Očima fanoušků: West Ham - o (ne)úspěšné sezóně se rozhodne v Konferenční lize

West Ham se po dvou letech na pohárových pozicích propadl do sestupových bojů. Špatná sezóna? Nemusí to tak být - klub má totiž šanci na vítězství v Konferenční lize. Nejen o tom, ale i třeba o českých zástupcích v klubu či kouči Moyesovi byla řeč v rozhovoru s Matějem Kargerem ze stránky West Ham United CZ/SK FANS.

 

1) Blíží se nám konec sezóny. West Ham se aktuálně nachází na 15. místě tabulky a i když to během sezóny vypadalo všelijak, nakonec se nejspíš dokáže zachránit. Jak tuto ligovou sezónu hodnotíte?

Hodnotit se bude až po posledním zápase. Záchrana pořád není jistá, a navíc jsme pořád ve hře v Konfereční lize. Kdyby se povedlo vyhrát trofej, tak ta sezóna bude vlastně ve finále úspěšná. Pro tým jako West Ham určitě. Znamenalo by to Evropskou ligu na další sezónu. Samozřejmě můžeme už předběžně cítit zklamání, poslední dvě sezóny jsme se namlsali dobrým umístěním i předvedenou hrou. Teď je to zatím trápení, ale my, dlouholetí fanoušci, jsme vždycky připraveni, že něco takového může přijít. Tým si moc nesedl, ze začátku byla smůla na zranění, klíčový hráči po těch dvou letech ztratili formu, pár výrazných osobností odešlo z trenérského týmu a zpátky se dostávalo a pořád dostává těžko. V posledních zápasech bylo pár světlých momentů - třeba zápas s Arsenalem, Genkem nebo Bournemouthem. To nám ukázalo, že ten tým v sobě má kvalitu a všechno není úplně tragické. I proto pořád sníme o té trofeji a finále v Praze.

2) Tak trochu blíž k tomu možnému zisku trofeje... Jak by byla pro klub důležitá?

Jak už jsme zmínil - vyhrajeme a sezóna je úspěch, nevyhrajeme a celá sezóna je zklamání. Řada fanoušků i z řad Kladivářů tu soutěž moc neuznává, ale ten význam je obrovský. Jsme si jistí, že i takoví fanoušci se pak budou ve finále modlit, aby to vyšlo. U týmů jako West Ham celá generace nemusí zažít pořádný úspěch nebo trofej. Za poslední dvě sezóny jsme byli nejblíž velké trofeji za hodně dlouho dobu, a znova tak blízko možná zase dlouho nebudeme. Navíc jistota Evropské ligy by nám pomohla udržet a možná ještě posílit kádr, jinak asi uvidíme několik bolestivých odchodů.

3) Během sezóny se místy hodně řešil David Moyes a vlastně jednu chvíli se spekulovalo, že právě on by mohl být dalším odvolaným manažerem. Jak jej vnímáte a jaká je jeho pozice v týmu?

Moyes je hodně konzervativní typ trenéra. Má to svoje výhody, ale tuhle sezónu pociťujeme spíš ty nevýhody. Rád hraje stejný styl fotbalu, se stejnou sestavou a málo střídá. Stali jsme se pro soupeře hrozně čitelnými. To, co fungovalo poslední dvě sezóny, už nám nedovolí. Když se k tomu přidají nějaká ta zranění a špatná individuální forma, znamená to problémy. A ještě pár dalších pár střípků k postavě Moyese, které se týkají posil... Rekordní posila Paquetá Moyesovi v průběhu sezóny poradil, že by ho měl stavět víc do hloubi pole a dát mu jiné role. Moyes říká Nayefovi Aguerdovi jménem Nathan, protože mu to dělá problém vyslovit a řekl mu, ať si vymyslí lepší přezdívku. Král, kterému se loňské angažmá u nás nepovedlo a skoro nic neodehrál, řekl v rozhovoru, že od Moyese nikdy nedostal vysvětlení a bavil se s ním za celý rok jen několikrát. Já mám osobně trošku obavu o jeho způsob managementu a zdá se mi, že už nedokáže pracovat s moderními a talentovanými fotbalisty z různých koutů světa - na mysli mám třeba Scamaccu.

4) U nás je West Ham hodně sledován kvůli dvojici Coufal - Souček. Média hodně věcí zveličují, tak mě zajímá názor někoho, kdo je sleduje zápas co zápas. Jak hodnotíte jejich sezónu?

Jsou to přesně ti hráči, kterým forma na začátku sezóny spadla dolů. Coufal je teď zase naopak opěvovaný. Údajně hrál s nějakým zraněním a nekomfortem, po operaci a rehabilitaci se zase vrátil ke svým skvělým výkonům. U Součka se to zatím pořád moc neobrátilo. Nebyli v tom samotní, třeba Bowen nebo Antonio byli na začátku sezóny taky úplně mimo, a mohl bych jmenovat dál. Problém u Součka je ten, že s míčem u nohy to není úplná hitparáda a jeho přínos na hřišti spočívá často v takové černé práci. Jeho velká nadstavba pak byly góly a náběhy do vápna. Jenže role ve středu zálohy se trochu proměnily, Rice dostal více volnosti dopředu na úkor Součka. Když se nedaří, často se lidé upnou na jednoho hráče - no a na koho jiného než trochu nešikovného Součka, který byl pokaždé v základní sestavě? Coufal se Součkem jsou ale zcela objektivně základními kameny úspěchů v posledních letech. Jejich přístup, kdy jsou jako první na tréninkovém hřišti, jako poslední odcházejí, přidávají si navíc, inspiroval ke změně.

5) V týmu je česká stopa i mimo hřiště, konkrétně v osobě Dana Křetínského jako jednoho z majitelů. Jak jste spokojeni s vedením týmu, a tedy i jeho majiteli?

Spokojenost s majiteli - to je těžké téma. Nespokojenost je dlouhá léta, hlavně od přestěhování stadionu, a je to pořád dost žhavé. Mezi fanoušky panuje velká nespokojenost a je tam spousta témat a problémů. Aktuálně je to upozaděné úspěchy a nebo hněvem směrem k Moyesovi. Navíc od smrti jednoho z majitelů Golda se do toho tolik lidé nestrefují. Můj pohled obecně je ve zkratce takový, že pokud je majitel hodně vidět, není to úplně dobře. Hodně zpráv a informací o majiteli většinou značí problémy nebo přinejmenším kontroverze. Hlavně dříve bylo vedení dost vidět. Hráli si na sportovní ředitele a kšeftovali se svými kamarády z řad agentů hráčů a při bourání Boleyn Ground naslibovali hory doly. Na pozadí toho už trošku docházeli finance. Postoj fanoušků ke Křetínskému je docela jednoduchý. Má dost peněz, které se nebojí vložit do klubu, a přece nemůže být horší než oni. Takže si většina vlastně přeje, aby postupně Křetínský získal většinu a doufají, že povede klub lepším směrem a eventuálně třeba odkoupí stadion, ze kterého konečně udělá pořádný svatostánek fotbalu.

6) Kteří hráči v tomto ročníku nejvíce zklamali a kteří naopak byli nejlepší?

Vybírat nejlepší hráče je opravdu těžké. Rice opět dokazuje, že je to jeden z nejlepších hráčů na své pozici na světě. Nebylo to vždycky na 10/10, ale snad jako jediný držel pravidelně vysoký standard výkonů. Aguerd udělal několik chyb, ale jinak ukázal kvalitu a společně s Paquetou by se dali zařadit jako nejlepší posily a nejlepší hráči této sezóny.
Nevětší zklámání zatím asi Ings a Cornet. Ings až na dva góly v jednom zápase prakticky nepoužitelný, nic nepřinesl, a je jedním z nejlépe placených hráčů. Cornet byl sice dlouho zraněný, nedostal moc šancí, ale absolutně nic nepředvedl.

7) Očekáváte přes léto nějaké výrazné odchody opor? Co Declan Rice?

Všichni bereme tuhle sezónu jako takovou rozlučkovou s Declanem Ricem. Pokud by se podařilo zajistit Evropskou ligu, tak možná ještě je malá naděje, že na rok zůstane. Zájem by mohl být o Bowena, klub možná bude chtít prodat Součka za nějaké rozumné peníze, spekuluje se, že by mohl odejít Scamacca. Všechno se bude opravdu točit kolem Rice, a jeho případný odchod by spustil domino na trhu a samozřejmě i v našem týmu.

8) Co by se mělo v létě stát, abychom West Ham za rok viděli zase v horní polovině?

Zkusím říct nejlepší scénář. Vyhrajeme Konferenční ligu. Rice zůstane. Neodejde nikdo z hráčů základní sestavy. Při letní přípravě si celý tým společně s posilami z loňského roku definitivně sedne dohromady. S Moyesem se v dobrém rozloučíme a do klubu přijde o něco mladší progresivnější trenér, který si vybere podle sebe dvě klíčové posily. Ale my, fanoušci West hamu, jsme veskrze realisté. Tohle se pravděpodobně nestane a budeme se mentálně připravovat na další boj o záchranu, o to víc pak budeme šťastní a překvapení, když se povede něco lepšího.

 

Moc děkuji Matějovi za rozhovor. Pokud chcete mít větší povědomí o West Hamu, tak můžete kromě Facebooku sledovat i fanstránku West Hamu na Instagramu nebo si dokonce poslechnout Czech Ham podcast (YouTube, Spotify).
 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

97.5%




NovějšíBundesliga Newsletter - O titul, o poháry, o udržení, o postup...
StaršíBundesliga Newsletter - Sebastian Hoeneß zachránce outsidera?