Představení klubů Ligue 1 - Stade Rennais F.C. (Rennes)

Nový ročník francouzské Ligue 1 má za sebou již pět kol a na Kopačáku nadále pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Dnes se naposledy podíváme do Bretaně. Konkrétně do čtvrtého týmu uplynulé sezóny, jímž je Rennes.

Sezóna 2022/2023

Sezóna 2022/2023 byla pro Rennes už dvacátou devátou sezónou v Ligue 1 v řadě. Je tedy zřejmé, že se jedná o tradičního účastníka nejvyšší francouzské soutěže. Před sezónou Les Rouge et Noirs neskrývali vysoké ambice. Tým Bruna Génésia (na fotografii níže) se ale musel kromě ligové soutěže vypořádat i s Evropskou ligou. Vstup do Ligue 1 nebyl pro Rennes úplně ideální. Po první čtyřech kolech měl na svém kontě klub z Bretaně pouhé 4 body a nacházel se až na třináctém místě tabulky. Poté ale došlo k výraznému zlepšení. V dalších jedenácti zápasech totiž Rennes ani jednou neprohrálo a zaznamenalo skvělou bilanci osmi vítězství a tří remíz. Před přestávkou způsobenou MS v Kataru se tak nacházelo na parádním třetím místě. Bez porážky zvládli Les Rouge et Noirs i skupinovou fázi Evropské ligy, v níž narazili na Fenerbahçe, Larnaku a Dynamo Kyjev. Rennes se umístilo na druhém místě za tureckým klubem a muselo počítat s tím, že se na jaře utká s jedním z týmů ze třetích míst skupinové fáze Ligy mistrů.

V minulém díle této série jsme hovořili o horším podzimu Lille a následné skvělé formě v jarní částí sezóny. V případě Rennes tomu bylo přesně naopak. První zápas po MS v Kataru Rennes nezvládlo, když prohrálo 1:3 na hřišti Remeše. Následovala sice domácí výhra nad Nice, avšak o kolo později Rennes znovu prohrálo. Podobným způsobem probíhala značná část druhé poloviny sezóny, přičemž dvakrát prohrálo Rennes dokonce dva zápasy za sebou. I kvůli tomu následoval postupný pokles tabulkou a po dvacátém devátém kole Rennes kleslo na šesté místo. V úplném závěru sezóny ale Les Rouge et Noirs přece jen zabrali a ve všech čtyřech posledních kolech zvítězili se skvělým skóre 13:1. I díky slabší formě některých soupeřů v závěru ročníku se tak nakonec posunuli na čtvrté místo se ziskem šedesáti osmi bodů. Toto umístění pro Rennes znamená účast v letošním ročníku Evropské ligy, kde klub z Bretaně určitě bude chtít překonat loňský výsledek. Druhé místo ve skupinové fázi pro Rennes znamenalo dvojzápas s ukrajinským Šachtarem Doněck. Venkovní zápas Les Rouge et Noirs prohráli 1:2. V domácím duelu pak dokázali ztrátu smazat a 2:1 naopak zvítězili. Osudným se jim ale stal následný penaltový rozstřel.

Co se dělo přes léto?

V Rennes panovala s uplynulou sezónou spokojenost, což svými slovy na začátku června potvrdil technický ředitel Florian Maurice. I proto bylo logické, že na lavičce nadále zůstane sedmapadesátiletý rodák z Lyonu Bruno Génésio. Jeho cíle pro tuto sezónu jsou ale o něco vyšší. Rennes by totiž umístění z předchozí sezóny chtělo ještě vylepšit a skončit na jedné z prvních tří pozic. Vstup do nového ročníku opravdu napovídal, že by Rennes mohlo patřit mezi černé koně Ligue 1. Les Rouge et Noirs totiž začali suverénním vítězstvím 5:1 nad nováčkem z Mét. Ve druhém kole ale Rennes remizovalo 1:1 v Lens a nerozhodně skončil i další zápas, v němž klub z Bretaně přivítal Le Havre. Remízou pak skončil i čtvrtý zápas Rennes. Tím bylo Derby de la Bretagne, které se odehrálo v Brestu a skončilo bez branek. Body se dělily také v pátém kole, v němž Rennes na domácím hřišti remizovalo 2:2 s Lille (video níže). Po pěti kolech jsou tak Les Rouge et Noirs až na osmé pozici. Poměrně nároční soupeři na Rennes čekají i v základní skupině Evropské ligy. Les Rouge et Noirs se utkají s Villarrealem, Panathinaikosem a Maccabi Haifa. Právě poslední jmenovaný tým přivítalo Rennes v prvním utkání a do Evropské ligy vstoupilo suverénní výhrou v poměru 3:0.

 

Kádr

Dle serveru Transfermarkt má Rennes třetí nejhodnotnější kádr v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 24,7 dohromady stojí 269,15 milionů eur. Jedná se o poměrně zajímavý údaj, protože dle tohoto renomovaného serveru má Rennes nejužší kádr v celé soutěži. Na soupisce bretaňského klubu figuruje pouhých 22 hráčů.  Les Rouge et Noirs mají zároveň v kádru pouhých 8 cizinců, což je druhé nejnižší číslo v Ligue 1 (méně už má pouze Brest, který má v kádru zahraničních hráčů šest).

Rennes se v minulém ročníku solidně dařilo na obou stranách hřiště. Bretaňský klub nastřílel 69 branek, což byl třetí nejvyšší počet v Ligue 1. Třetí nejlepší byla i obrana Rennes, která inkasovala 39 gólů. Rennes nejčastěji nastupuje ve formacích 4-3-3 nebo 4-1-4-1. V předchozí sezóně zkoušel kouč Génésio i rozestavení se třemi stopery či formaci 4-4-2. Je tedy patrné, že kouč Rennes je při volbě rozestavení poměrně variabilní. V tomto ročníku ale zatím Les Rouge et Noirs nastupovali nejčastěji v rozestavení 4-3-3, a proto z něho budeme vycházet i my při následném představení kádru.

Gólmanskou jedničkou Rennes je velezkušený Steve Mandanda. Osmatřicetiletý veterán byl téměř celou svoji kariéru spojen s Marseille, avšak před minulou sezónou zamířil právě do Rennes, kde v uplynulém ročníku odchytal 34 zápasů. Ve zbylých utkáních se do branky postavil dvacetiletý turecký talent Dogan Alemdar, který v létě odešel na hostování do druholigového Troyes. Opačným směrem zamířil třicetiletý Gauthier Gallon, který v Rennes plní roli dvojky pro letošní sezónu. Trojkou je čtyřiatřicetiletý Geoffrey Lembet. Ten přišel jako volný hráč z vloni třetiligového Sedanu. V minulém ročníku byl součástí kádru také dvacetiletý Tunisan Elias Damergy, kterému po sezóně vypršela smlouva. Stejně dopadl i devětatřicetiletý veterán Romain Salin, který jako volný hráč posílil portugalské Marítimo.

Pozici levého beka by měl mít nejčastěji na starost jedenadvacetiletý Adrien Truffert, který v minulé sezóně nastoupil do osmadvaceti ligových zápasů, v nichž si připsal šest asistencí. V letošním ročníku zatím Truffert bojuje o místo s dalším mladíkem, jímž je osmnáctiletý Jeanuël Belocian, který je schopen hrát i na pozici stopera. Belocian v minulé sezóně odehrál 508 ligových minut. V dosavadních pěti duelech nového ročníku už nastoupil na 184 minut, což značí, že jeho minutáž napříč sezónou by měla výrazně vzrůst. K tomu mu pravděpodobně pomůže i odchod dalšího levého beka, jímž je osmadvacetiletý Nor Birger Meling. Ten se v minulém ročníku objevil na hřišti v sedmadvaceti ligových zápasech, avšak velmi často přicházel až jako střídající hráč. V letošním ročníku se na hřiště v dresu Rennes dostal na pouhých 15 minut a v průběhu srpna odešel za větším vytížením do dánské Kodaně, která za něho do Bretaně poslala 2 miliony eur.

Klíčovým mužem na pravé straně obrany byl v uplynulých šesti sezónách jedenatřicetiletý fotbalista z Mali Hamari Traoré, který to v týmové hierarchii postupem času dotáhl až na kapitána. Traoré obzvlášť zazářil v sezóně 2021/2022, v níž si připsal bilanci 3+10. V loňském ročníku zkušený obránce zasáhl do jedenatřiceti ligových duelů a zaznamenal bilanci 1+4. Traoré se ale po sezóně rozhodl neprodloužit smlouvu a jako volný hráč zamířil do španělského Realu Sociedad. Alternativou byl v loňském ročníku třiadvacetiletý Angličan Djed Spence. Ten ale odehrál pouze 574 ligových minut a po sezóně se vrátil do svého mateřského Tottenhamu, který jej následně poslal na další hostování do Leedsu. V Rennes tak zůstal pouze třiadvacetiletý Lorenz Assignon, který v minulé sezóně odehrál pouze 252 ligových minut. V letošním ročníku ale tento fotbalista nastupuje pravidelně v základní sestavě a v pěti ligových duelech zaznamenal bilanci 1+1. Alternativou je dvacetiletý Guéla Doué, který může hrát i na pozici stopera. Mladík ale zatím nastoupil na jedinou minutu.

Nejvytíženějším hráčem Rennes v minulém ročníku Ligue 1 byl třiadvacetiletý belgický stoper Arthur Theate. Tento skvělý hlavičkář odehrál v minulé sezóně 35 ligových zápasů, v nichž vstřelil 4 branky. V letošním ročníku zatím Belgičan nevynechal jedinou minutu. Po jeho boku nastupuje stejně starý Warmed Omari, který v minulé sezóně vinou zranění zasáhl pouze do šestnácti duelů. Zranění tohoto fotbalistu vyřadilo i z třetího ligového kola, v němž Rennes přivítalo Le Havre. Jeho pozici v tomto utkání obsadil dvaadvacetiletý Kamerunec Christopher Wooh, který do Rennes dorazil minulý rok v září z Lens. Příliš mnoho příležitostí ale nedostal a napříč sezónou odehrál pouze 13 ligových zápasů. V letošním ročníku zatím nastoupil pouze ve zmíněném duelu s Le Havrem, ve kterém dokázal vstřelit svůj premiérový ligový gól v dresu Les Rouge et Noirs. V loňském ročníku byl součástí kádru také pětadvacetiletý Velšan Joe Rodon, který stejně jako výše zmíněný Spence hostoval v Rennes z Tottenhamu. Rodon měl ale o něco větší vytížení, jelikož stihl odehrát 1418 ligových minut. Po sezóně se stejně jako Spence vrátil zpět do svého mateřského klubu, odkud zamířil na hostování do Leedsu. V dresu Les Rouge et Noirs už neuvidíme ani dalšího stopera, jímž je třiadvacetiletý Loïc Badé. Ten v minulém ročníku hostoval v Seville, která si jeho služby za 12 milionů eur zajistila natrvalo.

Uprostřed záložní řady se v posledních duelech objevuje nová posila, jíž je velmi dobře známý pětatřicetiletý Srb Nemanja Matič. Fotbalista, který výrazně zvyšuje věkový průměr kádru Rennes, dorazil za 2,5 milionu eur z AS Řím, kde v minulé sezóně zasáhl do pětatřiceti ligových utkání. Jeho příchod by mohl znamenat úbytek minut pro dalšího defenzivněji orientovaného záložníka, jímž je osmadvacetiletý Baptiste Santamaria, který v loňském ročníku odehrál dvacet pět ligových zápasů. Utkání s Lille ale ukázalo, že Matič se Santamariou mohou hrát i vedle sebe. Jedním z klíčových hráčů týmu je bezesporu devětadvacetiletý kapitán Benjamin Bourigeaud. Ten byl v minulé sezóně druhým nejvytíženějším hráčem v týmu, když zasáhl do sedmatřiceti duelů, v nichž zaznamenal bilanci 7+10. Bourigeaud může nastupovat jak uprostřed zálohy, tak také na pozici pravého křídelníka, kde ho trenér Génésio využil například v posledním ligovém duelu s Lille. Uprostřed záložní řady Rennes je totiž docela přetlak, na čemž má podíl i třiadvacetiletý Enzo Le Fée, který přišel za 20 milionů eur z Lorientu, kde byl v minulé sezóně jedním z nejlepších hráčů. Le Fée odehrál 35 ligových zápasů, v nichž zaznamenal bilanci 5+5. V Rennes se ale zatím spíše rozkoukává a na první zápis do statistik čeká. V novém angažmá se pomalu rozkoukává i další nová posila, jíž je ofenzivně orientovaný Ludovic Blas. Pětadvacetiletý fotbalista dorazil do Rennes za 15 milionů eur od rivalů z Nantes, kde byl dlouhodobě klíčovým hráčem. V minulé sezóně zaznamenal bilanci 7+5 a významně přispěl k záchraně Nantes v Ligue 1. V dresu Rennes se zatím prosadil dvakrát. Výhodou Blase je, že podobně jako Bourigeaud může nastupovat i na pozici pravého křídelníka. V závěru přestupového období přišel konkurenci ve středu pole rozšířit ještě jedenadvacetiletý Švýcar Fabian Rieder, kterého Rennes získalo za 15 milionů eur z Young Boys Bern. V tomto klubu talentovaný Švýcar v minulém ročníku nastřílel 7 ligových branek a na dalších 5 nahrál.

Několik dalších středopolařů Rennes naopak během léta opustilo. Devatenáctiletý talent Lesley Ugochukwu zamířil za 27 milionů eur do Chelsea. Klub opustil i pětadvacetiletý Chorvat Lovro Majer. Ten v minulém ročníku zasáhl do třiceti dvou zápasů, v nichž si připsal bilanci 2+6. Od nové sezóny obléká dres německého Wolfsburgu, který za jeho služby zaplatil 25 milionů eur. Dres Rennes už neobléká ani třicetiletý Flavien Tait, který zamířil jako volný hráč do tureckého Samsunsporu. Po vypršení smlouvy Rennes opustil i osmadvacetiletý Portugalec Xeka, který je v současné době bez angažmá. Dvacetiletý Andi Diouf v minulé sezóně hostoval v Basileji, kde svými výkony zaujal tak, že na něho švýcarský klub uplatnil opci ve výši 5,5 milionu eur. Následně ho ale prodal za 14 milionů eur do Lens.

V posledním ligovém zápase s Lille nastoupil na pozici levého křídla teprve osmnáctiletý talent Désiré Doué. Ten může nastupovat i uprostřed zálohy nebo na pravém křídle a v loňském ročníku odehrál více než 1000 ligových minut s bilancí 3+1. Nejčastěji ale na pozici levého křídelníka v úvodu sezóny nastupoval nejhodnotnější hráč v kádru, jímž je třiadvacetiletý Amine Gouiri. Tržní hodnota tohoto fotbalisty je dle serveru Transfermarkt 35 milionů eur. Gouiri může nastupovat i na pozici číslo 9 a disponuje velmi dobrými střeleckými schopnostmi. To dobře demonstrují jeho čísla z loňské sezóny, v níž vstřelil 15 ligových branek, díky čemuž se stal nejlepším střelcem svého týmu. Je ale otázkou, na jaké pozici bude Gouiri nastupovat, až se do týmu plnohodnotně vrátí šestadvacetiletý Martin Terrier. Ten si na začátku roku 2023 přetrhl kolenní vazy a před několika dny se vrátil do plného tréninku. Před svým zraněním byl Terrier klíčovým hráčem Rennes, když během šestnácti ligových zápasů zaznamenal skvělou bilanci 9+4. O sezónu dříve pak dokázal v Ligue 1 nastřílet 21 ligových branek. V Rennes už nepokračuje jedenatřicetiletý Kamerunec Karl Toko Ekambi, který v Les Rouge et Noirs hostoval během jarní části sezóny z Lyonu. Ekambi zasáhl do sedmnácti ligových zápasů, v nichž zaznamenal bilanci 3+2. Rennes ale nemělo zájem o prodloužení spolupráce a Ekambi se vrátil zpět do svého mateřského klubu, odkud během srpna přestoupil za 1,5 milionu eur do Saúdské Arábie.

Problematičtější je pozice pravého křídla, kde sezónu začal jedenadvacetiletý Belgičan Jérémy Doku. Ten ale v průběhu srpna přestoupil za 60 milionů eur do Manchesteru City a v dalších zápasech tak na pravém křídle nastupoval jeden z dvojice Ludovic Blas, Benjamin Bourigeaud. Další typické pravé křídlo totiž v současném kádru Rennes nenajdeme. Pravým křídelníkem je Loum Tchaouna, který v minulé sezóně hostoval v druholigovém Dijonu. Svými výkony v Ligue 2 zaujal italskou Salernitanu, která za něho do Rennes poslala 3 miliony eur.

Jedničkou na hrotu útoku by měl být jedenadvacetiletý Arnaud Kalimuendo, který v minulé sezóně nastoupil do třiceti ligových zápasů, v nichž zaznamenal bilanci 7+5. V letošním ročníku tento útočník nastoupil v prvních čtyřech kolech v základní sestavě, avšak gólově se prosadil pouze v prvním duelu proti Métám. V nominaci pro utkání s Lille se Kalimuendo kvůli svalovému zranění neobjevil a v sestavě ho nahradil výše zmíněný Gouiri. Na hrotu útoku nejčastěji nastupuje i nová posila Rennes, jíž je jedenadvacetiletý Turek Bertug Yildirim, který dorazil za 5,4 milionů eur z tureckého Hataysporu. Autor šesti ligových branek z loňského ročníku turecké ligy si premiéru v dresu Rennes připsal právě v utkání proti Lille, v němž jako střídající hráč odehrál dvacet šest minut. V duelu s izraelskou Haifou už nastoupil v základní sestavě a připsal si premiérový gól v dresu nového klubu. Součástí kádru je také dvaadvacetiletý Maročan Ibrahim Salah. Fotbalista se slavným jménem může nastupovat na hrotu útoku i obou křídlech a v letošním ročníku mu zatím dokonale sedí role žolíka. Salah odehrál pouze 73 ligových minut. Během tohoto krátkého úseku už ale stihl nastřílel tři góly. Další gól pak vstřelil v utkání s Haifou. Další góly v dresu Rennes už naopak nevstřelí sedmadvacetiletý Serhou Guirassy. Ten v minulé sezóně úspěšně hostoval v německém Stuttgartu, který si jeho služby za 9 milionů eur zajistil natrvalo.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Rennes disponuje velmi kvalitním kádrem plným mladých, talentovaných a technicky velmi dobře vybavených hráčů. Problémem by mohla být nedostatečná šířka kádru na některých pozicích. Rennes je ale klubem, který disponuje jednou z nejlepších akademií ve Francii a lze tak předpokládat, že se v jeho dresu v tomto ročníku objeví další zajímaví talentovaní fotbalisté, kteří vyplní případnou mezeru v sestavě. Nelze se ale ubránit dojmu, že vytoužené třetí místo je po odchodu některých hráčů příliš ambiciózní. Osobně očekávám, že Rennes se bude pohybovat na pohárových příčkách, avšak na postup do příštího ročníku Ligy mistrů to stačit nebude.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíNamísto boje o titul chaos. Seznamte se, Marseille
StaršíNagelsmann u reprezentace Německa? Máme pár otázek...