Bundesliga Newsletter - Připomenete mi, proč jste toho Nagelsmanna odvolávali?

V souvislosti s Bayernem se v poslední době stále častěji vzpomíná na odvolaného Nagelsmanna. Ano, hegemonie bavorský klub očividně už omrzela, a tak se po opuštění ostatních sotuěží ještě snaží o vytvoření pořádného ligového drama. Nejen o Bayernu, byť o něm toho nebude málo, si přečtete v tomto novém newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná. Kromě tradičního ohlédnutí se za minulým kolem či působení českých hráčů se dostane i na rozjetý Leverkusen.

 

Co týden přinesl?

Sezóna bez trofeje a postup jen do Evropské ligy? Reálná hrozba pro Bayern!

Hrací den začal nic neřešící remízou mezí Augsburgem a Stuttgartem (1:1). Stuttgart se tím neodrazil ze sestupových příček, zatímco Augsburg se pouze s bodovým ziskem musí nadále ohlížet přes rameno. Sebastian Hoeneß alespoň natáhl svou šňůru bez porážky na lavičce die Schwaben na čtyři zápasy ze čtyř.

Klíčovými událostmi sobotního dne byly utkání Bayernu a Dortmundu. Celek Thomase Tuchela čekal 5. nejvíce bodující tým roku 2023: Mainz, vedený Bo Svenssonem. Aby byl duel ještě pikantnější, Tuchel Svenssona jako hráče trénoval během svého působení na lavičce Mainzu.

Trenér Bayernu uvedl svůj tým v rozestavení se tříčlennou obranou. Návrat k této „Nagelsmannově“ formaci mu tedy netrval ani měsíc. Asi hodinu vše fungovalo, jak mělo. Mainzu do 64. minuty nepovolili střelu na branku. Sami si připsali jedinou, ale k vedení to dostačovalo. Pak ale dorážkou prvního pokusu směřujícího mezi Sommerovo tyče vyrovnal Ajorque. Následný zkrat Bayernu reflektuje výsledné skóre (3:1). Mainz tak stále drží šňůru neporazitelnosti, která se táhne od 4. února a může pro příští rok pomýšlet na čtvrteční zápasy.

Vděčný Mainzu je Dortmund, ač bude doufat, že jim forma nevydrží až do konce ročníku. Poslední hrací den může totiž Svensson a jeho výběr promluvit do pořadí na čele ještě jednou, kdy jedou na Signal Iduna Park.

BVB se napodruhé nenechalo zahanbit a podané ruky Bayernu se chytilo. Přesvědčivý výkon plný sebevědomí doma proti Eintrachtu Frankfurt prozrazuje, že po kolapsu předešlý víkend si kabina za tím titulem přeci jen jde. Frankfurt se nedal bez boje a několika zajímavými šancemi mohli utkání v různých jeho fázích zdramatizovat. To se jim však nezdařilo, a zatímco Borussia Dortmund přebírá pět kol před koncem ligy vedení v Bundeslize, Eintracht pokračuje v rezignaci na evropské soutěže pro příští rok.

Během neděle mohla pokračujícího plácání se Bayernu využít trojice pronásledovatelů. Tímto tempem a s Unionem Berlin, RB Leipzig a Freiburgem za zády nemusí mít der Rekordmeister jistou ještě ani kvalifikaci do Ligy mistrů. Situace využili jen Freiburg a Union, kteří porazili Schalke a Gladbach respektive. Naopak Lipsko padlo na úkor Hložkova Leverkusenu.

Stručnou zmínku si zaslouží rovněž 1. FC Köln a Werder Bremen. Oba celky svými výhrami během víkendu udělali tlustou čáru mezi sebou a soubojem o udržení. Jonas Hector se tak nebude loučit s kariérou sestupem. Jeho klub potvrdil dlouhodobější spekulaci, že 32letý kapitán Effzeh a bývalý německý reprezentant pověsí po sezóně kopačky na hřebík.

Opomenout v souhrnu nemůžeme ani derby na čele druhé Bundesligy. Souboj městských rivalů HSV a St. Pauli skončil 4:3 ve prospěch někdejšího bundesligového dinosaura. Finálovou atmosféru doplnil skvělý fotbal. Oba týmy chtěli utkání vyhrát a ve skórování jim nebránilo ani xG, které čítá hodnotu přibližně 1:1. HSV touto výhrou udělalo důležitý krok za garancí umístění v úvodní trojici. Pro Fabiana Hurzelera na lavičce St. Pauli jde o druhou prohru v řadě a nečekaný sen o možném postupu se začíná rozplývat.

 

O čem se mluví?

Nejdůležitější postavou Bavorů byl propuštěný trenér

Rozhodnutí odvolat trenéra Juliana Nagelsmanna se velmi rychle obrátilo proti představitelům Bayernu Mnichov. Riskantní krok provedený bezprostředně před klíčovou fází ročníku s argumentací, že cíle pro sezónu jsou ohroženy, vyústil v exit z DFB-Pokal a posléze také z Ligy mistrů. Nárazy v pohárových soutěžích a pokračující klopýtání v Bundeslize má své příčiny.

Angažovaný pouhý týden před výkopem náročného rozvrhu, Thomas Tuchel neměl prostor pracovat se svým týmem a implementovat svoji filozofii. Klíčové opory se vracely z reprezentační přestávky pouhých několik málo dní před prvním utkání s BVB. Na něj navazovaly tři týdny vyplněné zápasy domácího i evropského poháru. Až v posledním dubnovém týdnu nečeká Bavory žádné úterní či středeční utkání.

Přechodem zpět do tradičního rozestavení 4-2-3-1 a větším důrazem na křídelní prostory naboural Tuchel zažité. Nagelsmannův tým byl zvyklý hrát rovněž přímočaře středem, kde se mohl opírat o dvojici Musiala, Müller. Bývalý manažer londýnské Chelsea však v sestavě nachází prostor častěji jen pro jednoho z ofenzivních záložníků. Krok zpátky pro tým, který již dříve na otázku Müller nebo Musiala odpověděl slovem „oba“.

Hra přes křídla odhaluje slabinu mnichovského celku, kterou dokázal Nagelsmann úspěšně maskovat, a sice díru ve tvaru Roberta Lewandowského. Erik Maxim Choupo-Moting dělá maximum, aby ji zaplnil a dostává se mu za to zasloužených ovací. Při jeho absenci ale Tuchel navazuje na tradici Nika Kovače v centrování balónů na Gnabryho. Taktika, která nenese úspěch.

Odvolaný trenér dokázal udržet produkci Bayernu na loňských hodnotách i přes odchod polské mašiny na góly. Ke dni, kdy si Nagelsmann po cestě z lyžovačky v Alpách vyzvedl na Säbener straße zabalené krabice, nastřílel Bayern v lize 72 gólů. Ve 25 zápasech to dělá tempo 2,88 branek na utkání.

Minulou sezónu ukazovalo počítadlo po 25 kolech 76 zásahů. Jen zanedbatelně vyšší číslo. Celý ročník 2021/22 přitom završili der Rekordmeister těsně pod stovkou, na 97 gólech. Zápis, který by nastaveným tempem Nagelsmannův Bayern letos překonal. Ač těsně, o jedinou branku.

Dosavadní výkony pod Tuchelem však dávají na taková zdání zapomenout. Gólově se ve velké míře opírá o skórující obránce. Trápení v koncovce stálo Bayern postup přes Manchester City stejnou měrou, jako individuální chyby.

Odhalení nedostatků, které dokázal Julian Nagelsmann z větší části zahladit, má však i svá pozitiva. Ačkoliv Hasan Salihamidžić a Oliver Kahn vehementně opakují, že poskládali nejlepší sestavu v Evropě, hlasy kolem klubu signalizují zvýšené aktivity s výhledem na letní přestupové období. Zdá se, že nový manažer má na kvalitu sestavy vyšší nároky než ten předešlý, odvolaný.

 

Příběh z nižších pater

Ne více Neverkusen?  

I přes příslib v podobě osmi bundesligových týmů napříč evropskými poháry v úvodu sezóny se do semifinálových fází probojoval jediný. Jen Bayer Leverkusen hájí tuto sezónu jméno německé nejvyšší soutěže v závěrečných fází kontinentálních pohárů.

Cestu neměli jednoduchou. Po vypadnutí ze skupiny Ligy mistrů je čekala baráž o kvalifikaci do té evropské. Monaco se ukázalo být nepříjemný soupeř a po výsledcích 2:3 a 3:2 z pohledu die Werkself rozhodovali až penalty. Bayer, známý pro svou neefektivnost z pokutových kopů, pěti úspěšnými zásahy postoupil.

Pohodlný přechod přes Ferencváros jim přisoudil Union Saint-Gilloise. USG v předešlém kole vyřadil Union berlínský. I proti Leverkusenu začal dobře. Z Německa si odvezl remízu. Na jejich vlastní půdě je však Alonsův výběr nešetřil, a i díky výbornému výkonu Adama Hložka míří Leverkusen dál.

V květnovém semifinále proti AS Roma, které si v prodloužení poradilo s Feyenoordem Dávida Hancka, se dočkáme jednoho zajímavého setkání. Xabi Alonso se coby trenér Bayeru Leverkusen utká s jedním ze svých vlastních koučů, José Mourinhem.

Alonso a jeho tým budou mít v zádech podporu celého Německa… možná teda s výjimkou Kolína. Zvládnout už jen tři zápasy a pryč je přezdívka Bayer Neverkusen.

 

Česká hlídka

Leverkusen nestojí jen na Wirtzovi…

Tomáš Koubek zažil v brance Augsburgu poněkud klidný páteční večer. Stuttgart se zmohl jen k sedmi střelám, z nichž pouze tři zaměřili mezi tyče. Hlavní náplní byla pro českého brankáře tedy pomoc v rozehrávce. Ukázal, že hrát nohama na lavičce nezapomněl. Za inkasovaný gól se možná trochu začervená, z jeho strany byl ale spíše nešťastný a skórující hráč se neměl do takové příležitosti vůbec dostat.

Druhý český gólman, Jiří Pavlenka, přispěl k výhře svých Brém. Ve skórování útočníkům Herthy zabránit nedokázal a ze sítě lovil dvě střely. Tři další pokusy soupeře zastavil.

Do zpěvu nebylo Pavlu Kadeřábkovi. Znovu v základní sestavě a opět velmi dobrým individuální výkon, jeho Hoffenheim nestačil na 1. FC Köln a po třech výhrách a jedné remíze se jejich úprk ze spodku tabulky pozastavil. Příští týden proti Lipsku to nebude o nic jednodušší.

Lukáš Ambros nedostal prostor zasáhnout do utkání Wolfsburgu proti Bochumi ani přes přesvědčivou výhru 1:5.

Alex Král se svým Schalke nestačil na Freiburg, který si pohodlně došel pro výhru 4:0. Freiburg nechal Schalke kontrolu nad míčem. Dostal tak výběr z Gelsenkirchenu do situace, se kterou se letos neměli možnost příliš seznámit. Král ale ukázal, že on si s míčem rozumí. Rozdíl třídy mezi týmy byl však cítit od první minuty.

Ve skvělých výkonech pokračuje Adam Hložek. Po gólu a dvou asistencích v týdnu v Evropské lize (ač přihrávku na první gól Diabyho, nejrychleji skórovaný v historii soutěže, mu podle mě neprávem nepřičetli) se o víkendu znovu zapsal na listinu střelců. Gólem na 1:0 v první půli utkání s Lipskem pomohl svému týmu k důležitému vítězství ve snaze pojistit si evropské poháry i postupem z ligy.

 

Na co se naladit

Do Evropy!

O víkendu pokračuje souboj o evropské příčky. V sobotu odpoledne (15:30) změří síly domácí Union Berlin s Bayerem Leverkusen. Pro die Werkself půjde po Lipsku o druhý duel s celkem z čela tabulky a Xabi Alonso bude pro svůj tým chtít získat co nejlepší výchozí pozici před snazším dojezdem ligové sezóny, kdy mu však bude jedno oko ujíždět k Evropské lize.

Přímý souboj o šanci na potup do Konferenční ligy sehrají Mainz a Wolsfburg. Podzimní duel vyhrál přesvědčivě výběr Nika Kovače. Momentum je ale nyní na straně Mainzu, který bude doufat, že na ně nedolehne „Bavorská kocovina“ po výhře nad aktuálním mistrem ligy. Nedělní výkop (17:30) může pomoct rozseknout hon na šestou příčku.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

87.1%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíKdyž nevyužiješ šanci na posun, může přijít pád...
StaršíBundesliga Newsletter - Stindlovo loučení ve stínu zmateného Bayernu