Bundesliga Newsletter - O titul, o poháry, o udržení, o postup...

Zbývají pouhá tři kola do konce a v Bundeslize stále není jisté skoro o ničem, boje tak probíhají ve všech částech tabulky. Jako vždy se v tomto pravidelném newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, ohlédneme za tím, co se stalo během posledního kola a co bude následovat v tom dalším. Kromě toho bude řeč o dění ve Frankfurtu, nebude chybět průlet českými hráči a taky zavítáme o patro níž, kde vrcholí snahy o postup či alespoň účast v baráži.

 

Co týden přinesl?

Minulý víkend bohatým bral, chudým rozdával

Dortmund jakoby se rozhodl, že ten titul přece jenom chce. Jejich šestigólová nálož do sítě Wolfsburgu dokonce přinutila Bundesligu natáhnout stopáž sestřihu utkání na celé dvě minuty! Nevídaná záležitost. Přesto… Terzić by dva góly teď vyměnil za jeden předešlý víkend v Bochumi nebo předtím ve Stuttgartu.

Ztráta bodů bude mrzet Wolfsburg. Ti mohli využít zaváhání Leverkusenu doma proti Kolínu. „L“ si v honbě na Konferenční ligu připsal také Mainz a Frankfurt. Celá čtveřice tak zůstává beze změny.

Naopak trojice soutěžící o Ligu mistrů se přeskládala. Lipsko porazilo Freiburg (0:1) a díky prohře Unionu Berlin skočilo až na třetí místo. Naopak Freiburg se propadl na příčku pátou a aktuálně míří „jen“ do Evropské ligy.

Na úkor všech zmíněných poražených se radovaly celky ze spodku tabulky. Konkrétně Union byl skolen Augsburgem (1:0), Mainz podlehl Schalke (2:3) a Frankfurt nestačil na Hoffenheim (3:1). Všechno týmy s českými zástupci, sedí teď seřazené těsně nad zónou propadu od 15. po 13. místo. Doplněné Brémami hned v závěsu na 12., aby se nám ti Češi dobře hledali.

Přispěla k tomu výhra Herthy nad Stuttgartem (2:1), která stáhla tým Sebastiana Hoeneße zpět na 16. příčku. Neochota berlínských vzdát se navíc činí spodek tabulky nesmírně zajímavým. Všechny zmíněné týmy se mohou po posledním kole poskládat bezmála v libovolném pořadí. S 9 body na stole dělí spodní sedmičku 10 bodů.

 

O čem se mluví?

Pohárový specialista Eintracht Frankfurt

Zahaleni do spekulací o budoucnosti trenéra Glasnera, Eintracht Frankfurt došel do dalšího finále. Je to tak pošesté během sedmi let, kdy die Adler zaznamenali úspěšný pohárový ročník:

🗓️ 2016/17 Finalista DFB-Pokal
🗓️ 2017/18 Vítěz DFB-Pokal 🏆
🗓️ 2018/19 Semifinalista Evropské ligy
🗓️ 2019/20 Semifinalista DFB-Pokal
🗓️ 2021/22 Vítěz Evropské ligy🏆
🗓️ 2022/23 Minimálně finalista DFB-Pokal

Jejich soupeřem na Olympiastadion v Berlíně bude RB Leipzig. To nabízí Frankfurtu i při jejich upadající ligové formě příležitost na evropské poháry. Vítěz DFB-Pokal má totiž zajištěnou kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy. A ačkoliv se Lipsko poháru nevzdá bez boje, i případná výhra die Roten Bullen by mohla hrát Frankfurtu do karet.

Když totiž vítěz DFB-Pokal dosáhne na kvalifikaci do Ligy mistrů nebo do Evropské ligy skrze své bundesligové umístění, dostane jejich místenku do Evropy sedmý tým domácí ligové soutěže. Ač půjde o nižší cestovní třídu v podobě předkol Konferenční ligy.

O sedmé místo je Eintracht pořád plně ve hře a ačkoliv by jistě upřednostnili zabránit Lipsku v obhajobě poháru, jejich vzestup nemusí dostat nepříjemnou stopku v podobě absentování v kontinentálních soutěžích.

Die Adler se už tak budou muset vyrovnat s několika odchody. Na cestě ven je trenér Oliver Glasner, následovaný Daichim Kamadou a s největší pravděpodobností také Evanem N’Dickou. Velký zájem je potom o dvojici Lindström, Kolo Muani a ačkoliv klub nic netlačí do prodeje, šlo by o další díru na zalátání.

A to je vždycky práce, která se lépe dělá s příslibem kontinentálních pohárů. Jako nástupce Glasnera se skloňuje Dino Toppmöller. Do nedávna asistent Juliana Nagelsmanna v Bayernu Mnichov a předtím také v RB Leipzig. Podobně neortodoxní řešení můžeme očekávat i pro vznikající mezery v sestavě.

Sledovat Frankfurt růst je fascinující nejen pro všechny ty Kolo Muani, které představují širší fotbalové veřejnosti, ale také proto, že Frankfurt skýtá velký potenciál. Dobrý tým, dobře vedený klub, velké a bohaté město v pozadí, které slouží také jako důležitý letecký uzel kam mohou snadno cestovat mezinárodní fanoušci, Eintracht může vyrůst v příští německý velkoklub.

To je o důvod víc držet Rodemu & co. pěsti první červnový víkend proti Lipsku a přát jim kvalifikaci do Evropské ligy. …když jsme u Evropské ligy, tu může letos vyhrát Bayer Leverkusen. Pořád je tak ve hře varianta, že bude mít Bundesliga v Evropě příští rok opět osm zástupců. A také, že se z trofeje budou radovat tři německé týmy a ani jeden nebude Bayern.

 

Příběh z nižších pater

Postupující asi známe, kdo chce play-off?

Potom, co minulý víkend porazili HSV, si Magdenburg připsal další body proti celku ze špičky tabulky 2. Bundesliga. Tentokrát jim za oběť padnul Heidenheim. Jejich bezbranková remíza přišla o víkendu, kdy body tratila celá první trojice.

První Darmstadt prohrál vysoko 0:3 se St. Pauli a třetí HSV pouze remízovalo s Padebornem. To znamená, že oba hamburské kluby dělí zase jen čtyři body a Hamburger SV se spíše než nahoru musí koukat za sebe.

Příští víkend totiž sehrají vzájemný zápas čtvrté St. Pauli s pátou Fortunou Düsseldorf. Další ze série zavání by tak mohla na HSV vyvinout znovu velký tlak. Při pohledu na jejich formu v posledních dvou měsících se zdá, že šanci na návrat do nejvyšší soutěže znovu zahodí v závěru jarní části.

S o to těžším srdcem musí fanoušci někdejší bundesligové stálice sledovat, jak se o prvoligový status perou všechny týmy aktuálně u dna tabulky Bundesligy. Libovolnému nešťastníkovi, který nakonec vezme 16. místo, byste asi dnes v sestupovém/postupovém play-off věřili více. Ještě pár týdnu nazpět to ale bylo úplně naopak a mnohé mohou změnit i poslední týdny… watch this space.

 

Česká hlídka

Česká vlajka v závodě o záchranu

Adam Hložek dostal v porážce Leverkusenu doma proti Kolínu (1:2) jen půlhodinku, během které nedokázal pomoct svému týmu urvat v lokálním derby ani bod.

Jiří Pavlenka nestačil na dvě střely Bayernu Mnichov a jeho Brémy prohráli shodně 1:2.

Naopak druhému českému brankáři se dařilo. Tomáš Koubek vytáhl proti Unionu Berlin 5 zákroků a jako spolehlivě nejlepší hráč svého týmu má největší zásluhu na zisku tří bodů (1:0).

Alex Král odehrál svých standardních 90 minut v důležité výhře svého Schalke venku proti Mainzu (2:3).

 

Na co se naladit

Losování evropských příček

Na stále nejistě působící Bayern přijede velmi motivovaný soupeř. Schalke bude vědět, že si z Mnichova může odvést přinejmenším bod, že Allianz arena není v poslední době žádná pevnost. Bayern doma letos sice ještě neprohrál, už pětkrát před svými fanoušky však remízoval. Král & co. budou chtít bilanci der Rekordmeister ještě zhoršit (sobota, 15:30).

Další zajímavé střetnutí se odehrají v závodě o evropské poháry. Ve stejnou dobu (sobota, 15:30) se vykopou střety Eintrachtu Frankfurt s Mainz 05 & Unionu Berlin s SC Freiburg.

S šestým, zaručeně evropským místem stále v dohledu a nadějí na kvalifikaci i ze sedmé příčky bude mít výsledek zápasu Eintrachtu s Mainzem velký dopad. Eintracht by si ligovým umístěním na sedmém místě pojistil evropské poháry – buďto projdou z poháru, nebo jim připadne ligová místenka Lipska (jen do nižší třídy). S dlouholetým růstem a nezměrným potenciálem jejich týmu, klubu & města by selhání kvalifikovat se do Evropy bylo důvodem k zármutku pro celý německý fotbal.

Aktuálně pátý Freiburg má na šestý Leverkusen osmibodový náskok a o víkendu si v Berlíně mohou pojistit Evropskou ligu. Shodně jako jejich soupeři z německého kapitolu sedí však na 56 bodech a spíše než ohlížet se za sebe bojují o kvalifikaci do milionářské soutěže. Minulý víkend to nedopadlo s Lipskem, teď má Christian Streich šanci napravit ztrátu proti druhému přímému soupeři.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Dvě kola a konec...
StaršíOčima fanoušků: West Ham - o (ne)úspěšné sezóně se rozhodne v Konferenční lize