Představení účastníků EURA U21: Francie

Francie je fotbalová velmoc. Je jedno o jakou úroveň se jedná, ale můžeme si být jisti, že země galského kohouta bude vždy patřit k tomu nejlepšímu, co se na turnaji objeví. A letos tomu nebude jinak. Sylvain Ripoll totiž nominoval tak silný výběr, že by se za něj nestyděla leckterá áčková reprezentace. 

Francouzská jednadvacítka na posledním EURU nedopadla úplně podle představ. Po prohře s Dánskem ze skupiny postupovala z druhého místa, což jí zajistilo čtvrtfinálový souboj se silným Nizozemskem. Tým, ve kterém se objevili hráči jako Tchouameni, Camavinga, Kolo Muani, Upamecano nebo Koundé, souboj nezvládl a po dvou brankách Myrona Boadua se pakoval domů. Trenér Ripoll u výběru zůstal a letos nechce nechat nic náhodě. 

Kvalifikací mladí Francouzi prošli bez větších potíží. V deseti zápasech si připsali osm výher a přidali dvě remízy. Ofenziva zafungovala velice dobře a v průměru střílela přes tři branky na zápas. Spolehnout se mohli také na pevnou defenzivu, když inkasovali pouze pětkrát. 

 

KLÍČOVÝ HRÁČ: AMINE GOUIRI 

Amine Gouiri patří k nejzkušenějším hráčům Ripollova výběru. Byl součástí kádru už na minulém EURU a v kvalifikaci byl nejproduktivnějším hráčem Francie. Gouiri je odchovancem Lyonu, za jehož A-tým toho ale mnoho neodehrál. Brzy se totiž stěhoval do Nice, které za tehdy devatenáctiletého hráče neváhalo zaplatit 7 milionů eur. V Nice patřil ke klíčovým hráčům a strávil v týmu dvě sezony. Letos vyslyšel volání ambiciozního Rennes, se kterým si zahrál Evropskou ligu. Rennes za Gouiriho zaplatilo 28 milionů eur. 

Gouiri je ofenzivní hráč, kterého lze využít hned na několika pozicích. Nejlépe se cítí na hrotu, ale své přednosti dokáže kvalitně využít i na levém křídle. 

Amine Gouiri je velice dobře technicky vybaveným útočníkem. Je rychlý, silný ve hře jeden na jednoho a má výborný dribling. Není typickým zakončovatelem. Rád se totiž stahuje do hloubi pole, kde přebírá míče. Má totiž velice dobrou rozehrávku, kterou by mu mohl závidět leckterý záložník. Díky tomu se Gouirimu daří hledat své spoluhráče a vytvářet pro ně mnoho šancí. Není tak velký a fyzicky silný, jako by se pro útočníka asi hodilo, ale vynahrazuje to agilitou, rychlostí a technikou, kdy je pro každého obránce velice těžké jej bránit. 

 

KOHO SLEDOVAT: MICHAEL OLISE 

Michael Olise bude patřit mezi nejnebezpečnější hráče francouzského výběru. Zajímavé ovšem je, že se narodil v Londýně a ve Francii nikdy fotbal nehrál. Olise prošel mládežnickými výběry Chelsea, Arsenalu a Manchesteru City. Do světa velkého fotbalu se ale prosadil až v Readingu. Netrvalo dlouho a Olise se stal klíčovým hráčem týmu. Udivoval druhou anglickou ligu svou technikou a kreativitou a ve své první kompletní sezóně byl vyhlášen nejlepším mladým hráčem roku. Jeho výkony monitorovaly týmy Premier League, a tak nebylo překvapením, že přestoupil do Crystal Palace, kde působí dodnes. 

Michael Olise je velice všestranným typem záložníka, který si během kariéry vyzkoušel takřka všechny pozice. Nejlépe se cítí pod hrotem v pozici desítky nebo na pravém křídle. K těmto dvěma postům je předurčen svými vlastnostmi. Kromě toho, že je velice silný na míči, má dobrou techniku a skvělý dribling, tak je také nesmírně kreativní a pravidelně si připisuje velké množství klíčových přihrávek a asistencí. Podíváme-li se na letošní tabulku produktivity Premier League, tak zjistíme, že víc asistencí si připsali pouze Trossard, Salah a De Bruyne. 

 

SKRYTÝ TALENT: RAYAN CHERKI 

Rayan Cherki dlouhodobě platí za klenot lyonské akademie. Za slavný francouzský tým totiž debutoval už ve svých 16 letech. Sice se nestal hned jednoznačnou součástí prvního týmu, ale ukazoval, že je potřeba s ním do budoucna počítat. Letošní sezona pro Cherkiho byla zlomová. V dresu Lyonu si připsal 39 startů a začal naplno ukazovat, co od něj mohou fanoušci očekávat. 

Rayan Cherki je nesmírně talentovaný záložník, který může hrát na obou křídlech i v podhrotové pozici. Jeho nejsilnější zbraní je technika, rychlost a dribling. Díky jeho krátkému vedení míče je velice těžké jej odzbrojovat a dokáže se dostávat ze složitých situací. Není jen klasický driblér. Velice dobře vnímá prostor a dokáže svými přihrávkami připravovat šance pro spoluhráče. 

Je také velice inteligentní hráč. Je dobrý ve hře bez míče, umí se pohybovat mezi liniemi a  najít si prostor, kde přijímat přihrávky. Cherkimu bývala vyčítána laxnost v defenzivě, což bývá častým problémem těchto technicky nadaných hráčů. I přesto je devatenáctiletému záložníkovi předvídána velká budoucnost. 

 

NOMINACE: 

Brankáři: Bajic, Chevalier, Meslier

Obrana: Badé, Boey, Diakité, Kalulu, Larouci, Lukeba, Merlin, Simakan

Záloha: Caqueret, Chotard, Koné, Le Fée, Olise, Thuram

Útok: Adli, Barcola, Cherki, Gouiri, Kalimuendo, Wahi


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.3%




NovějšíPředstavení účastníků EURA U21: Anglie
StaršíPředstavení účastníků EURA U21: Nizozemsko