik Guitane, který bude nově oblékat barvy portugalského Estorilu.

Ačkoliv zmíněný Khadra nastoupil v prvním utkání na pozici levého křídla, schválně jsem ho nezmiňoval primárně u této pozice. Na tento post totiž Remeš v nedávné době přivedla hned dvě výrazné posily. První je třiadvacetiletý Japonec Keito Nakamura, za jehož služby Remeš rakouskému Linci zaplatila 12 milionů eur. Nakamura v loňské sezóně v rakouské lize zazářil bilancí čtrnácti gólů a sedmi asistencí. V dresu Remeše se objevil již v zápase na hřišti Marseille, když v šedesáté minutě střídal Khadru. Druhým nováčkem je dvadvacetiletý Dán Mohamed Daramy, který přišel z Ajaxu za stejný finanční obnos jako Nakamura. Daramy v minulé sezóně hostoval v Kodani, kde si připsal bilanci 8+6. Nastupovat může i na pravém křídle nebo na hrotu a bude zajímavé sledovat, kde ho Will Still bude chtít využít. Levým křídelníkem je i fotbalista z Kosova Arbër Zeneli. Jedná se o technicky velmi dobře vybaveného hráče, avšak v poslední sezóně ho pronásledovala zranění. V minulé sezóně na levém křídle nejčastěji nastupoval Alexis Flips, který si ve třiceti třech zápasech připsal 4 góly a 6 asistencí. Před několika dny ale za 3,5 milionu eur zamířil do belgického Anderlechtu.

Post pravého křídla bude patřit dalšímu Japonci v dresu Les rouges et blancs. Třicetiletý Junya Ito v minulém ročníku zasáhl do třiceti pěti zápasů a připsal si bilanci šesti gólů a pěti asistencí. V základní sestavě nastoupil i v prvním duelu nové sezóny a v desáté minutě svým gólem otevřel skóre. Alternativou je třiadvacetiletý Nizozemec Mitchell van Bergen. Ten může hrát na obou stranách hřiště a v minulé sezóně zasáhl do osmadvaceti zápasů.

Kdo nahradí Folarina Baloguna na hrotu? V prvním zápase tuto úlohu dostal na starost devatenáctiletý útočník z Pobřeží slonoviny Oumar Diakité. Mladého útočníka Remeš pořídila za 2,5 milionu eur ze Salcburku. Diakité v minulé sezóně hostoval na farmě Red Bullu ve druholigovém Lieferingu, kde vstřelil solidních devět branek. Talentovaný fotbalista ale musí počítat s konkurencí. V prvním zápase byl v šedesáté minutě vystřídán další posilou, jíž se stal Amine Salama. Třiadvacetiletý Francouz patřil v minulé sezóně k těm lepším hráčům v tragickém Angers a za 4 miliony eur zamířil právě do Remeše. Z Gambie pak dorazil devatenáctiletý talent Adama Bojang, který zaujal na světovém šampionátu do dvaceti let v Argentině. Součástí kádru je i další mladý Afričan N'Dri Koffi. Ten v minulém ročníku hostoval ve třetiligovém Le Mans. Do Remeše už se naopak po hostování nevrátil třiadvacetiletý Skot Fraser Hornby, který za 1,8 milionu eur přestoupil do Darmstadtu. Klub po neúspěšném angažmá opustil také Nizozemec Kai Sierhuis, jehož služby si za 500 tisíc eur zajistila Fortuna Sittard. Na Kypr odešel po vypršení smlouvy Řek Anastasios Donis.

(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Remeš by se podobně jako v minulém ročníku měla pohybovat ve středu tabulky. V klubu nastalo poměrně dost hráčských změn. Nejcitelnější je ztráta kanonýra Baloguna, avšak Remeš přivedla celou řadu velmi nadějných mladých hráčů, kteří by mohli být schopni Američana nahradit. Práce Les rouges et blancs na přestupovém trhu se mi dlouhodobě líbí a neočekávám, že by oproti předchozí sezóně mělo dojít k nějakému zásadnímu propadu. Mladý trenér Still už ostatně v minulé sezóně ukázal, čeho všeho je schopný.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - FC Lorient
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - Montpellier HSC