Bundesliga Newsletter - Pohár udělen, baráž odehrána... Tak jdeme na léto?!

Máme tu poslední bundesligový newsletter této sezóny, ve kterém se ohlédneme za pohárovým finále, baráží či dalšími událostmi z německého fotbalu. Velké poděkování patří Danovi ze ZaKopaná, který pečlivě touto formou po každém kole rozšiřoval povědomí o německé nejvyšší lize, a věřím, že vám pomohl Bundesligu navnímat zase o něco víc :)

 

Co týden přinesl?

Dopadlo to tak nějak (ne)tradičně

Tradiční setkání finalistů DFB-Pokal na Olympiastadion v Berlíně dopadlo… no, tradičně. Prvenství v poháru obhájil německý tradicionalismus popírající RB Leipzig. Po loňském překonání Freiburgu stačili letos na Frankfurt. Dvě vítězství ze tří finále v posledních třech letech, Red Bull si začíná německý pohár přivlastňovat. Gólově se s klubem rozloučil Christopher Nkunku, který dostal za záda brankáře Trappa nešťastně odraženou střelu.

To se psala 71. minuta. Do té doby držel Frankfurt krok, a ačkoliv jsme z jejich strany neviděli mnoho vyložených příležitostí, naděje německých fanoušků na skolení démona v podobě korporátního klubu žila. Inkasovaný gól ale Frankfurtu vypustil odhodlání a na konečných 2:0 korigoval v závěru Szoboszlai. Gól mu připravil Nkunku a završil tak svůj poslední zápas za Lipsko se statistikou 1+1 a medailí na krku.

Díky výsledků se v ligové tabulce šestý Bayer Leverkusen posouvá do Evropské ligy. Sedmý Eintracht Frankfurt bere alespoň tu Konferenční, a tak taky nevyšel úplně na prázdno. (… proto, že se vítěz DFB-Pokal kvalifikuje do Evropské ligy. Lipsko, jakožto jeho vítěz, má ale už zajištěnou Ligu mistrů svým umístěním v tabulce Bundesligy & tak se tahle evropská místenka posouvá na další týmy v lize.)

Video ze zápasu najdete tady. (kvůli právům sem nešlo přidat)

Baráž o sestup/postup taky dopadla tak, jak jsme zvyklí. Převládl prvoligový klub. Pro HSV jde o druhou prohranou baráž v řadě. Stuttgart si zase spravil chuť potom, co byl jediným sestupujícím bundesligovým celkem v baráži za posledních deset let – tenkrát na úkor Unionu Berlin.

Po prvních 90 minutách 3:0 ve prospěch die Schwaben, chtělo se říct, že je vše hotovo. HSV se ale pokusilo domácí odvetný duel zdramatizovat a brzké vedení jim k tomu dávalo naději. Ta se ale rozplynula krátce po poločase s vyrovnávacím gólem Stuttgartu. Na ten navázal druhý po jedné z řady individuálních chyb v rozehrávce domácích. V závěru ještě Silas upravil skóre na 1:3. V součtu tedy šestibrankové manko, čekejte pár podrážděných poznámek na adresu smysluplnosti baráže v její současné podobě.

 

Překvapení nabídla alespoň baráž ve druhé lize. Ještě vloni prvoligová Arminia Bielefeld si v úvodním duelu ve Wehenu nechala nasázet hned čtyři branky. Utkání navíc muselo být přerušeno potom, co vyjíždějící ultras zasypali hřiště světlicemi. Své fanoušky šel krotit kapitán Bielefeldu Fabian Klos.

Hráči, který hájí barvy westfálského klubu už 12 let, se za to dostalo poklony třeba i v oficiálním vyjádření klubu k incidentu, ale také velké sympatie. Klos dlouhá léta stoupal s Bielefeldem pyramidou německého fotbalu. Dvakrát se stal nejlepším střelcem 3. Liga, čímž klubu vystřílel opakovaný postup do 2. Bundesliga. Po udržení se roky společně posouvali stále výše tabulkou. Další sezónou s oceněním nejlepšího střelce a trofejí za prvenství v nižší lize zajistil svému klubu dokonce prvoligový status.

Roky práce jsou teď zmařeny během pouhých dvou sezón. Druhý sestup Bielefeldu ve dvou letech, a návrat do třetí divize, zpečetila odveta na domácím stadionu. Ani tentokrát přitom nestačili na Wehen (1:2) a druhou ligu opouštějí po debaklu 1:6 v součtu obou zápasů.

O čem se mluví?

Přestupy v plném proudu

Sezóna ještě pořádně neskončila, kluby, které si poslední písknutí už poslechly ale již plynule přešly do přestupového módu. Některé začali očekávanou změnou trenéra. Zatímco Gladbach skutečně propustil trenéra Farkeho a nahradil jej Gerardem Seoanem. Eintracht Frankfurt zase jedná s Dinem Toppmöllerem, bývalým asistentem Juliana Nagelsmanna, jako svou náhradou pro Olivera Glasnera.

Dočkali jsme se ale už i oficiálně oznámených příchodů. Pro českého fanouška nejzajímavěji, Alex Král je nově hráčem Unionu Berlin. Po sestupu Schalke naplnil český záložník definici pojmu fall upwards a příští rok si zahraje Ligu mistrů. Pro něj osobně zasloužený přestup, Union by mu mohl sednout i herním stylem. Jedinou obavu bych vyjádřil o jeho minutáž. Tým Urse Fischera lovil v řadách sestupujících týmů už vloni, když z Fürthu přivedli středopolaře Seguina a útočníka Lewelinga. Ani jeden si do balónu během sezóny moc nekopnul.

Král nemusí být jediný český hráč měnící v Bundeslize působiště. Do Augsburgu přichází současná brankářská dvojka Mainzu, Finn Dahmen. Německý gólman si řekl o roli jedničky v některém z prvoligových klubů a bavorský celek mu vyhoví. Ačkoliv tedy Tomáš Koubek s výhledem na letní odchod Rafala Gikiewicze udělal dojem, klub jeho podíl na udržení v Bundeslize postem jedničky pro příští rok neodmění.

A do třetice… zdá se, že někdo, na rozdíl od Jaroslava Šilhavého, skutečně ocení formu Václava Černého za Twente. O 25letého českého křídelníka, který si v Eredivisie připsal 13 gólů a 11 asistencí ve 32 zápasech, má zájem Wolfsburg. Ten přichází o Omara Marmoushe, který míří do Frankfurtu. Černý by mohl být přímou náhradou.

Nejde se vyhnout ani spekulacím, které souvisejí s největšími německými kluby. Možný návrat Granita Xhaky do Bundesligy v barvách Bayeru Leverkusen je dobře zdokumentovaný a očekává se dokončení přestupu po finále Ligy mistrů.

Do Anglie naopak dost možná zamíří Dominik Szoboszlai. Chtělo by se říct, že sotva se maďarský ofenzivní záložník uzdravil a zvládl pár zápasů v řadě, už by opouštěl klub, se kterým se, dle svých slov, z úvodů působení tak silně identifikoval. Teď mluví o ideální příležitosti přesunout se do jednoho z pěti předních týmů v Evropě. Jedná s Newcastlem. Jestli jde o „jeden z pěti předních klubů v Evropě“ nechám každému na posouzení. Klub ale nechce rozpustit úplně celý útok a ukáže přestupu stopku.

Sága Bellingham pokračuje. Vytratili se z ní však všichni, kdo se nejmenují Real Madrid. Bellingham již opustil Německo a moje interpretace situace je takové, že se jedná už jen o konkrétní struktuře přestupové částky. Dortmund vůbec dost možná čeká vcelku velká přestavba. K již oznámenými odchodům Guerreira, Dahouda, Passlacka a Modesta se zřejmě přidají i aktuálně hostující Thorgan Hazard a Ansgar Knauff. Některé reporty mluví až o dvouciferném číslu odchodů z klubu a při pohledu třeba na zbytek krajních obránců je třeba říct, že je určitě odkud brát.

Konkurenta Realu Madrid, FC Barcelonu, by měl podle některých spekulací posílit Joshua Kimmich. Katalánský klub měl o dostupnosti svého klienta informovat Kimmichův agent. A ačkoliv jsem si jistý, že španělští kolegové mají informaci potvrzenu ze dvou zdrojů, doplnil bych opatrně skutečnost, že Kimmich agenta nemá, a i poslední smlouvu v Mnichově si dojednával sám…

Přesto, pravdou je, že Německý šampion hledá záložníka. Záloha Kimmich-Goretzka nemá potřebný balanc a několikrát se ukázalo, jak snadné je projít přes Bayern přímo středem. Úvod sezóny, kdy namísto zraněného Goretzky nastupoval vedle více ofenzivně uvolněného Kimmicha Marcel Sabitzer ukázal cestu. Ačkoliv Sabi určitě není primárně štítový záložník, dokázal svou hru limitovat na krytí obrany a umožnil Kimmichovi být zkrátka a dobře tím nejvíce tvořivým středopolařem ve hře. Odtud pramení zájem o Declena Rice i vůle mnichovských udělat z něj svůj první stomilionový nákup.

Příběh z nižších pater

Seriózní reprezentační nominace

Po minulé reprezentační přestávce, kam si Hansi Flick pozval některé hráče na zkoušku, se tentokrát bývalý manažer Bayernu Mnichov vytasil se serióznější nominací. Německo čekají přátelská utkání s reprezentacemi Ukrajiny, Polska a Kolumbie – jako hostitel příštího turnaje EURO vykopnou nejbližší soutěžní zápas až na domácím šampionátu.

Z březnové nominace si opětovnou pozvánku vysloužila z nováčků jen trojice Marius Wolf, Malick Thiaw a Kevin Schade. Oba mladíci těží z absencí Serge Gnabryho a Niklase Süleho. Z výběru naopak vypadli Armel Bella Kotchap, Josha Vagnoman, Mergim Berisha a Felix Nmecha.

O problémové posty pravého křídelního obránce a středního útočníka si tak mohou po setřesení části konkurence říct právě Wolf se Schadem. Ačkoliv navrátilec Klostermann může mít k pravému wingbeku také co říct. Rovněž na druhém kraji obrany hlásí návrat Robin Gosens. Ten byl i přes komplikovanou sezónu v barvách Interu upřednostněn před kapitánem Freiburgu Christianem Günterem. Za tímto krokem se skrývá záměr Flicka zkusit tříobráncový systém.

Ačkoliv nominace hlásí návrat ke stabilnějším oporám, nejde přehlédnout několik významných opomenutí. Návrat nezašel tak daleko, aby byli povolání Müller, Reus nebo Hummels. Dokonce z nominace vypadl i Mario Götze. Toho v reprezentaci, stejně jako v BVB, nahradil Julian Brandt. Naopak Ilkay Gündogan je po jarní pauze zpět v týmu.

Opomenutí z výběru povolaného na červnové duely mohou mít svou dohru i na přestupovém trhu. Namátkou, Bella Kotchap bude těžko přesvědčovat Flicka z Championship, zatímco třeba Thomas Müller bude chtít i v příští sezóně v Mnichově ukázat, že uctivou tečkou za jeho reprezentační kariérou by byla účast na domácím šampionátu.

 

Česká hlídka

Nic se nestalo... :)

Finále poháru i Relegation se obešli bez účasti českých zástupců, není tedy co v této naší pravidelné sekci řešit. Už v sobotu se však můžete těšit na nový článek, ve kterém se právě za českou účastí v této sezóně Bundesligy ohlédnu.

 

Na co se naladit

Bis später!

Tím máme v Německu po sezóně. Díky, že jste tady po celou sezónu newsletteru byli! Přežijte šílenství letního přestupového období, užijte si finále Ligy mistrů a pokud vám bude fotbal v letní pauze chybět, stavte se pokecat o nadcházející sezóně na Discordu Kopačáku.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíKoho koupit ze sestupujících týmů Premier League?
StaršíKoho koupit ze sestupujících týmů Bundesligy?