Brighton - ze dna až do Premier league

Brighton & Hove Albion FC, klub sídlící v přístavním městě Brighton, hraje Premier league šestým rokem. A rozhodně se nezdá, že by se chystal své prvoligové angažmá ukončit. Pojďme se společně podívat, jak šel s celkem z jižního pobřeží Velké Británie čas.

 

První fotbalový klub byl ve městě Brighton and Hove založen již v roce 1897 a nesl název Brighton United. O 4 roky později, roku 1901, pak pod vedením trenéra Johna Jacksona vzniká Brighton & Hove United, zanedlouho přejmenován na Brighton & Hove Albion. 

Fotbal tou dobou prochází velmi dynamickým vývojem a roku 1920 se Brighton ocitá ve Football League Third Division, tehdy třetí nejvyšší lize. Tam klub stráví bezmála 40 let, než postupem do druhé ligy roku 1958 započne velmi, co se ligové příslušnosti týče, nestálá doba trvající v podstatě dodnes. Během ní si Brighton vyzkouší všechny soutěže od čtvrté nejvyšší až po první. 

Dva večery ve Wembley

Přesuňme se teď do roku 1983 - konkrétně do května. Tou dobou už bylo jasné, že první prvoligová expedice Brightonu se chýlí ke konci a 14.5. byl sestup prohrou s Norwichem stvrzen. Sezona však tímto zápasem neskončila. Brighton měl za sebou pohárové výhry nad Newcastlem, Liverpoolem, Manchesterem City, Norwichem i Sheffieldem Wendesday a byl blízko historickému zápisu. Stačilo porazit Manchester United, aby se Seagulls stali prvním týmem, který v sestupové sezoně vyhraje nejstarší klubovou soutěž na světě. Před nimi se již o něco takového pokoušely 2 celky, Manchester City (1926) a Leicester City (1969). Neúspěšně. 

Jen týden po posledním ligovém klání se měl Brighton pokusit o zázrak. A začal slibně. Již ve 14. minutě šel do vedení, které udržel až do konce prvního poločasu. V tom druhém však přišly 2 branky soupeře a sen o pohárovém triumfu se rozplýval. Těsnou prohru odmítl pár minut před koncem Stevens a utkání šlo za bouřlivé atmosféry do prodloužení. Na jeho konci se v obrovské šanci ocitl střelec první branky Smith, z úst komentátora dokonce zazněla pověstná věta “And Smith must score…” Ale nestalo se. Brankář Manchesteru střelu chytil a podle tehdejších pravidel se tak finále muselo opakovat. Druhé utkání již patřilo výhradně fotbalistům v červených dresech, kteří vstřelili 4 branky a odmítli tak senzaci v podobě sestupujícího vítěze. (Tento počin se tak povedl až Wiganu Athletic, který soutěž ovládl v roce 2013)

I když Brighton trofej nevyhrál, finálová účast byla velkým úspěchem tehdejšího poměrně stále malého týmu.

O tři dekády později

Dlouhých 34 let trvalo, než se Brighton znovu podíval mezi elitu. A šlo vlastně o malý zázrak. V devadesátých letech se totiž klub dostal do velkých finančních potíží, hrál až 4. nejvyšší soutěž a dokonce ani neměl svůj vlastní stadion. Nebýt investora Dicka Knighta, který v roce 1997 vedl bouřlivé fanouškovské protesty proti tehdejšímu vedení klubu a později se stal jeho předsedou, žádný Brighton and Hove Albion by dnes pravděpodobně neexistoval.

Racci si během svého šestiletého působení v Championship vysloužili pověst nejhoršího play-off týmu soutěže. Mezi čtyřkou bojující o postup se ocitli hned třikrát, ani v jednom ze šesti zápasů však nedokázali vyhrát a Wembley se jim tak vyhýbalo obloukem. Díky vytrvalé práci Chrise Hughtona, který na lavičku přišel na konci roku 2014, se však ani po nešťastném třetím místě a následném vypadnutí ve třetím play-off se sezony 2015/16 nesložili a v dalším ročníku již obsadili postupové druhé místo. Pod postup se tehdy podepsali zvláště legendární forward Glenn Murray, Anthony Knockaert a také pevná obrana, která udržela bilanci ani ne jednoho obdrženého gólu na zápas (Zajímavostmi je, že obráncem s největším počtem odehraných zápasů byl Lewis Dunk, klubová legenda, která v Brightonu působí dodnes, a 33 zápasů odehrál také český záložník Jiří Skalák.)

Oslavy byly více než bouřlivé. Mezi klubem a fanoušky, kteří zůstali věrní i v těch nejtěžších časech, se vytvořilo mimořádně silné pouto. Dne 14.5.2017 se na nábřeží v Brightonu shromáždilo 100 000 příznivců, aby společně s hráči i všemi členy realizačního týmu oslavili postup do nejlepší soutěže na světě. 

A jak se Brightonu daří po postupu již nejspíš víte. A nebo ne? V některém z dalších článků se podíváme na to, jak si Brighton poradil s adaptací na nejvyšší soutěž, jaká jsou nejzajímavější jména současného kádru či co můžeme od Racků očekávat do dalších sezón.

Na závěr přikládám zajímavé video, které pěkně popisuje, co všechno tento klub dokázal překonat.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

98.6%




NovějšíBundesliga Newsletter - Dortmund nedominuje, ale vyhrává...
StaršíBundesliga Newsletter - Bayern se jen tak nenechá...