Představení klubů Ligue 1 - OGC Nice

Nový ročník francouzské Ligue 1 má za sebou úvodní dvě kola a na Kopačáku nadále pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Tentokrát se podíváme do Nice.

Sezóna 2022/2023

Ambiciózní klub vlastněný společností INEOS nevstoupil do sezóny 2022/2023 vůbec dobře. Tým pod vedením zkušeného švýcarského trenéra Luciena Favreho v prvních čtyřech duelech ani jednou nevyhrál a nacházel se na sestupovém osmnáctém místě. Následovalo zlepšení, které podtrhuje bilance z posledních pěti ligových utkání před MS v Kataru, z nichž Nice ani jedno neprohrálo. Po patnáctém kole se ale Les Aiglons nacházeli až na devátém místě, což bylo pro klub s ambicemi na boj o titul velkým zklamáním. Povzbudivý byl pro Nice alespoň postup z prvního místa vyrovnané skupiny Konferenční ligy, o které OGC nepřipravila ani překvapivá domácí prohra se Slováckem. V zimě ale forma Les Aiglons znovu poklesla. Vrcholem bylo vypadnutí z Coupe de France na hřišti třetiligového Le Puy Foot (video níže), což odnesl trenér Favre. Původně dočasným trenérem se stal kouč B-týmu Didier Digard, pod jehož vedením šly výkony týmu neuvěřitelně nahoru. Z prvních osmi zápasů pod jeho vedením Nice hned šest vyhrálo, díky čemuž se po dvacátém pátém kole posunulo na sedmou příčku a mohlo znovu začít pomýšlet na pohárové umístění. V následujících sedmi duelech ale Les Aiglons nevyhráli ani jednou a znovu klesli až na desátou pozici. Během tohoto období navíc nezvládli čtvrtfinálový dvojzápas Konferenční ligy s Basilejí a museli se tak rozloučit s nadějemi na kontinentální trofej. V posledních kolech sezóny se sice Nice znovu trochu zvedlo, ale konečná devátá příčka byla pro klub obrovským zklamáním.

 

Co se dělo přes léto?

Pokles formy a neúspěch v Konferenční lize vedli ke konci trenéra Digarda. Nice se tak muselo poohlédnout po náhradě. Klub měl údajně zájem o Grahama Pottera. Možným kandidátem měl být též třiatřicetiletý Davide Ancelotti, jehož otcem je kouč Realu Madrid Carlo Ancelotti. Mezi další kandidáty pak patřili Marcelo Gallardo a Karel Geraets.  Jako nejreálnější varianta nakonec vypadal příchod trenéra Lorientu Régise Le Brise, který ale nakonec nevyšel. Podrobněji jsem se této kauze věnoval v představení Lorientu, které si můžete přečíst zde. Definitivní rozhodnutí o novém trenérovi přišlo až na konci června, kdy byl jako nový kouč oficiálně oznámen Francesco Farioli (na fotografii níže). Čtyřiatřicetiletý Ital pracoval mezi lety 2018 až 2020 v Sassuolu po boku Roberta De Zerbiho. V roce 2021 se pak přesunul do Turecka, kde jako hlavní trenér vedl Fatih Karagümrük, odkud se později přesunul do Alanyasporu, který trénoval až do února letošního roku. Farioli je poměrně velkou neznámou a bude velmi zajímavé sledovat, jak se mladému kouči v Nice povede. Start sezóny nebyl pro Les Aiglons úplně ideální. Po prvních dvou kolech mají po domácí remíze s Lille a remíze na hřišti Lorientu pouhé dva body.

Je nutné podotknout, že Farioliho nečeká nic jednoduchého. Nice totiž doposud nebylo příliš aktivní na přestupovém trhu, což velmi pravděpodobně souvisí se zájmem majitele klubu, jímž je společnost INEOS, o koupi Manchesteru United. INEOS kromě Nice vlastní například také švýcarské FC Laussane-Sport. Představitelé klubu hovořili o tom, že ambice již nejsou tak vysoké jako v minulosti. To by ale dle slov prezidenta, jímž je Jean-Pierre Rivére, nemělo se snahami INEOS o koupi anglického velkoklubu nikterak souviset. Jisté ale je, že Nice už nemá ambici bojovat s PSG o titul. Cílem pro tuto sezónu je kvalifikovat se do evropských pohárů. To potvrdil i sportovní ředitel Florent Ghisolfi, podle něhož se musí snížit očekávání okolo klubu. Nice by se nově mělo soustředit na vytvoření koherentního dlouhodobě fungujícího projektu.

(Zdroj obrázku: ogcnice.com)

Kádr

Kádr OGC Nice je dle Transfermarktu pátý nejhodnotnější v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 23,9 (aktuálně třetí nejnižší) dohromady stojí 224,3 milionů eur. Oproti předchozí sezóně Nice potřebuje zapracovat zejména na ofenzivní fázi. Čtyřicet osm vstřelených branek stačilo až na dvanácté místo v Ligue 1. O mnoho lepší byla defenzivní bilance OGC. Les Aiglons inkasovali pouze 37 branek a měli tak druhou nejlepší obranu v celé soutěži. Pod trenérem Fariolim nastoupilo Nice v obou dosavadních zápasech v rozestavení 4-3-3, a proto budeme při představování kádru vycházet právě z této formace.

Gólmanskou jedničkou pro tuto sezónu bude Polák Marcin Bulka. Třiadvacetiletý brankář kryl v minulé sezóně záda velezkušenému Peteru Schmeichelovi a odchytal pouhé dva zápasy. V letošní sezóně se ale role vyměnily a náhradníkem je dánský veterán, jehož budoucnost je nejistá. I proto se v prvních dvou duelech neobjevil ani na lavičce. Tam byl připraven dvaadvacetiletý Alžířan Teddy Boulhendi.

Na levé straně obrany nastupuje dvaadvacetiletý Melvin Bard, který v minulém ročníku zasáhl do třiceti tří zápasů. Záda mu kryje devatenáctiletý Maročan Ayoub Amraoui. Ten v minulé sezóně nastoupil do sedmi ligových utkání. V klubu už nepokračuje Angličan Joe Bryan, jehož hostování z anglického Fulhamu se příliš nepovedlo. Velkou posilou na tento post by pro Nice naopak mohl být třicetiletý Lucas Digne. Jednání o jeho hostování z Aston Villy by údajně měla být v pokročilé fázi.

Na pozici pravého beka v prvních dvou duelech nastoupil sedmadvacetiletý Alžířan Youcef Atal. Jedná se o velmi zajímavého fotbalistu, který s oblibou podporuje ofenzivu. Jeho problémem je ale zdraví. Za poslední čtyři sezóny ani jednou neodehrál více než 18 ligových zápasů. I proto měl v posledních sezónách mnohem větší vytíženost čtyřiadvacetiletý Švýcar Jordan Lotomba. Ten v minulé sezóně nastoupil do třiceti tří ligových duelů. Součástí kádru je ještě devatenáctiletý Antoine Mendy, který v minulé sezóně zasáhl do jedenácti zápasů. V současné době ho ale trápí zranění.

Klíčovým stoperem mužstva by měl být třiadvacetiletý Jean-Clair Todibo. Ten se ale ve druhém utkání v Lorientu na hřišti neobjevil. Oficiálním důvodem bylo narychlo utrpěné zranění. Zároveň je ale třeba dodat, že o tohoto stopera dlouhodobě jeví zájem řada velkoklubů. V posledních dnech se asi nejhlasitěji hovořilo o jeho možném přestupu do Manchesteru United. Todibo v minulé sezóně zasáhl do třiceti čtyř ligových zápasů a jeho odchod by byl pro Les Aiglons velkou ztrátou. Odchod by naopak neměl hrozit u devětatřicetiletého veterána a kapitána týmu Danteho. Brazilec zasáhl do obou doposud odehraných duelů a navazuje tak na předchozí sezónu, kdy se objevil v sedmatřiceti ligových utkáních. V Lorientu po jeho boku nastoupil čtyřiadvacetiletý fotbalista z Burundi Youssouf Ndayishimiye, který může nastupovat i ve středu hřiště, kde se objevil v prvním kole, kdy Nice na domácím hřišti hostilo Lille. Ndayishimiye dorazil do Nice v zimě z Turecka a během jarní části sezóny zasáhl do deseti utkání. Posledním stoperem v kádru je devatenáctiletý Yannis Nahounou, který ale v Ligue 1 doposud nenastoupil. Šest set třicet tři minut odehrál v minulé sezóně mladý Ital Mattia Viti. Ten ale Nice opustil a odešel na hostování s opcí do Sassuola. V Nice už nepokračuje ani devatenáctiletý Ange Ahoussou, který za 400 tisíc eur posílil druholigové Pau FC.

Solidní možnosti má Nice ve středu hřiště. Zmíněn již byl stoper nebo defenzivní záložník Youssouf Ndayishimiye. Klíčovým mužem ve středu pole je ale pro Nice jiný hráč. Je jím dvaadvacetiletý Khéphren Thuram, jehož tržní hodnotu Transfermarkt odhaduje na 40 milionů eur, což z Thurama činí nejhodnotnějšího hráče v kádru. I o tohoto hráče jeví zájem řada klubů a není úplně stoprocentní, že v Nice zůstane. V prvních zápasech se ale v základní sestavě objevil a v Nice budou doufat, že minimálně naváže na předchozí sezónu, v níž byl nejvytíženějším středopolařem týmu, jemuž v Ligue 1 pomohl bilancí dvou gólů a čtyř asistencí. Kromě Thurama nastoupil v obou dosud odehraných ligových zápasech také devětadvacetiletý Morgan Sanson, který přišel na hostování z Aston Villy. Na jaře úspěšně hostoval v dresu Štrasburku, kde v osmnácti zápasech zaznamenal bilanci 1+2. Uprostřed záložní trojice se v Lorientu objevil šestadvacetiletý Nizozemec Pablo Rosario, který v minulé sezóně zasáhl do jedenatřiceti ligových zápasů. Nice má v kádru i další střední záložníky. Jedním z nich je třiadvacetiletý Alžířan Hicham Boudaoui, který do obou ligových utkání této sezóny zasáhl jako náhradník. V minulé sezóně se na hřišti objevil při dvaceti sedmi příležitostech. Na příležitost naopak zatím čeká dvadvacetiletý Alexis Beka Beka, který v minulém ročníku nastoupil čtrnáctkrát. Součástí kádru jsou také devatenáctiletý Reda Belahyane a sedmnáctiletý Daouda Traoré. V klubu už naopak nepokračuje britská dvojice Ross Barkley, Aaron Ramsey. Oba hráči se v minulé sezóně objevili shodně ve dvaceti sedmi ligových zápasech. Oba také klub opustili po vypršení smlouvy. Barkley posílil nováčka Premier League z Lutonu. Ramsey nově obléká dres Cardiffu. Po vypršení smlouvy Nice opustil i další středopolař, jímž je Morgan Schneiderlin, který ale předchozí ročník strávil na hostování v Austrálii.

Dalším hráčem, který může nastupovat ve středu pole je ofenzivněji laděný Alexis Claude-Maurice, který je využitelný také na levém křídle. Tento hráč v minulé sezóně hostoval v Lens, kde sice odehrál pouze 594 ligových minut, ale stihl zaznamenat velmi dobrou bilanci pěti gólů a tří asistencí. Bohužel pro Nice se ale Claude-Maurice v přípravě zranil.

V prvním kole se na levé křídlo postavil šestadvacetiletý fotbalista z Pobřeží slonoviny Jérémie Boga. Les Aiglons za tohoto hráče zaplatili italské Atalantě 18 milionů eur. V minulé sezóně nastoupil tento fotbalista v Serii A do dvaceti tří zápasů a připsal si bilanci dvou gólů a pěti asistencí. Boga se ale hned v prvním zápase zranil a v Lorientu se tak v základní sestavě objevil třiadvacetiletý Sofiane Diop, který v minulém ročníku nastoupil v dresu Nice do dvaceti dvou ligových utkání a zaznamenal bilanci jednoho gólu a čtyř asistencí. Na pozici levého křídelníka nejčastěji nastupuje také Alžířan Billal Brahimi. Ten v minulé sezóně zasáhl do dvaceti šesti utkání, v nichž vstřelil tři branky a na další tři nahrál. Třiadvacetiletý fotbalista v této sezóně zatím odehrál pouze 3 minuty. Kromě levého křídla je ale schopný hrát i na pravém křídle, kde by přece jen cesta do sestavy mohla být o něco snazší. Na přetlak na levém křídle pak doplatil Rumun Rares Ilie, který už na jaře zažil nepříliš povedené hostování v Izraeli. V aktuální sezóně se vydal na další hostování, tentokráte do Švýcarska, kde obléká dres klubu Lausanne-Sport.

Jediným typickým pravým křídlem v současném kádru je osmnáctiletý talent Badredine Bouanani. Osmnáctiletý Alžířan svůj potenciál ukázal již v minulé sezóně, kdy v Ligue 1 odehrál 861 minut, během nichž si připsal čtyři gólové asistence. Na startu sezóny ale tento fotbalista tolik příležitostí nedostává. V prvních dvou kolech na pravém křídle nastoupil Gaëtan Laborde. Pro devětadvacetiletého fotbalistu je nejpřirozenější pozice uprostřed útočného trojzubce, avšak může nastupovat i na obou křídlech. Právě na křídelních pozicích ho s postupujícím časem Nice využívá stále častěji. Laborde byl v uplynulé sezóně nejlepším střelcem Nice v Ligue 1, když vstřelil 13 ligových branek. V minulém ročníku jsme mohli v devatenácti ligových zápasech na pravém křídle vidět Nicolase Pépého, který v Nice hostoval z Arsenalu. Pépé sice přispěl solidními šesti brankami, ale značnou část sezóny strávil na marodce a po jejím konci se vrátil zpět do svého mateřského klubu. V dresu Les Aiglons už neuvidíme ani Nizozemce Calvina Stengse. Ten minulou sezónu strávil na hostování v belgických Antverpách. V aktuálním ročníku obléká dres Feyenoordu, který za jeho služby Nice zaplatil 6 milionů eur.

Na hrotu útoku má Nice dvě další alternativy. V prvním kole nastoupil v základní sestavě čtyřiadvacetiletý Nigérijec Terem Moffi. Ten do Nice dorazil v zimě z Lorientu a v šestnácti zápasech zaznamenal bilanci 6+3. Po sezóně se jeho angažmá přeměnilo v trvalý přestup, který Nice vyšel na 22,5 milionu eur. V utkání na hřišti Lorientu pak místo Moffiho dostal v základní jedenáctce prostor dvaadvacetiletý Evann Guessand, který v uplynulé sezóně hostoval v Nantes, kde zasáhl do třiceti zápasů, v nichž skóroval třikrát. Jeho nasazení se ale trenérovi Fariolimu povedlo, protože Guessand vstřelil jedinou branku svého týmu v utkání. V týmu Les Aiglons už nepokračuje Andy Delort. Jedenatřicetiletý Alžířan nastřílel v sezóně 2021/2022 šestnáct ligových branek. Na podzim loňské sezóny přidal dalších šest gólů. Jarní část sezóny pak strávil na nepovedeném hostování v Nantes. Nově obléká dres katarského klubu Umm Salal, který za jeho služby do Nice poslal 5 milionů eur. Stejnou částku Nice získalo za dánského útočníka Kaspera Dolberga, kterého v roce 2019 kupovalo za více než 20 milionů eur z Ajaxu. Angažmá stále teprve pětadvacetiletého forwarda ale příliš úspěšné nebylo a uplynulou sezónu Dán strávil na hostováních v Seville a Hoffenheimu. Dolberg se nově pokouší restartovat svou kariéru v belgickém Anderlechtu.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Nice se začátek sezóny sice úplně nevydařil, ale přesto se jedná o klub, který disponuje velmi solidním kádrem a útok na pohárové příčky by měl být samozřejmostí. Pohled na sílu Nice mohou změnit případné další posily nebo odchod Todiba či Thurama. Další neznámou je pak osoba hlavního trenéra, který nemá příliš mnoho zkušeností a pokud se výsledky Les Aiglons v následujících týdnech nezlepší, mohl by se ocitnout pod tlakem.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíOd rukou k nohám, aneb brankařina prožívá revoluci
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - FC Lorient