Bundesliga Newsletter - Revierderby pomohlo Schalke ze dna, Dortmundu z čela...

Poslední výsledky zahýbaly oběma konci tabulky, kde nově nenajdeme kvůli vzájemnému zápasu celky ze Severního Porýní-Vestfálska. Kromě toho si v tomto díle bundesligového newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, povíme o globálním směřování Bayernu, velmi slušně si vedoucímu Mainzu a chybět pochopitelně nebude ani tradiční české okénko.

 

Co týden přinesl?

Dortmund udělal dortmund, Hoffenheim narazil na dno

Revierderby skutečně mělo dopad na oba konce tabulky. Remíza Schalke 04 s Borussií Dortmund (2:2) znamená na špici odstup Bayernu. Ten své osmigólové derby s Augsburgem zvládnul (5:3) a drží dvoubodový náskok.

Na opačném konci se ode dna odrazilo Schalke. Svůj propad způsobený ziskem pouhého jednoho bodu od přelomu roku a naposledy porážkou z kopaček Freiburgu, dokončil Hoffenheim. Níž už se potopit nemůžou. Alespoň do konce sezóny tedy.

Dál pokračuje trápení Frankfurtu (1:1 proti Stuttgartu) i Unionu Berlin (1:1 proti Wolfsburgu). Oba týmy tak namísto o titul budou hrát o evropské příčky. Situaci Hoffenheimu dál zhoršil úspěch Bochumi na hřišti Kölnu (0:2). Remízující a prohrávající Kolín také míří v posledních kolech k možnému záchranářskému boji.

 

O čem se mluví?

Bayern pokračuje v globalizaci

„FC Bayern rozšíří svůj rozvoj mládeže o fotbalový klub Los Angeles.“ oznámil předseda představenstva Bayernu Mnichov Oliver Kahn.

Bayern tak pokračuje ve svém projektu, který bych pracovně nazval ‚globalizace‘. Již léta zpátky jsem se setkal s myšlenkou, že Uli Hoeneß coby ředitel FC Bayern vybudoval klub lokálně. Pro domácí fanoušky, v Německu, v Bavorsku, co přijdou na stadion na pivo a klobásu. Ostatně jim Hoeneß vybudoval i ten stadion. A že Herbert Hainer v roli jeho nástupce bude budovat Bayern Mnichov za hranicemi. Pro zahraniční publikum, partnery, hráče…

Tento trend, nutno uznat, započal ještě před Hoeneßovo odchodem. Už v roce 2017, tedy dva roky před ‚střídáním stráží‘, otevřel Bayern kancelář v New Yorku a Šanghaji. Minulý rok k tomu přibyla jedna v Bankoku. Rovněž ještě za Hoeneßovo úřadování se navázalo první partnerství s klubem v MLS, s FC Dallas.

To mělo předznamenat vybudování jakéhosi potrubí do s talentem čím dál tím lépe pracující MLS. Liga má reputaci soutěže pro fotbalové seniory. Zázemí, tréninkové prostory a vůbec celé facility jsou ale ve Státech díky velkému rozvoji sportu, a s tím spojenými investicemi, na úrovni evropské elity.

Partnerství s Dallasem začalo pro FC Bayern dobře. Hned z prvního kempu se vyprofiloval Chris Richards, střední obránce, který na postu pravého beka prorazil i do prvního týmu Bayernu. Následně šel hostovat do Hoffenheimu a v létě přestoupil do Crystal Palace v přestupu, ze kterého finančně benefitoval nejen Bayern, ale díky provizi z prodeje i Dallas.

Tento příběh je však ojedinělý. I přes jednání o Justinu Che a Ricardu Pepim z Dallasu do Mnichova žádný další hráč na trvalo nezamířil. Spolupráci ve formě například během letní přípravy společně pořádaných akcí v USA překazila pandemie a vůbec z partnerství nebyl ve výsledku nadšený ani jeden klub, jestli lze věřit reportům tedy.

Já bych je však nezpochybňoval, jelikož ty samé zprávy zmiňovali, že Bayern hledá v regionu nového partnera. A nyní jej skutečně našel. S LAFC, aktuálním držitelem trofeje MLS Cup, finalistou CONCACAF Champions League z roku 2020, a taky klubu, který od založení v roce 2014 a uvedení do MLS v roce 2018 raketově roste, založil Bayern společně podnik „Red&Gold Football“, odkazující na barvy obou klubů: červená Bayern, zlatá LAFC.

Společnost bude sídlit v Mnichově, každý z klubů v ní bude vlastnit 50 % podílu a představenstvo bude … představeno. Cílem je samozřejmě hledání a rozvoj talentů. Jde to v souladu s otevřením FC Bayern Campus před, teď už to bude málem šesti lety.

Z vyjádření představitelů obou klubů jde soudit, že jsou otevřeny dveře putování talentu nejen směrem LA-Mnichov, ale i naopak. Ve spojitosti se spekulacemi, že Bayern hledá partnery i na evropském kontinentě, kluby v Nizozemí, Belgii či Rakousku aj., kam by mohl poslat své prospekty z akademie hostovat, mě zaujala ještě jedna věta z oficiálního oznámení obou klubů: „Cílem spolupráce je trénovat mezinárodní talenty i ve spolupráci s partnerskými kluby pro vlastní týmy i pro profesionální fotbal.“

„…i ve spolupráci s partnerskými kluby…“ Něco mi říká, že plány s „Red&Gold Football“ jsou velké.

Příběh z nižších pater

Kde se tam ten Mainz vzal?

1. FSV Mainz 05 je klub, který nemá příliš pozornosti. Pohodlně existující většinu času v bezpečí středu tabulky, Mainz nepatří mezi celky diskutované v záchranářských bojích. Kromě pátého místa v sezóně 10/11, kdy pod taktovkou Thomase Tuchela skončili pátí, a sezóny 15/16, to je zase Martin Schmidt vytáhl na šestou příčku, se ale taky netlačí do Evropy, takže vypadávají rovněž z této konverzace.

No… to se letos mění. Mainz je sedmý. Už sedmé místo může za určitých okolností garantovat alespoň Konferenční ligu. Jen se mě neptejte na ty okolnosti. Ke konkrétnímu procesu kvalifikace do evropských pohárů přistupuju stejně jako k pravidlu o hře rukou ve vápně: „It is what it is.“ Vloni třeba sedmá příčka stačila Kölnu, aby se mohl utkat s tak prestižními soupeři jako jsou třeba Slovácko.

Mainz ale nemusí čekat na konjunkci Jupiteru a Marsu, nebo jiných shod okolností, které by jim pro příští ročník zajistili čtvrteční zápasy. Týma Boa Svenssona může mít pořád všechno na vlastních kopačkách.

Na šestý Eintracht Frankfurt ztrácí v tuto chvíli pouhé čtyři body a ‚Die Adler‘ v tuto chvíli nevypadají, že by chtěli na své tažení Evropou navázat. Poslední výhru zaznamenali Muani & co. v polovině února proti Brémám. Od té doby dvě prohry a dvě remízy, navíc s Neapolí a Unionem na obzoru…

Mainz si dosud na jaře vedl velmi dobře a zaslouženě dýchá zaostávajícím oponentům na krk. Se čtyřmi výhrami a jednou remízou jsou s Dortmundem dvěma týmy v nejlepší aktuální formě. Jejich tažení odnesl Augsburg, Gladbach, Hoffenheim i oslabený Leverkusen. Tento výčet ale naznačuje, že skutečná zkouška teprve přijde.

Tým kapitána Silvana Widmera ve zbytku sezóny čeká takřka celá první šestka: Freiburg, Leipzig, Bayern, Dortmund a tři kola před koncem nakonec i ten Frankfurt. Jejich dosavadní duely s týmy z čela tabulky jsou zatím těmi jedinými, které po Novém roce Mainz prohrál: Dortmund (dohrávka z podzimu kvůli MS), Bayern v poháru a Union začátkem února.

Dovolenou na pátky po ‚evropských nocích‘ bych tak zatím asi neplánoval. Viděl bych podle toho postavení planet…

 

Česká hlídka

Pavlenka VS Hložek

Už zaznělo, že Hoffenheim, s Pavlem Kadeřábkem v základní sestavě, podlehl Freiburgu. Bohužel pro bývalého českého reprezentanta až gólem Ritsu Doana v 89. minutě. Finální tlak Freiburgu umožnila červená karta Ozana Kabaka, kterou vyfasoval za zdržování pět minut před inkasovaným gólem. Zajímavé ale je, že Pellegrino Matarazzo měl k dispozici nejen Angelina a Kadeřábka, ale tentokrát už i Roberta Skova. Přesto odehrál český krajní záložník celé utkání.

Celý zápas zahrál také Alex Král. Bod doma proti Borussii určitě oslavil, svůj výkon už asi méně. Bez vyhraného pozemního duelu, čtyřikrát kolem něj prošel hráč driblinkem, český záložník Královal hlavně ve vzduchu (2/2) a pokryl svým rádiusem velkou část hřiště. Herní pojetí jeho týmu úplně neumožňuje středopolařům vyčnívat.

Zbylí čeští zástupci, kteří do 24. kola zasáhli, se potkali ve vzájemném zápase. Jiří Pavlenka v brance Brém pustil tři góly, jeden z kopaček Adama Hložka. (3:2 pro Leverkusen). Patrik Schick znovu absentoval se zdravotními problémy.

Hložek dostal nejen šanci v základní sestavě, Xabi Alonso ho nechal na trávníku 88 minut. Vedle jeho hlavičky, která zaplavala za záda jeho reprezentačního spoluhráče operoval znovu jako falešná devítka, zahrával dlouhé balóny (3/3), rval se o míč (3/6 pozemních duelů) a tvořil pro spoluhráče (1 klíčová přihrávka).

Jiří Pavlenka vytáhl ke třem inkasovaným brankám jen dva zákroky.

 

Na co se naladit

Rozloučení s velkou parádou

Když jsem asi poprvé v historii tohoto zpravodaje použil slova jako konjunkce nebo Mainz, proč v tom přestávat?

Zápas Mainzu s Freiburgem nás totiž v neděli (19:30) vyprovodí do reprezentační přestávky. Oba týmy zvládají porážet soupeře, se kterými by si měli poradit, a zároveň nestačí proti opozici, která se jim talentem vyrovná nebo převýší. Kdo ví, co z toho vypadne.

Neděle vůbec bude plná zajímavých utkání. Mainzu s Freiburgem předchází Bayer Leverkusen s Bayernem (17:30) a předtím Union Berlin proti Eintracht Frankfurt (15:30). Jak Union, tak Frankfurt potřebují zvrátit nepříznivou formu. Před čtvrtečním (21:00) utkáním proti jinému Unionu, Saint-Gilloise, má berlínský celek na kontě za posledních sedm zápasů ve všech soutěžích pět remíz

 

A kdybyste třeba neuznávali existenci mezinárodního fotbalu, ale stejně nechtěli během reprezentační přestávky počítat hvězdy, můžete dát v úterý 21. března (18:45) šanci ženské Lize mistrů se zápasem Bayernu Mnichov s londýnským Arsenalem. Najdete ho zadarmo vysílaný na YouTube. Klidně si uložte přenos.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

97.5%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Jako na horské dráze...
StaršíBundesliga Newsletter - Dortmund nedominuje, ale vyhrává...