Bundesliga Newsletter - Sebastian Hoeneß zachránce outsidera?

Situace v boji o titul se mění každým kolem a tým na druhém místě se pravidelně dočkává klopýtnutí lídra. Tabulkové pořadí se mění i na druhém konci tabulky, kde ještě před pár týdny k sestupu jasně odsouzený Stuttgart vyšplhal až na první nesestupovou příčku. Kromě bojů v různých částech tabulky se v tomto newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, podíváme na loučící se dvojici ikon Kölnu a chybět pochopitelně nebude ani tradiční české okénko.

 

Co týden přinesl?

„I don’t want it“ (Jon Snow & Borussia Dortmund)

Bundesliga má staronového leadra tabulky. Borussia Dortmund nezvládla svůj souboj s Bochumí. Výmluvou za remízu 1:1 bude penalta, kterou měli dortmundští kopat. To ostatně v nedělním televizním vstupu přiznal i rozhodčí utkání Sascha Stegemann. Pravdou ale je, že se kabina BVB může vztekat jen sama na sebe. V první půli promarnili bezpočet šancí, ve druhé se dlouho trápili vůbec si nějaké vytvořit a trenér Terzić reagoval střídáními až v 73. minutě. Připočtěte emočně nezvládnutý závěr zápasu a vychází vám, že Dortmund ten titul asi zas tak moc nechce.

Svůj zápas s celkem ze dna tabulky naopak ustál Bayern. I když se proti Herthě bez zraněného Choupo-Moting taky natrápil. BSC ale na jaře sebrali jen 8 bodů ze 14 utkání a naposledy vyhráli koncem února. Dvě vynikající asistence kapitána Kimmicha za Dardaiův autobus pro Gnabryho a Comana nakonec stačili.

Dramatizuje se nám také souboj o záchranu a o evropské poháry.

V závodě o šesté místo se utkali ve vzájemném souboji Wolfsburg a Mainz. Tým Nika Kovače na podzim vyhrál 3:0 a totožným rozdílem převládl i tentokrát. A to ačkoliv jsou vlci vynikající na cestě, ale otřesní v domácích utkáních a die Nullfünfer šli do duelu jako 4. nejlepší tým jara. K dramatizaci přispěl i Leverkusen, který klopýtnul v Berlíně. Místní Union udržel Wirtze & co. na bezbrankové remíze. Šesté die Werkself a osmý Mainz tak dělí jen tři body.

Schalke a Stuttgart vyhráli své zápasy s Brémami a Gladbachem respektive, což společně s porážkou Hoffenheimu z kopaček Lipska zavdává pro drama až do úplného závěru. 17. a 14. tým teď dělí pouhé dva body. Ani poslední Hertha přitom není bez naděje. O víkendu na Olympiastadion přijede Stuttgart a dva týdny po nich Bochum.

Na třetí tým od spodu v tabulce nejvyšší soutěže se třese Hamburg. Ti, jak mají ve zvyku, zahazují naději na přímý návrat mezi elitu v závěru sezóny. Tentokrát ztratili všechny tři body proti Magdenburgu, týmu ze středu tabulky 2. Bundesliga. Výhrami Heidenheimu i Dartmstadtu se propast mezi první, postupující, dvojicí a třetím celkem tabulky rozevřela na čtyři body. HSV se navíc musí ohlížet i za sebe. O víkendu hrají se čtvrtým Padebornem, od kterých je dělí jen šest bodů.

 

O čem se mluví?

Karneval na rozloučenou

Psalo se jaro roku 2018. Pro 1. FC Köln se chýlila ke konci tragická sezóna. Začali ji jako pátý tým předešlého ročníku ve skupině Evropské ligy. Zakončit ji měli jako sestupující celek německé Bundesligy. Poslední s pouhými 22 body a devítibodovou propastí za 17. HSV.

S klubem odsouzeným k druholigovému fotbalu, nejeden zájemce si dělal zálusk na duo Jonas Hector, Timo Horn. Toho času 27letý levý obránce, německý reprezentant, byl v hledáčku Bayernu Mnichov. Vycházející brankářská hvězda se zase skloňovala jako možná posila pro několik týmů v Anglii, hledajících gólmana schopného hrát nohama.

A co se nestalo… s nevyhnutelným sestupem na dohled, Jonas Hector prodloužil v dubnu 2018 smlouvu s Effzeh na dalších pět let. Za nějaké dva týdny ho stejným závazkem následoval Horn. Pět let uběhlo, píše se rok 2023, a oba kontrakty jsou u konce. A s nimi i příběhy obou hráčů. Minimálně jejich kolínská etapa.

Jonas Hector se s blížícími 33. narozeninami rozhodl pověsit kopačky na hřebík. Timo Horn v mezičase ztratil místo v brance a vlastní třicítku oslaví změnou působiště. Závěrečný zápas sezóny doma proti Bayernu Mnichov tak bude pořádný karneval.

Karneval na počet dvou věrných, kteří svůj klub neopustili při sestupu do druhé divize. Borců, kteří pomohli během jediného roku vykopat svému klubu prvoligový status zpět a zvednout nad hlavu trofej pro vítěze 2. Bundesliga. Borců, kteří (dosud) neodehráli ani minutu profesionálního fotbalu v barvách jiného klubu. Karneval na počet kapitána, vítěze konferenčního poháru, který neztratil místo v manšaftu ani přesto, že hrál nižší soutěž. Karneval na počest legend klubu.

Příběh z nižších pater

Rod Hoeneßů opět na vzestupu

Zatímco legendární Uli Hoeneß v prohlubující se krizi Bayernu dostává více a více pozornosti, jeho synovec Sebastian slouží jako záchranný kruh jinému klubu v nesnázích.

Jeden měsíc a jeden den. Tak dlouho je na lavičce VfB Stuttgart Sebastian Hoeneß ve chvíli, kdy tento zpravodaj spatří světlo světa. A výsledek? Pod jeho taktovkou neporaženi v lize se ziskem 8 bodů, postup do semifinále DFB-Pokal a v závislosti na – pro vás včerejším, pro mě zítřejším – pohárovém utkání s Frankfurtem také možná s vyhlídkami na finálové utkání v Berlíně.

Skoro by se chtělo říct, že k podobnému angažmá měl klub přistoupit už namísto povolávání Bruna Labbadii zpět do služby. Ale nepotřebuju říkat, že jsem to říkal. Stačí mi to naznačit.

Nebyla to ale těžká předpověď. Podobně jako není velké překvapení, že Hoeneß změnil kurz směrem k záchraně. Jak zaznělo už v bundesligovém speciálu podcastu Kopačák, tým je to talentovaný, jen místy asi až moc nezkušený.

Zároveň se Stuttgart neměl kam dál propadat. V době příchodu Hoeneße poslední tým tabulky, nebylo moc horších celků především co do vstřelených gólů. Z 29 vstřelených branek v 26 zápasech (tempo 1,1 gólu na zápas) udělal během měsíce Hoeneß v lize 9 gólů ve 4 zápasech (tempo 2,25 gólů na zápas).

Na dozrávajícího mladíka Tiaga Tomáse spoléhá z lavičky, zatímco v koncovce věří zkušenějšímu Serhou Guirassymu. Přechodem ke tříčlenné obraně navíc posunul křídelní obránce výše do pole, což umožňuje hráčům jako Silas nebo Führich hrát více středem a hrozit v koncovce nebo tvořit finišerům lepší šance.

Zároveň díky stabilnější defenzivní základně netlačí svůj tým tolik do presingu a umožňuje soupeřům 21 přihrávek před pokusem o defenzivní akci, oproti předešlým 13. Důraz na stažení se do defenzivu se zatím zdánlivě nevyplácí. Z tempa 1,68 obdržených gólů za zápas se stalo 1,75. xGA to vidí vyrovnaněji, z 1,4 zůstávají na nějakých 1,4.

To ale nemá být bod kritiky. Právě naopak. Hoeneß dostává daleko více z útoku svého týmu, zatímco drží stejné výkony své defenzivy. Dva zdánlivě snazší zápasy proti Herthě a Hoffenheimu do konce sezóny doplní ještě dvojicí složitých duelů proti Leverkusenu a Mainzu. Výhry proti Gladbachu s Bochumí a remízy s Augsburgem i Borussií Dortmund, proti které navíc hrálo VfB od 39. minuty v deseti s dvougólovým mankem, ale zavdávají opatrné důvody k optimismu.

Sebastian Hoeneß možná přeci jen ten Stuttgart udrží v nejvyšší divizi. I přesto, že k vykouzlení tohoto zázraku dostal šibeniční termín.

Česká hlídka

Češi na cestě za záchranou

Hodně se Jiří Pavlenka snažil překazit Alexi Královi cestu jeho Schalke za záchranou. Přesto se po obratu v závěru utkání nakonec více radoval český středopolař. Ač individuálně lepší výkon v podobě mimo jiné třeba osmi zákroků podal gólman die Grün-Weißen.

To nejsou tento týden jediné zprávy týkající se Alexe Krále. V hledáčku ho má mít Union Berlin. Já osobně si ho v houževnatém týmu odpadlíků pod vedením Švýcarského kouče Urse Fischera dovedu představit velmi živě. Union si hráče ze sestupujících týmů vyhlídl už vloni, takže v tom bych problém neviděl. Jen teda těm posilám z Fürthu nedává Fischer moc prostoru a jestli něco u Krále letos vidíme rádi, je to počet minut, které po vazbě v Londýně sbírá…

Držící si zadní stehenní sval, Pavel Kadeřábek střídal po nějaké hodině zápasu, který jeho Hoffenheim prohrál venku na Lipsku. Nepěkný dárek krátce po 31. narozeninách. Svalové zranění bez upřesnění termínu návratu, zdá se, že český krajní záložník už svému týmu v souboji o záchranu nepomůže.

Adam Hložek se nedostal do zápasu mezi svým Leverkusenem a Unionem Berlin. Po hodině na hřišti sledoval zbytek bezbrankové remízy z lavičky. Jeho náhradník Sardan Azmoun se s balónem potkával ještě méně než český útočník.

Důležitý bod, který drží Augsburg alespoň lehce odskočený od sestupových pozic pomohl svému týmu udržet Tomáš Koubek. Ač je nutno uznat, že své schopnosti proti Frankfurtu, kterému chyběl kanonýr Randal Kolo Muani, nemusel moc předvádět.

 

Na co se naladit

Freiburg do Ligy mistrů?

Přesně k tomu může Christian Streich udělat klíčový krok o tomto víkendu. Sobotní (15:30) domácí zápas proti RB Leipzig může nechat die Breisgauer odskočit na pět bodů, což by tři kola před koncem a s býky pořád vyhlížejícími střet s Bayernem mohlo stačit. Naopak výhra by Lipsko posunula na čtvrtou příčku, zajišťující milionářskou soutěž.

Oba týmy se v úterý potkali v semifinále DFB-Pokal, kde si Lipsko pojistilo výhru vedením 0:4 v poločase. I přes červenou kartu Gvardiola 1:5, žádná pomsta za finále poháru minulý rok se nekonala. Vloni se v závěru sezóny totiž právě tyto dva týmy utkali na Olympiastadium v Berlíně a celek z bývalého Východního Německa se po penaltách radoval z první trofeje pro klub z tohoto regionu. Do víkendového klání jdou tak svěřenci Marca Roseho ve větší pohodě i přes horší pozici v tabulce.

Ve stejnou dobu (sobota, 15:30) se vykopne také duel na opačném konci tabulky. Poslední Hertha se bude snažit zachránit proti Stuttgartu. Oba týmy plavou proti proudu, táhnoucímu je k sestupu už několik sezón. Die Schwaben ale po najetí trenéra Hoeneße našli formu a mohou tak berlínské definitivně poslat do druholigových vod.

Poslední zápas, který zde vyzdvihnu, přinese už páteční večer (20:30). Do Leverkusenu přijede 1. FC Köln. Stadiony obou klubů dělí nějaká půl hodina v buse a jde tedy o lokální derby. Pikantností je, že se na druhou stranu Rýna přebrodil asi největší talent německého fotbalu, Florian Wirtz. Původně hráč z akademie Effzeh, přestupu nezabránila ani dohoda, kterou oba kluby mají, aby si vzájemně netahali talenty z juniorky. Je to příběh, který stojí za přečtení.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíOčima fanoušků: West Ham - o (ne)úspěšné sezóně se rozhodne v Konferenční lize
StaršíKdyž nevyužiješ šanci na posun, může přijít pád...