Koho koupit ze sestupujících týmů Premier League?

Southampton

Mohammed Salisu

Southampton má až překvapivě talentovanou sestavu na to, s jakým přehledem letos sestupují z Premier League. Problém je, že talentovaná neznamená dostatečně kvalitní letos, ale spíše až za několik let. To, dá se čekat, už bude ale většina talentů hájit barvy jiných klubů. Cestu ven může s výhledem na nadcházející EURO hledat německý reprezentant Armel Bella-Kotchap, kvótu homegrown hráčů si mohou chtít doplnit kluby Premier League anglickým talentem Tinem Livramentem, ale také Kylem Walker-Petersem. Laciná odpověď by potom zněla James Ward-Prowse.

I v takové konkurenci ale vyčnívá Mohammed Salisu. Čerstvě 24letý střední obránce má pár es v rukávu. Prvním je rok na smlouvě, druhým skutečnost, že je levák. O levonohé stopery je tradičně nouze a tady je jeden kvalitní k dispozici.

Salisu mezi stopery vyčnívá ve dvou ohledech: defenzivní činnost a vliv ve finální třetině. Jako velmi aktivní stoper je Salisu nejčastěji přihrávky blokující střední obránce v Evropě. Střel i pasů dohromady zablokuje každé utkání 2,6. Podobně ‚přestřelené‘ jsou jeho další obranné metriky a v součtu si připisuje elitních 3,7 defenzivních akcí za zápas (tackles + interceptions).

Tradičně bych tady dodával, že u týmů ze spodku tabulky čekáme u obránců více nakrmené statistiky, protože prostě horší týmy více brání. To z části platí i u Southamptonu. Držení míče 45 % napříč celou sezónou ale nezaostává o mnoho za mediánem ligy. Že ghanský reprezentant bránit umí nám říká i 71% úspěšnost při odebírání míče soupeřům, kteří se jej pokusí překonat driblinkem.

Jedna zeleně svítící defenzivní statistika ale přece jenom dává důvod k nejistotě. 5,7 odkopů sice působí majestátně, v kombinaci s pouhou 73% úspěšností přihrávek ale napovídá, že si Salisu moc nerozumí s balónem. Nezachrání ho ani, že zahrává dost dlouhých přihrávek a větší část z nich mu nevyjde. Jen 87 % jeho krátkých pasů totiž najde adresáta, a to je u středního obránce prostě málo. Domněnku utvrzuje skutečnost, že Salisu balón ani moc nevyváží.

Vysokou úspěšnost v soubojích a při napadání doplňuje kvalitou ve vzduchu. 68 % z 2,5 vzdušných duelů každé utkání vyhraje a pomáhá tím na obou koncích hřiště. Respektive, pomáhal by, kdyby něco ze svých 0,07 xG dostal za záda brankáře. Napříč touto sezónou by si tím jako stoper připsal dvě branky. Ve skutečnosti je na nule. Problém naznačuje propast mezi střelami (0,87/90 min) a střelami na branku (0,18/90 min). Kladivo na konci centru z rohu nebo přímáku by z něj ale do budoucna být mohlo.

Když už se ale ochomýtá kolem ofenzivní třetiny, není vůbec ztracený. I přes své potíže na míči vytvoří spoluhráčům více než jednu střeleckou příležitost za utkání. Balón dokáže ať už ze hry, nebo ze standardní situace dostat třeba centrem přímo do vápna soupeře.

To je zajímavá připadaná hodnota, která by mohla vyniknout v back 3. Jako levý stoper ve tříčlenné obraně by měl prostor nahlédnout výše do pole. Zároveň by se tíha dirigovat hru odzadu i ve více dominantním týmu rozdělila mezi vícero hráčů a jeho slabina by nepředstavovala takový problém. I proto zní zajímavé stěhování do Londýna. Spurs lepí levou stranu tříčlenné obrany Benem Daviesem a hostujícím Clémentem Langletem. S výhledem na snahu o návrat do pozic garantujících evropské příčky pro další roky by mladý, nadějný stoper vhodný do současného systému dával smysl i přes nějaká ta rizika či nutnou dobu adaptace.

Leeds United

Luis Sinisterra

Odpověď většiny by asi zněla Tyler Adams. A ačkoliv je dost možné, že reprezentant Spojených států klub v létě opustí, já jsem o jeho vhodnosti pro libovolný větší klub skeptický. Excelentní defenzivní čísla a relativně úctyhodná schopnost dostat balón ke spoluhráči nestačí, abych ho, jako někteří, posílal v tomto plátku třeba do Arsenalu. West Ham nebo Fulham jako náhrada za Palhinhu, pokud by měl skutečně odejít, se mi jeví jako vhodnější úroveň.

Telefony dost možná žhaví i agenti Brendena Aaronsona, Marca Rocy a pár dalších opor Leeds. Po kom bych ale skočil jako kupující klub, je Luis Sinisterra. Kolumbijský křídelník má možná ke svému jménu jen pět ligových tref proti deseti vynechaným utkáním se zraněním, přesto by dle mého stál za riziko investice. Leeds za něj minulé léto vyplatili €25 mil Feyenoordu a přesvědčování by tak nebylo zrovna levné. Příslib, který se v Sinisterrovi skrývá je ale hodný větší částky.

Jak naznačuje loňských 12 gólů a 7 asistencí v Eredivisie, ale také 6 zásahů a 4 přihrávky v Konferenční lize, kolumbijský reprezentant je spíše skórující křídlo. S necelými třemi střelami každé dohrané utkání, z nichž na branku dostane velmi dobrých 1,14, není jeho gólový návrat žádná mýlka. Ač xG ukazuje, že spíše než ‚gól co dva zápasy‘ je Sinisterra ‚gól co tři zápasy‘ hráč, obojí by jej řadilo mezi elitních 10 % mezi křídelníky a ofenzivními záložníky v Evropě. Pro svou pozici průměrně tahový i jistý v kombinaci, Sinisterra daleko raději střílí, než tvoří. Vytvořených gólových příležitostí má ke svému jménu skutečně minimum.

Každý trenér ocení jeho defenzivní přínos. I kdyby skutečně byl nadnesený herním stylem týmu, absolutně elitní čísla všech myslitelných defenzivních metrik ukazují vůli hráče pracovat pro tým, zapojovat se do presingu i bránění. Heat mapa indikuje, že dost času strávil Sinisterra i na vlastní polovině a nenechával své spoluhráče napospas. Vynikající úspěšnost napadání doplňuje na 23letého hráče relativně menšího vzrůstu (172 cm) překvapivě vysoká úspěšnost ve vzduchu. Vítězně odejde z každého druhého vzdušného duelu.

Ve svých silných stránkách patří Sinisterra mezi skutečnou špičku. Naopak v máločem citelně zaostává. Vyjma slabé tvůrčí činnosti, kterou zatím v Premier League dával najevo, je to disciplína. Dost faulů i karet je do jisté míry asi cena za jeho defenzivní přínos. Rozhodně ale jde o kaňku.

Typologicky by mohl být velmi zajímavý pro Arsenal. Ten útočnou řadu velmi dobře posílil v lednu Leandrem Trossardem. Přesto by byl s výhledem na příští rok doplněný evropskými poháry zajímavou alternativou a pomyslnou dvojkou jinému gólovému křídelníkovi v Martinellim. Druhá polovina severního Londýna je také zajímavým cílem. V závislosti na míře přestavby útoku Spurs by mohl být slibným náhradníkem a potenciálním nástupcem Heung-min Sona.

Sinisterra se nachází ve složité situaci. Bezpečně v kategorii: Moc dobrý na Championship – s jeho cenovkou je těžko představitelný reálný zájem mnoha klubů z kontinentu. Další špatný krok může přitom zasadit těžkou ránu jeho reputaci.

Leicester City

James Maddison

Zdaleka nejsnazší výběr. Hrůza pomyslet, kde by Leicester byl bez Jamese Maddisona. Deset gólů a devět asistencí, chybělo málo aby se přidal do elitní společnosti hráčů, kteří dosáhli na dvouciferná čísla v obou srovnáních. S rokem na smlouvě se dá o anglického reprezentanta očekávat velký zájem. On ale musí volit rozumně, jestli chce mít ve 26 letech naději na solidní reprezentační kariéru. Dosud sebral jen 2 starty v dresu Albionu.

Maddisona obklopuje představa stereotypní desítky. On je přitom mnohem víc než to. V součtu 2,3 defenzivních akcí za 90 minut ho řadí do přední čtvrtiny na jeho postu. Vzhledem k absenci dominance Leicesteru na míči přichází většina jeho defenzivních akcí ve vlastní třetině. Při zpětném pohledu na historicky lepší sezóny Leicesteru ale zjistíme, že to, co dneska Maddison dodá v obraně nabízel předtím v presingu. Propad v defenzivním přínosu by tak po přestupu do více dominantního týmu neměl být nijak výrazný.

Stereotypu lenivé, slabé desítky možná přece jen dává trochu za pravdu nevole Maddisona pouštět se do vzdušných soubojů. Když už, tak je v zásadě nevyhrává. Napadáním a úspěšností v pozemních duelech ale tuhle smyšlenku rychle vyvrací.

Daleko spíš, než posouvat se s míčem u nohy posouvá Maddison balón. 5,5 progresivních přihrávek a 4,3 přihrávek do finální třetiny ústí v asistenci každý třetí dohraný zápas. Anglický středopolař plní definici slovního spojení ‚high risk – high reward‘ ve své práci na míči. Jeho tvůrčí snahy ústí na jednu stranu v 2,5 klíčových přihrávek co 90 minut, na druhou vedou k nízké, 75% úspěšnosti přihrávek. To platí letos stejně jako to platilo, když Leicester více kontroloval míč. Na vině je ale nízká úspěšnost dlouhých přihrávek a v mezihře je Maddison daleko jistější, než by metrika na první pohled naznačovala.

Otazník může budit velmi nízké množství přihrávek do pokutového území soupeře. To je ale doména letošní sezónu Leicesteru a historicky se i tento aspekt hry řadil mezi Maddisonovy silné stránky.

S míčem umí nejen připravovat šance pro spoluhráče, ale také sám zakončit. xG ukazuje, že tempo, kterým góly sází, je udržitelné. V závislosti na roli, jakou by v budoucím klubu měl, tedy. Už nyní střílí takřka třikrát za zápas, což měl ve zvyku i v minulosti, a to je hodnota, kterou si jen těžko představit že ještě vyroste nehledě na týmu. Spíše letos bere odpovědnost za zakončení menšího počtu šancí Leicesteru více na sebe.

Specialista na standardní situace, je třeba brát v potaz, že v týmu, kde nebude zahrávat každý roh a přímý kop poklesne jeho přínos, který dnes zkreslují právě dead ball situace. Přesto zůstává Maddison excelentním tvůrcem s chutí do koncovky, který navíc není líný zapojit se do hry svého týmu bez míče.

I tady by se mohl nabízet zájem Spurs. Tvůrce jim zoufale chybí, to jsme viděli při absenci Kulusevskiho, a Maddison by umožnil budoucímu trenéru Tottenhamu dostat maximum z Harryho Kanea. Případně by mohl Levy ‚prodat‘ fanouškům příchod anglického reprezentanta jako útěchu za odchod jejich kanonýra.

Mluví se o zájmu Newcastelu, což rozhodně dává smysl jak na hřiště, tak mimo něj. Tým Eddieho Howea má problém kontrolovat prostor před vápnem soupeře k čemuž by byl Maddison ideálním řešením. Co do pracovitosti by sice nenabídl tolik, co třeba Joelinton, ale rozhodně se neztratí.

Dovolím si ale ještě jedno doporučení, ač dost drzé. Manchester City. Kevin De Bruyne už není nejmladší a jeho kotníky budou potřebovat ulevit. Riyad Mahrez obdobně tak, zatímco Bernardo Silva je každé léto spojován s odchodem. To ponechává jen dvojici Grealish, Foden s přihlížejícím Colem Palmerem. Trocha mladší krve a hráč s potenciálem převzít štafetu po De Bruynem by mohl přijít vhod. A kdyžtak… Guardiola umí zahrát ofenzivního záložníka i na kraji obrany.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

86.2%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíJak si vedli čeští hráči v této sezóně Bundesligy?
StaršíBundesliga Newsletter - Pohár udělen, baráž odehrána... Tak jdeme na léto?!