Bundesliga Newsletter - Že by konečně pořádný boj o titul?

Po krátkém ohlédnutí se za přestupy v závětu okénka si v dnešním newsletteru, který vzniká s projektem ZaKopaná, budete moc přečíst o tom, jak letos zatím nebývale vyrovnaně vypadá boj o čelo, dále pak o odchodu Frediho Bobiče a chybět nebude ani tradiční české okénko.

 

Co týden přinesl?

Velké příchody

Závěr přestupového období byl v Bundeslize přeci jen o něco hektičtější, než jsme zvyklí. Činili se kluby jako Augsburg, který podpořil svůj trenérský objev řadou mladých hráčů z Chorvatska, Francie, Portugalska a Belgie. Činilo se Schalke, které se snaží vyhostovat si záchranu. Činil se Dortmund, který dal svým fanouškům kromě dobrých výkonů v posledních týdnech důvod k radosti i v podobě adresování tolik problematického postu krajního obránce, když přivedli Juliana Ryersona.

Ryerson ale zdaleka není největší přestupová bomba co se pravých beků týče. Bayern Mnichov se v téhle soutěži nehodlal nechat zahanbit a ukradl si novinové titulky s hostováním João Cancela. Krajní obránce Manchesteru City přišel na půlroční výpůjčku v reakci na zdravotní potíže Noussaira Mazraouiho a s přihlédnutím ke skutečnosti, že Pavard interpretuje post pravého obránce jinak, není vhodný do role ‚inverted‘ beka a nenabízí tak balanc, který záložní řada Bayernu běžně postrádá.

Ani Cancelo ale nemusel být největší přestupovou senzací. Tuhle poctu si mohl pojistit Isco, kdyby dokončil svůj přestup do Unionu Berlin. Podmínky smlouvy byly dojednané, Isco byl v Berlíně, prošel lékařskou prohlídkou, ale pak se situace zkomplikovala a ze sestupu sešlo. Jak by španělský tvůrce do herního stylu Unionu zapadl a zdali by mohl jeho přínos být požadovaným rozdílem třeba i mezi titulem a druhým místem se tak už nedozvíme. Záměr sympatického klubu z Berlína jít na trhu i po velkých jménech jim však nikdo neodpáře. Nevylučoval bych, že podobný ‚statement signing‘ nezkusí znovu v létě.

‚In other news‘: Hoffenheim po pouhých 22 zápasech na lavičce rozvázal spolupráci s koučem Breitenreiterem. Jeho nástupcem je Pellegrino Matarazzo, bývalý kouč Stuttgartu.

O čem se mluví?

Souboj o titul

Bundesliga skutečně zažívá souboj o titul. Bayern sedí v tuto chvíli pouhý bod před Unionem Berlin. Co je na letošní naději v drama do posledních kol jiné, než v dřívějších letech? V rozpětí šesti bodů najdeme hned šest týmů. Za zmíněnou dvojicí o pouhých pár bodů zaostávají BVB, RB Leipzig, Eintracht Frankfurt a Freiburg.

Naději na ukončení desetileté štafety prvenství klubu z Mnichova nám dává nejen slabší Bayern, na který konečně došla tolikrát slibovaná generační obměna, kdy si klub musí poradit s odchody Lewandowského a vlastně i Neuera v jednom roce, ale také rostoucí síla týmů pod nimi.

RB Leipzig našel v Marcu Rosem trenéra schopného vyrovnat se jejich ambicím a neporažen dohnal tento nedávný semifinalisty Ligy mistrů ztrátu z úvodu sezóny. Union Berlin nám opakovaně ukazuje, že je nesmíme podceňovat a společně s Freiburgem jsou týmy na dlouhodobé stabilní vzestupné trajektorii, což musíme v lize tak turbulentní, jako je Bundesliga, ocenit. Borussia Dortmund v posledním roce začíná dělat rozhodnutí, která mají i sportovní rozměr, nikoliv jen ten finanční. A Eintracht Frankfurt je vítězem Evropské ligy.

Kvalita týmů pod Bayernem roste a příští týdny, které přinesou spoustu duelů klubů přední šestky oddělí zrna od plev. Skvěle rozebral situaci na špičce tabulky v Německu Jiří Hovorka v nedávném článku pro Football Club, ke kterému připojil i můj skromný komentář.

 

Příběh z nižších pater

Bobič out

Vedle velkých příchodů jsme byli svědky i jednoho velkého odchodu. Hertha BSC rozvázala svou spolupráci s Fredim Bobičem. Svého sportovního ředitele klub propustil po porážce 0:2 v městském derby s Unionem. Spouštěčem však nebyl samotný výsledek, jako spíše komentář Bobiče směrem k dotazujícímu se novináři. Na otázku směřující k jeho důvěře v trenéra Sandra Schwarze zareagoval při odchodu slovy: „Ještě jednou se zeptáš, tak dostaneš facku.“

V dalších dnech se však ukázalo, že Hertha již před utkáním vypracovala plán pro případ odchodu Bobiče, což vysvětlovalo rychlou reakci klubu, který obratem svolal tiskovou konferenci, sportovního ředitele propustil a na jeho místo jmenoval svého dosavadního manažera akademie, Benjamina Webera. Sám Bobič se nenaskytl zcela bez práce. Dále působí jako člen představenstva DFL.

Toto rozhodnutí klubu ale zvedlo nejedno obočí. Bobič byl totiž vnímaný jako funkcionář, který konečně začal plnil slib, k němuž se klub zavázal v roce 2019, udělat z berlínské Herthy jméno světového formátu.

Zároveň je třeba říct, že ač Bobič nastavil v klubu jistý směr, začal čistit soupisku a nakupovat daleko více koncepčně, jeho působení se prolínalo s pokračujícím balancováním na hraně sestupu a některé jeho kroky, především trenérské nominace, se nesetkali s velkým úspěchem.

Přesto je za odchodem funkcionáře, který se podílel na úspěchu současného Eintrachtu Frankfurt, cítit spíše osobní motivace. Konec konců, Bobič si svůj osud v hlavním městě možná přeci jen zpečetil svými výroky. Nikoliv však těmi adresovanými novinářům, jako spíše těmi, adresovanými dovnitř klubu. Není to tak dlouho, co Bobič nahlas stvrdil naše domněnky: „V Herthě hodně lidí o budování velkoklubu hodně mluví. Ono je ale potřeba víc než mluvit. Ono je proto potřeba něco dělat.“ [pro Gegenpressing podcast, parafrázováno].

Působení a časové ose odchodu Bobiče z Herthy jsem se víc dopodrobna věnoval ve článku tady.

Česká hlídka

Pavlenka podržel Brémy

Hrdinou utkání se stal český brankář Jiří Pavlenka, který vychytal čisté konto a především tři body svým Brémám venku proti v utkání bezpečně lepšímu Stuttgartu. Werder šel do zápasu přeci jen spíše jako outsider. V posledních týdnech vyhořeli s Kolínem, pak s větší úctou podlehli Unionu Berlin, načež ukončili dlouhou šňůru bez prohry Wolfsburgu. Stuttgart ale sebral na jaře body Mainzu a Hoffenheimu, potrápili Lipsko a postoupili v poháru.

Bruno Labbadia, který Stuttgart převzal jako velmi neinspirativní najetí, zatím drží všechny kritiky v šachu. A jeho tým byl lepší i o víkendu proti Brémám. Svého soupeře přehráli s 58 % držení míče, 17 střelami ku 9, dominovali ve srovnání počtu přihrávek i jejich úspěšnosti, driblinku a vlastně každé statistice která má co dělat se hrou na míči.

Brémy, jak by se dalo čekat od týmu, který větší část utkání hraje proti balónu, vedl v defenzivních statistikách. xG (1,37 ku 0,51) ale ukazuje, že se hráči v poli nestačili dostatečně a za čisté konto vděčí především svému brankáři. Pavlenka sám nebyl v utkání bez chyby. Soupeři svým omylem jedno zakončení nabídl. Žádnou střelu ale nemusel lovit ze sítě a vedle pěti zákroků například sebral ze vzduchu dva centry. Vynikající výkon kterým tak pomohl Brémám ve složitějším období.

 

Na co se naladit

Tittle race i Liga mistrů

Za sobotní topspiel (18:30) nešlo tento hrací den vybrat nic jiného, než utkání mezi druhým Unionem Berlin a čtvrtým RB Leipzig. Oba týmy hrají o možnost udržet se v souboji o titul, ale taky o zajištění Ligy mistrů pro příští sezónu.

Na svůj návrat do milionářské soutěže si zrovna Lipsko bude muset ještě týden počkat. Už v úterý ale sehraje svůj očekávaný duel Bayern Mnichov na půdě francouzského PSG. Ve středu bude zase Dortmund doufat ve zužitkování své dobré formy doma proti Chelsea. Německé týmy budou v akci i ve čtvrtek, kdy se v kvalifikaci pro vyřazovací části Evropské ligy setká Union Berlin s Ajaxem a Bayer Leverkusen s Monacem.

Nebezpečí volných týdenních večerů tak zůstává u fanouška německého fotbalu i nadále zažehnáno.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

83.6%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíRituály a zvyky fotbalistů a trenérů
StaršíFotbalové rekordy: Nejrychlejší zaznamenaná gólová rána