Představení účastníků EURA U21: Německo

Už legendární anglický útočník Gary Lineker říkával, že fotbal je jednoduchá hra, kde se 22 hráčů honí 90 minut za míčem a nakonec vždy vyhrají Němci. A tento slavný citát se dá aplikovat i dnes. Je jedno, kdo je v nominaci, ale Německo vždy patří mezi největší favority turnaje. Je to zkrátka turnajový mančaft. 

Pokud chcete důkaz mého předchozího tvrzení, stačí se podívat na poslední mládežnické EURO. Do turnaje mladí Němci nevstoupili kdovíjak přesvědčivě. Ve skupině získali 5 bodů a postupovali z druhého místa. Pak ale ukázali svůj turnajový charakter. Ve čtvrtfinále po penaltách vyřadili Dánsko, v semifinále Nizozemsko, se kterým se utkali i ve skupině a ve finále na ně čekalo silné Portugalsko. Tým, ve kterém se ukázali hráči jako Burkardt, Adeyemi nebo Wirtz nakonec celý turnaj vyhrál a navázal tak na triumf z roku 2017. 

Kvalifikační skupina proběhla bez vážnějších problémů. Nepočítáme-li kolaps s Polskem, kdy Německo prohrálo 4:0, svěřenci trenéra Di Salva všechny ostatní zápasy vyhráli. V 10 zápasech vstřelili 32 branek a naznačili, že jejich ofenzivní potenciál je velký. 

 

KLÍČOVÝ HRÁČ: YOUSSOUFA MOUKOKO 

Nejproduktivnější hráč kvalifikace Jonathan Burkardt si poranil koleno a jeho ofenzivní přínos tak budou muset nahradit jiní hráči. A hlavní ofenzivní zbraní nebude nikdo jiný, než Youssoufa Moukoko. Ačkoliv je nejmladším hráčem výběru, většina fotbalového světa o něm už dávno slyšela. Do prvního týmu Dortmundu totiž nakukuje už od svých 15 let. 

Moukoko je obrovský talent světové kopané a pravidelně překonává různé rekordy pro nejmladšího hráče. Ačkoliv se zdá, že po fotbalových trávnících pobíhá už dlouho, stále je mu teprve 18 let. Letos si v dresu Dortmundu připsal první kompletní sezonu. Ač většinou na hřiště chodil spíš z lavičky, nastoupil k 35 zápasům, ve kterých vstřelil 7 branek a přidal 6 asistencí. Moukokovi se dařilo i v kvalifikaci na EURO, kde byl s šesti brankami druhým nejlepším střelcem týmu, hned po již zmíněném Burkardtovi. 

Youssoufa Moukoko je útočník, který ale dokáže zahrát i na křídle. Je velice rychlý, má skvělý dribling, zvládá souboje jeden na jednoho a i přes svůj nižší vzrůst je odolný v osobních soubojích. Moukoko patří mezi velmi inteligentní hráče, kteří dobře vnímají prostor a přesně ví, v jakých pozicích se má pohybovat. I proto je jeho hra bez balonu nadstandardní a často se dostává do zakončení. Díky své rychlosti a technice se dokáže zbavovat soupeřů a je velice platný při protiútocích. Na svůj věk má velice slušné zakončení a v mládežnických výběrech střílel až těžko uvěřitelné množství branek. Moukoko je budoucnost německé kopané. 

 

KOHO SLEDOVAT: KEVIN SCHADE  

Pro někoho ještě nedávno možná neznámé jméno, ale fanoušci Freiburgu o něm už nějaký ten pátek ví. Právě tento klub mu totiž dal šanci ukázat se v prvním týmu. A Schade se této šance nezalekl. Hned v první sezoně totiž nastoupil v Bundeslize k 21 zápasům, ve kterých vstřelil 4 branky, což není vůbec špatné číslo, když zjistíme, že odehrál “jen” něco málo přes 800 minut. Jeho talentu si všiml anglický Brentford. Ten jej v lednu přivedl na hostování, které proměnil v trvalý přestup. Do Freiburgu poslal 25 milionů. 

Schade dokáže v útoku zahrát v podstatě na jakékoliv pozici, ale nejlépe se cítí na křídle. Jeho největší zbraní je rychlost. Při zápasech dokáže vyvinout rychlost přes 36 km/h, což je problém pro téměř jakéhokoliv obránce na světě. Je velice dynamický, má dobrou techniku, výborný pohyb v ofenzivní třetině hřiště a je silný na míči. Neoplývá takovým zakončením jako Moukoko, ale pro soupeřovu obranu je neustálou hrozbou. 

 

SKRYTÝ TALENT: ERIC MARTEL  

Eric Martel je sice produktem slavné akademie RB Lipska, ale před touto sezonou jej koupil 1. FC Köln. Ačkoliv je mu stále teprve 21 let, v Kölnu se ihned zařadil to základní sestavy a ve své premiérové sezoně si připsal na své konto 35 zápasů. Martel je defenzivní záložník, který dokáže zahrát i na pozici stopera. 

Eric Martel je inteligentní hráč. Umí je pohybovat ve správných prostorech, má dobré vidění hry, přehled o tom co se děje na hřišti a předvídání. Je silný v osobních soubojích, umí dobře odebírat míče a je výborný hlavičkář. Jeho předností je sice defenziva, ale je platný i ve hře směrem dopředu a výstavbě útoku. K tomu mu pomáhá velice dobrá rozehrávka a slušná technika. Martel bývá svou hrou přirovnáván k Fabinhovi nebo Casemirovi. Köln za mladého záložníka zaplatil 1,2 milionů eur a tato investice se klubu může bohatě vyplatit.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

73%




NovějšíDvacet let od smrti Marca-Viviena Foého
StaršíPředstavení účastníků EURA U21: Portugalsko