Představení účastníků EURA U21: Nizozemsko

Kdybych měl vybrat jeden národ, který proslul skvělou prací s mladými hráči, určitě ukážu na Nizozemsko. Akademie Ajaxu a Feyenoordu patří k těm nejlepším na světě a profituje z toho celý nizozemský fotbal. I proto mládežnické reprezentace Nizozemska patří pravidelně mezi favority všech turnajů. 

Poslední EURO do 21 let z pohledu Nizozemska nedopadlo špatně. Po úvodních dvou remízách s Německem a Rumunskem se mladým Tulipánům povedlo rozstřílet Maďarsko a zajistili si tak postup ze skupiny z prvního místa. Ve čtvrtfinále je ale nečekalo nic snadného, protože narazili na favorizovanou Francii, za kterou v té době váleli hráči jako Upamecano, Tchouameni nebo Camavinga. Nizozemci přesto v tomto zápase dokázali zvítězit, když se dvěma góly blýsknul Myron Boadu. O moc lehčí soupeř na ně nečekal ani v semifinále, kde se střetli s Německem. Nizozemci vstoupili do utkání velice špatně a už v 8. minutě prohrávali po dvou gólech Floriana Wirtze 2:0. Per Schuurs sice dokázal v 67. minutě utkání zdramatizovat, ale na pozdějšího vítěze celého turnaje to nestačilo a Nizozemsko tak jelo domů bez medaile. Za zmínku také stojí, že holandská reprezentace do 21 let čeká na evropský titul od roku 2007, tedy doby, kdy za ní nastupovali hráči jako Tim Krul, Ron Vlaar, Ryan Babel nebo Royston Drenthe. 

Kvalifikace na EURO se Holandsku povedla. V deseti zápasech ani jednou neprohráli a zajistili si pohodlný postup z prvního místa. Týmu dobře fungovala ofenziva, když v průměru stříleli přes tři góly na zápas. Ještě lépe ale vypadala obrana, která během celé kvalifikace inkasovala pouhé tři branky. 

 

KLÍČOVÝ HRÁČ: RYAN GRAVENBERCH 

Největší hvězdou výběru trenéra Edwina van de Looie bude bezpochyby Ryan Gravenberch. Odchovanec Ajaxu je pravidelně povoláván do seniorské reprezentace, kde si už připsal 11 startů. Gravenberchův vstup do světa velkého fotbalu byl raketový. Pod Erikem ten Hagem debutoval už  v 16 letech. Velice brzy se vypracoval mezi klíčové postavy Ajaxu, čehož si začali všímat skauti evropských velkoklubů. Nebylo tak překvapení, že se stěhoval do Bayernu, který za něj zaplatil necelých 20 milionů eur. 

Ryan Gravenberch je záložník, který je velice silný na míči a v minulosti býval přirovnáván k Paulu Pogbovi. Má výbornou techniku, vysokou úspěšnost driblingů a nebojí se soubojů jeden na jednoho. Gravenberch má velký rozsah přihrávek a vyniká v progresivních pasech. Tím se mu daří překonávat první linie pressingu soupeře, čímž často vytváří přečíslení a nebezpečné situace. Mladý holandský záložník se také rád dostává do zakončení a má dobrou střelu z dálky. 

Podíváme-li se na jeho heat mapy, tak je vidět, že si rád drží svůj prostor, což je primárně levá strana v double pivotu. Gravenberch je také silný ve hře bez míče. Má velice dobrý přehled o tom, co se děje na hřišti, umí číst hru a ví moc dobře, kde se pohybovat. 
 

KOHO SLEDOVAT: JOSHUA ZIRKZEE 

Joshua Zirkzee dlouhé roky platí za velký talent holandské kopané. I proto jej v 16 letech přivedl do své akademie Bayern Mnichov. Prošel všemi mládežnickými výběry a dostal šanci i v áčku. Vzhledem k tomu, že jeho konkurencí byl Robert Lewandowski, v dresu bavorského velkoklubu si připsal jen 12 startů. V nich vstřelil solidní čtyři branky, ale na výraznější setrvání v týmu to nestačilo. Nejdřív hostoval v italské Parmě a poté v Anderlechtu. Angažmá v Belgii bylo velmi povedené a Zirkzee patřil k nejlepším střelcům ligy. Ani to však Julianu Nagelsmanovi nestačilo a mladý útočník se stěhoval do Bologni. 

Zirkzee je velice dobrý v mezihře. Dokáže podržet hodně míčů, rozdat je spoluhráčům a pomáhat při výstavbě útoku. Má dobrý výběr místa a pohyb v šestnáctce. Je silný v osobních soubojích, k čemuž jej předurčuje výška (193 cm). Nepatří mezi nejrychlejší hráče a musí zapracovat na zakončení, ale i tak bude patřit k největším ofenzivním hrozbám týmu na nadcházejícím EURU. V kvalifikaci se Zirkzeemu dařilo. Vstřelil sedm branek, ke kterým přidal dvě asistence a byl nejproduktivnějším hráčem Nizozemska. 

 

SKRYTÝ TALENT: KENNETH TAYLOR 

Skrytý talent možná není tak úplně přesné označení, protože každý, kdo sleduje holandský fotbal ví, jak dobrým hráčem Kenneth Taylor je. Holandský středopolař je dalším produktem slovutné akademie Ajaxu Amsterdam. Za skrytý talent jsem jej označil především proto, že byl dlouhé roky tak trochu ve stínu talentovanějšího Ryana Gravenbercha. Není tak náhoda, že se naplno do A-týmu Ajaxu prosadil až po jeho odchodu do Bayernu. 

Taylor je velice všestranný hráč. Dokáže zahrát šestku, osmičku i desítku. Je mu jedno na jaké straně zálohy hraje a dokonce si připsal starty i na křídle. Má velice dobrý pohyb a na hřišti pokrývá velké prostory. Je to typ hráče, který rád diktuje tempo hry a využívá krátkých přihrávek, kterými pomáhá ve výstavbě útoku. Od toho se odvíjí fakt, že má průměrnou úspěšnost přihrávek přes 86%. To ale není zdaleka vše. Dokáže velice slušně otevřít obranu soupeře vertikálními přihrávkami a stejně tak je silný na míči, který pak dokáže vyvést z obranného pásma. Navíc se rád dostává do zakončení a střílí relativně dost branek. To vše vytváří velice zajímavý skillset, který dělá z Taylora unikátního záložníka. 

Kenneth Taylor si už připsal čtyři starty v reprezentačním áčku a jeho vývoj monitoruje mnoho velkých klubů. A právě nadcházející EURO by mohlo být vstupní branou do nejvyšších pater světového fotbalu. 

 

NOMINACE: 

Brankáři: Kjell Scherpen, Bart Verbruggen, Jasper Schendelaar

Obrana: Micky van de Ven, Devyn Rensch, Jan Paul van Hecke, Milan van Ewijk, Ian Maatsen, Sepp van den Berg, Quilindschy Hartman

Záloha: Kenneth Taylor, Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp, Quinten Timber, Wouter Burger, Ludovit Reis, Sven Mijnans

Útok: Brian Brobbey, Crysencio Summerville, Joshua Zirkzee, Million Manhoef, Thijs Dallinga, Elayis Tavsan

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

95.3%




NovějšíPředstavení účastníků EURA U21: Francie
StaršíIdeální útočník pro Manchester United