Bundesliga Newsletter - Jako na horské dráze...

Posledně jsme tu psali o změnách na obou koncích tabulky a po týdnu se můžeme opakovat. Ano, letošní ročník Bundesligy si stále drží vysokou míru zajímavosti a poslední kolo před reprezentační přestávkou nebylo výjimkou. Kromě ohlédnutí se za posledním víkendem a tradičním českým okénkem si v dnešním díle bundesligového newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, povíme o budování německého nároďáku a dokonce se podíváme do druhé ligy, a to konkrétně na skvělou práci mladého kouče Hürzelera v St. Pauli.

 

Co týden přinesl?

Jak se nám srovnala tabulka?

Jak se týmy seřadili před reprezentační přestávkou?

Dortmund přeskočil Bayern. Sami zvládli s přehledem svůj zápas s Kolínem, který rozstříleli 6:1. Z prvního místa do der Klassiker půjdou díky Xabimu Alonsovi. Španělský taktik zařízl tým, kde ukončil svou hráčskou kariéru, když porazil Bayern 2:1.

Zápas přinesl zajímavou skutečnost. Leverkusen zahrával dvě penalty. Obě dvě však rozhodčí na hřišti nejprve nepísknul. Dokonce v obou případech udělil přímý kop pro Bayern za simulování hráče Leverkusenu. V obou případech to byl Amine Adli a dvakrát za to dostal žlutou kartu. Namísto předčasného odchodu do sprch se však mohl radovat, protože v obou případech zasáhlo VAR, poslalo sudího v obrazovce, kde bylo zřejmé že šlo o fauly, rozhodčí dvakrát své rozhodnutí zvrátil, odvolal žlutou kartu, udělil penaltu, a pokutový kop dvakrát proměnil Exequiel Palacios.

Sudí v rozhovoru po zápase poslal děkovný vzkaz do řídícího centra VAR v Kolíně, ocenil komunikaci a přiznal, že v obou případech chyboval, a že ho VAR zachránil. Ani jsme na ty verdikty nečekali tak dlouho. V kontrastu s debatou o rozhodčích a VARu v Premier League tohle na Bundeslize nesmírně cením.

V kombinaci s neefektivitou Bayernu, namátkou Mané měl v prvním poločase jen 9 dotyků s míčem, než jej Nagelsmann vystřídal, a skvělým herním managementem Alonsa vyústil zápas ve třetí porážku Bavorů v této sezóně.

Leverkusen zároveň stále cílí na evropské příčky. V souboji zůstává také Wolfsburgu a díky gólu do sítě Freiburgu v 96. minutě také Mainz (1:1). Ohlížet se naopak musí Frankfrut, který nestačil na Union Berlin (2:0) a své místo v přední čtveřici ztratilo Lipsko, které překvapivě nezvládlo duel s Bochumí (1:0).

Právě Bochum se tím dostává z největších trablí záchranářských bojů. Pořád ale nejsou v bezpečí, i když Kolín dělá co umí, aby postavil další bariéru mezi tým z předměstí Dortmundu a sestupové příčky. Je myslím fér říct, že nejen další porážkou, ale také způsobem, jakým 1. FC Köln zkolaboval před žlutou zdí, se die Geißböcke propadli do miniligy o záchranu. Augsburg má jen o bod víc, ti ale dokáží uhrát občas dobrý výsledek.

Boj o záchranu zkomplikoval svým soupeřům Hoffenheim, který si připsal první výhru pod trenérem Matarazzem. Co víc, doma proti Herthě BSC, kterou tak stáhnul pod sebe na 16. příčku, zatímco se sám odrazil na místo 15. Zpátky na dně jsou proto i přes svou šňůru bez prohry Schalke a zaslouženě poslední je Stuttgart.

Závěrečných devět kol bude napínavých na všech třech frontách: souboj o titul, evropské příčky i o záchranu. Aktuální tabulku si můžete prohlédnout přímo tady na Kopačáku.

 

O čem se mluví?

Obměněná nominace

O čem by se ve dnech po nominaci reprezentace na nadcházející přátelská utkání mluvilo než o sestavě, kterou si Hansi Flick povolal k manšaftu. Němce, jakožto hostitelskou zemi nacházejícího EURO 2024, nečeká až do výkopu šampionátu žádný soutěžní zápas. Na jednu stranu hendikep, který však dává prostor experimentovat a hledat nová řešení.

A řešení Flick hledá. Svůj debut za národní tým si mají šanci odbýt hned dva útočníci: Mergim Berisha a Kevin Schade. Druhý zmiňovaný aktuálně hostuje v Brentfordu, kam se očekává, že se po sezóně přesune z Freiburgu natrvalo. Umí zahrát z křídla, už chvíli se na něj však ubírají zraky jako na možnou odpověď v roli hrotového útočníka reprezentace. Parametry na to určitě má.

Berisha je odchovanec RB Salzburg. Aktuálně je na výpůjčce v Augsburgu z tureckého Fenerbahce. Je mu už 24, o rok víc než jinému adeptovi na post devítky v německé reprezentaci, Kaii Havertzovi. V roli jistého ‚Choupo-Motinga‘ v útoku složeném z části z hráčů Bayernu by ale mohl posloužit. Bayernu už se ukázal, když jim vstřelil gól jednak za Salzburg v Lize mistrů, tak také na podzim za Augsburg, když si jeho tým došlápl na své hlasité bavorské sousedy.

Řešení se v manšaftu hledá i na pravém beku. Tam se svého prvního reprezentačního startu může dočkat Marius Wolf. Po letech, kdy hledal svou ideální pozici, nastupoval na obou stranách, od obrany po křídla, v záloze i na hrotu útoku, přistál hráč Borussie Dortmund na pravém kraji obrany. Pozici, která mu možná vynese příležitost reprezentovat svou zemi na domácím evropském šampionátu.

Druhým nominovaným na problémový post je Josha Vagnoman. Po působení v 2. Bundesliga zkouší letos, ve 22 letech, štěstí ve Stuttgartu. Jeho týmu se úplně nedaří a je to znát i na Vagnomanovi. Poslední dobou pod trenérem Labbadiem dokonce jen střídá. Flick si však nedělá starosti s tím, co si o svém bekovi myslí bundesligový dinosaur a nechává mládežnického reprezentanta nahlédnout i do seniorního výběru.

Jen povzdychnout by se chtělo nad nominací v záloze. Flick znovu sází jen na trojici středopolařů: Kimmich, Goretzka, jen Gündogana z Mistrovství světa nahradil Emre Can. Co ten Maximilian Arnold v reprezentaci udělal, že pod druhým trenérem v řadě nepřipadá vůbec v úvahu?

 

Příběh z nižších pater

Still není jedinou trenérskou senzací posledních týdnů

Když teď sociálním sítím dominují mladí trenéři, ještě bez „pořádné licence“, musím francouzskému fotbalu ukrást trochu záře reflektorů… Za útokem druholigového St. Pauli na možný postup totiž stojí 30letý Fabian Hürzeler. Německý rodák z Texasu převzal v Hamburgu otěže den před Vánoci 2022. Neobjevil se odnikud, v St. Pauli dělal už od léta 2020 asistenta. Předtím sbíral zkušenosti rovněž jako asistent u německé U18 a U20.

Jako hráč procházel akademií Bayernu Mnichov, než šel z druhého týmu německých mistrů do ‚béčka‘ Hoffenheimu ve čtvrté divizi. Tam ještě chvíli zůstal s FC Pipinsried, načež udělal poslední úkrok dolů, do páté divize, s Eimsbütteler TV.

Už během svých působení v těchto hvězdných destinacích se připravoval na trenérské poslání. V Pipinsried byl hrající trenér, který si občas odskočil na zkušenou k reprezentaci. Za Eimsbütteler pak hrál už jako asistent St. Pauli. Kopačky pověsil na hřebík oficiálně až 6. prosince 2022, kdy se stal caretaker managerem hamburského klubu.

Od té doby povýšil do role permanentního kouče a s ním ve vedení St. Pauli ještě neprohráli. Zatím je to osm z osmi. Z týmu, který si na podzim málem nemohl tři body koupit, kdyby chtěl, udělal možného adepta na postup do nejvyšší soutěže.

Na městského rivala HSV jim shází pořád ještě osm bodů. V cestě navíc stojí také Fortuna Düsseldorf, a i to HSV sedí jen na třetím místě, které garantuje jenom play-off o postup z 16. celkem první ligy. Myslet si na postup by tak bylo asi odvážné, ne však nemožné. Tak jako tak se nám tu možná rodí další trenérská superstar. Vždyť Tuchel a ostatně ani ten Klopp taky neměli zrovna hvězdné hráčské kariéry.

Česká hlídka

Radost v dolních patrech

Čeští hráči mi pro tento týden psaní téhle kapitoly dost usnadnili. Adam Hložek nastoupil k vyhranému zápasu svého Leverkusenu doma proti Bayernu Mnichov až v závěrečné desetiminutovce, Patrik Schick zápas vynechal. Chyběl také Jiří Pavlenka, kterého, stejně jako řadu jeho spoluhráčů, skolila viróza. A Lukáš Ambros se sice dostal do nominace Wolfsburgu na utkání se Stuttgartu, výhře svého celku však přihlížel pouze z lavičky. Koubek pak stabilně dělá v Augsburgu dvojku.

Zbývá tak jen dvojice Král, Kadeřábek. Český středopolař odehrál celé utkání právě proti Koubkovo Augsburgu. Brzká žlutá karta mu jeho snažení zkomplikovala. Vyloučení se však vyvaroval, což nedokázal Ermendin Demirović, útočník Augsburgu. Díky oslabení soupeře nejen červenou kartou v 53. minutě, ale také třem vynuceným střídáním pro zranění, dokázalo Schalke převzít iniciativu a vybudovat si tlak, který vyústil v penaltu. Až gólem v 93. minutě si tak Schalke udrželo svoji šňůru bez prohry (1:1).

Radovat se mohl i Pavel Kadeřábek. Jednak znovu z příležitosti odehrát celých 90 minut, a pak konečně taky z výhry. Jeho Hoffenheim pohodlně přehrál Herthu 3:1 a zatáhl tak svého soupeře do vřavy bojů o záchranu, zatímco se sám odrazil ode dna. Dvě penalty jim snažení usnadnili, i když Munas Dabbur, útočník Hoffenheimu, chtěl celé utkání ještě zdramatizovat, když si dvě minuty po svém příchodu na hřiště řekl o přímou červenou kartu.

Český krajní záložník sám působil obraně soupeře problémy. Dozadu byl tradičně slabší, ale dokázal vyhrát svému týmu několik slibných standardek a vytvořit spoluhráčům i nějakou tu příležitost. Kdyby sám doladil svou koncovku, mohl mít na kontě i svůj druhý gól sezóny.

 

Na co se naladit

Klíčové týdny v dohledu

Bundesliga se po reprezentační přestávce vrací s velkou parádou. Aprílový topspiel nachystá der Klassiker. Do vzájemného střetnutí domácího Bayernu Mnichov s hostující Borussií Dortmund půjde BVB z první příčky a jednobodovým náskokem.

Oba týmy čeká vůbec složitý týden. Dortmund na sobotní utkání naváže středečním duelem s Lipskem v poháru. Další víkend je potom čeká Union Berlin v lize. Aspoň budou moct ukázat, jak moc tu Meisterschale opravdu chtějí.

Bayern hraje po Klassikeru dvakrát s Freiburgem, jednou v poháru, podruhé v lize, načež letí do Anglie poměřit síly s Manchesterem City. Odveta v Lize mistrů přijde hned týden na to. A vůbec není jisté, na kolik ze zmíněných střetnutí bude chybět Jamal Musiala, nejlepší střelec i tvůrce týmu, který si poranil zadní stehenní sval.

Začátek dubna může být v německém fotbale rozhodující. Skutečná ‚make or break period‘.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

99.2%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Dobře, tak si ten titul zase nechte...
StaršíBundesliga Newsletter - Revierderby pomohlo Schalke ze dna, Dortmundu z čela...