Bundesliga Newsletter - Stindlovo loučení ve stínu zmateného Bayernu

Bayern se po konci v poháru a trápení v Lize mistrů snaží i o dramatizaci Bundesligy, Dortmund však jeho fanoušky dokáže držet ještě relativně v klidu. O dění v Bayernu si v tomto díle newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, povíme trochu víc, dostane se ale i na kapitána Gladbachu Stindla, který oznámil, že po sezóně odejde z klubu, se kterým je pro mnohé fandy neodmystlitelně spjatý. Jako je již tradicí, tak nebude chybět české okénko, kde po dlouhé době opět může být herní zmínka o Tomášovi Koubkovi. 

 

Co týden přinesl?

Bundesligu nechce nikdo vyhrát, reprezentovat, ani opustit…

…jen Hertha. Berlínská Hertha chce Bundesligu opustit. Dělá pro to co umí. Nejprve ukončili půlroční sérii Hoffenheimu bez výhry, načež minulý víkend dovolili Schalke pětkrát skórovat. Schalke, prosím pěkně, vstřelilo před tímto utkáním jen 21 gólů za celou sezónu. Pouhý jeden v předešlých třech utkáních. S drobnou odchylkou tedy platí, že pětina všech branek celku z Gelsenkirchenu padla v tomto zápase.

Hertha se tím propadla na poslední místo. To byla konečná pro trenéra Sandra Schwarze. Před sezónou najatého manažera nahradil Pál Dárdai. Pro bývalého letitého hráče Herthy jde o třetí pokračování na lavičce jeho osudového klubu. Nový sportovní ředitel Benjamin Weber bude doufat, že jejich maďarská ikona dovede stejné zázraky, jako vloni v boji o záchranu předvedl Felix Magath.

Ostatní celky ze dna tabulky totiž všichni bodovaly. Schalke porazilo právě Herthu, Stuttgart sebral bod Dortmundu, Bochum Unionu a Hoffenheim Bayernu. Zatáhly tím do bojů o záchranu Augsburg, který nestačil na Lipsko. Ohlížet se musí i Werder Bremen. Ti zase prohráli s Freiburgem. Kolín na tom není o nic lépe, urvali ale bod proti Mainzu. S šesti koly do konce se nám tak boj o záchranu pěkně přihřívá.

Ze zmíněných výsledků jde vyčíst, že týmy z čela tabulky zahazovaly příležitosti jeden za druhým. Remíza Bayernu podala ruku Dortmundu. Ten v poločase vedl 2:0 nad Stuttgartem a mohl se snadno dotáhnou na první místo… ignorujme, že hráli zároveň, jo?

Nebyl by to ale Dortmund, aby neudělal Dortmund. Přesně jak měl říct trenér Stuttgartu svým svěřencům v poločase: „Vedou 2:0 a hrajou proti deseti. Teď poleví, budou si myslet, že to mají v hrsti. To je naše šance.“ A jak řekl, tak jeho tým udělal. I přes drama v závěru 3:3, celek Edina Terziće vřelou nabídku z Bavorka odmítl.

Remíza Unionu doplněná výhrami Lipska a Freiburgu zdramatizovala souboj o Ligu mistrů. Pokud nedojde u některého z týmů k úplnému krachu, dva z nich budou brát milionářskou soutěž, jeden chudšího sourozence v Evropské. Stále nás navíc čekají vzájemné duely Freiburgu jak s Unionem, tak Lipskem. Do toho se Lipsko s Freiburgem utkají rovněž v semifinále DFB-Pokal. To všechno v prvních dvou květnových týdnech.

V minilize pod nimi však zjevně nikdo nechce získat šesté místo garantující Konferenční ligu. Celá čtveřice od Leverkusenu přes Frankfurt s Mainzem po Wolfburg brala o víkendu po bodu. Bayer a Wolfsburg ve vzájemném utkání.

Jako zápas kola bych určitě, ač velmi překvapivě, vybral Kellerduel, souboj na dně tabulky, mezi Schalke s Herthou. Věřili byste, že i tenhle sedmigólový thriller se oficiálnímu kanálu Bundesligy podařilo naměstnat do minutového sestřihu…? Tomu já říkám německá efektivita.

 

O čem se mluví?

FC Hollywood

Bayern Mnichov je v pravém FC Hollywood stylu v tisku pro všechny špatné důvody. Na podzim nejlepší tým v Evropě, neporaženi v Lize mistrů a se čtyřbodovým náskokem v lize na druhý Freiburg, po zimní pauze se očekávalo tažení za treblem. Již během zimní přestávky se ale začaly kupit potíže.

V prosinci si neúspěšný lyžař Manuel Neuer zlomil nohu a ukončil tak předčasně svoji sezónu. Následné hledání záplaty mezi tři tyče vyústilo v odchod trenéra brankářů Toniho Tapaloviće. Posledním hřebíčkem do rakve byla po táhlých rozepřích s Nagelsmannem skutečnost, že neudržoval kontakt s Alexanderem Nübelem. Neuerovo reakce v podobě velmi kritického rozhovoru po odchodu jeho blízkého spolupracovníka a přítele je možná lidsky pochopitelná. Od kapitána týmu přesto nepřijatelná.

Celá aféra, nepříjemná sama o sobě, byla jen předzvěstí budoucích problémů. Tři remízy a dvě porážky v nadcházejících deseti utkání podrazily židli pod Julianem Nagelsmannem. Avizovaná éra a dlouhodobý projekt tak skončili po necelých dvou letech. Zpestřením celé situace byl fakt, že se Nagelsmann dozvěděl o svém konci z médií.

Trenérovo odvolání provázelo nevyřčené zdůvodnění údajné obavy o dosažení sportovních cílů pro sezónu. S koncem v poháru, pokračujícím klopýtáním v lize a vyjma předvedení neuvěřitelného obratu proti Manchesteru City také vypadnutí z Ligy mistrů, vedení klubu se tímto argumentem dostalo pod obrovský tlak.

Přesto Kahn & co. přesvědčeně tvrdí, že složili dohromady jednu z nejlepších sestav v Evropě. Opak by znamenal uznání vlastních chyb při rozdávání lukrativních smluv hráčům hledajících formu jako jsou Leon Goretzka, Serge Gnabry, Sadio Mané nebo Ryan Gravenberch.

Absence balancu ve středu pole se stává dominantním tématem posledních dní vzhledem k Tuchelovo rozhodnutí vystřídat ve víkendovém utkání Goretzku a posunout do zálohy Cancela. Zpochybňováno je rozhodnutí uvolnit v lednu Sabitzera na hostování, když právě vedle rakouského středopolaře podával Joshua Kimmich z úvodu sezóny nejlepší výkony.

Do celé debaty přidává svůj díl Ryan Gravenberch. Mladý Nizozemec odehrál v celém ročníku jen zhruba 350 ligových minut, neprosadil se pod Nagelsmannem a na svou šanci čeká i po změně trenéra. To vedlo jeho zástupce k vypuštění informace, že je připravený v létě klub opustit.

A nemusel by být jediný. Vícero členů sestavy hraje o svou budoucnost. Reakce na poslední měsíce plné skandálů a neúspěchů bude citelná. Probíhá lov na útočníka a začínají první kroky vedoucí k prodloužení smlouvy s Alphonsem Daviesem.

Sportovní ředitel Hasan Salihamidžić si nemůže dovolit další přešlapy a musí přebít veškerý negativní tisk. S Bayernem si tak v příštím čtvrt roce užijeme ještě hodně zábavy.

 

Příběh z nižších pater

Loučení s kapitánem die Fohlen

Borussia Mönchengladbach je jediný tým, o kterém bych řekl, že je bezpečně ve středu tabulky. Dost daleko od bojů o záchranu, ale také příliš vzdáleni od evropských příček. Moc mediální pozornosti si proto neužívají. To změnilo nedávné prohlášení jejich kapitána Larse Stindla. Ten oznámil, že po konci sezóny klub opustí.

Ve 34 letech a s několika vážnějšími zraněními během jeho kariéry, Stindl zůstává jednou z opor svého týmu. K dispozici stále pro nadpoloviční porci minut, v lize i poháru dohromady si tuto sezónu připsal 6 branek a 9 asistencí. V průměru skóruje nebo asistuje co zhruba sto minut. Nezpochybnitelný přínos v letošním ročníku dokázal třeba gólem ve vítězném zápase proti Bayernu nebo dvěma asistencemi v zápase s Dortmundem.

Jeho rozhodnutí opustit klub tak i přes pokročilejší fotbalový věk přišlo jako překvapení. Do Borussie přišel v létě 2015. V součtu odehrál za Gladbach 265 utkání se statistikou 80+61. Dvakrát s týmem došel do Evropské ligy, třikrát do Ligy mistrů. Teď se po osmi letech loučí jako legenda a německý reprezentant.

Debutu za národní tým se dočkal až jako hráč die Fohlen. A rozhodně nebyl v manšaftu jen do počtu. Na konfederačním poháru, kam, jen co je pravda, vzal trenér Löw spíše druhý sled, se stal nejlepším střelcem se třemi góly a domů si odvezl medaili pro vítěze šampionátu.

V jeho budoucnosti je zřejmě návrat do Karlsruher SC. Klubu, kde odehrál své tři první ročníky dospělého fotbalu a kde i v součtu s lety v akademii strávil celou dekádu. Tým z jihozápadu Německa dnes hraje druhou ligu. S přičiněním svého znovunalezeného odchovance by se mohli třeba vrátit do soutěže nejvyšší, kde v jejich barvách ostatně Stindl začínal.

 

Česká hlídka

Koubek, na scénu!

Minulý víkend se mohla radovat dvojice Alex Král & Pavel Kadeřábek. Oba podali výkon, za který se ve výhře nad Herthou a remíze s Bayernem respektive vůbec nemuseli stydět.

Na druhou stranu Jiří Pavlenka nedokázal podržet své Brémy při prohře s Freiburgem a Adam Hložek nebyl schopný udělat rozdíl v bezbrankové remíze s Wolfsburgem.

Na trávník se ale podíval ještě jeden český zástupce. Tomáš Koubek stál v brance Augsburgu proti RB Leipzig. Naskočil při zranění Rafala Gikiewicze. Prognóza polského brankáře, kterého vyřadilo rameno, mu předpovídá návrat koncem května a Koubek tam může mezi třemi tyčemi zůstat až do konce ročníku. Má tak možnost výrazně ovlivnit šance svého týmu na setrvání v lize a říct si před létem o post jedničky.

Utkání proti Lipsku mu ani přes tři zákroky nevyšlo. Dvě skvělé trefy Tima Wernera a jedno zakončení Kevina Kampla, Augsburg prohrál 3:2. Český brankář pomohl své obraně i dvěma dobrými výběhy. Plusové body ale zakopával dlouhými balóny. Jeho kratší přihrávky našly až na jednu výjimku bezpečně své adresáty, nákopy ale jen jednou z deseti pokusů.

Abych ale končil na pozitivní notě, v závěru Koubek výborně zkomplikovat zakončení Christophera Nkunku v úniku. Do statistik se jako zákrok nezapíše, přesto si zaslouží vyzdvihnout.

 

Na co se naladit

Sbohem a šáteček

Co stojí Herthě v cestě za jejich druholigovým snem? Překvapivě dost hratelných soupeřů. Pojďme si tedy projít, kdo z adeptů na sestup má nejtěžší los.

Pál Dárdai povede své svěřence do duelů s Brémami (sobota, 15:30). Ty neprožívají nejlepší období, navíc jim aktuálně chybí nejlepší ligový střelec, Niclas Füllkrug. 30letý německý reprezentant bude o víkendu už dost možná k dispozici. Přesto spekulace kolem jeho osoby nepomáhají pohodě v týmu.

Přes Bayern se Hertha posouvá ke klíčovým střetnutím závěru sezóny. Nejprve duel se Stuttgartem, následně Kolín a poté další z přímých konkurentů v Bochumi. Poslední duel ročníku pak těžký Wolfsburg. Ani poslední tým tak zdaleka není ztracený.

Děsivé vyhlídky má Schalke. Po Freiburgu, Brémách a Mainzu jsou jejich poslední tři střetnutí potenciálně smrtící Bayern, Frankfurt a Lipsko.

Možnost stáhnout Augsburg do vřavy bude mít rehabilitovaný Stuttgart (pátek, 20:30). S relativně hratelnými soupeři v závěru: Gladbach, Hertha, Leverkusen, Mainz, Hoffenheim; Sebastian Hoeneß by přeci jen mohl die Schwaben udržet v nejvyšší soutěži.

Bochum čekají Wolfsburg, BVB, Gladbach, Augsburg, Hertha a Bayer Leverkusen. Stále těsně nad hranicí propadu, body jsou povinnost. Jen zrovna Bochumi se je spíše daří brát celkům z horních příček než jejich přímým soupeřům.

Velké týmy dokáže potrápit i Augsburg. Budou moct zopakovat svůj dobrý výkon proti Dortmundu. Nejprve ale musí zvládnout udělat výsledky na Stuttgartu, Frankfurtu, Unionu nebo Bochumi. Poslední tři body uhráli začátkem března. Musí tak své přísliby začít proměňovat v body, jinak jejich poslední duel s Gladbachem bude ještě dost nervózní.

Poslední tým v největším ohrožení je Hoffenheim. Poslední měsíc ale úspěšně utíkají hrobníkovi z lopaty. V tom budou chtít pokračovat v sobotu (15:30) proti Kolínu. V nedávné době rozehrané Lipsko tomu totiž posléze může učinit přítrž. Frankfurt, Wolfsburg a Union Berlin se také nedají bez boje a závěr sezóny se Stuttgartem může být skutečný zápas o všechno.

Takto pak vypadá los dolní šestky. Komu (ne)věříte vy? Podělte se s námi na Discordu Kopačáku.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

96.7%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Připomenete mi, proč jste toho Nagelsmanna odvolávali?
StaršíBundesliga Newsletter - Kolín v očekávání problémů...