(Zdroj obrázku: foot221.com)

Představení účastníků EURA U21: Portugalsko

Přihlédneme-li k faktu, že v Portugalsku žije jen něco málo přes 10 milionů obyvatel, je až těžko uvěřitelné, kolik tato jihoevropská země dokáže produkovat vynikajících fotbalistů. Trenér Rui Jorge na turnaj přiveze velice silný tým, který bude mít velkou motivaci - Portugalsko totiž nikdy mládežnické EURO nevyhrálo. 

Na posledním Mistrovství Evropy do 21 let předvádělo Portugalsko velice dobré výkony. Skupinou, ve které se potkali s Anglií, Chorvatskem a Švýcarskem, prošli bez ztráty jediného bodu a brankář Diogo Costa dokonce neinkasoval ani jednu branku. Ve čtvrtfinále smázli pěti góly Itálii, v semifinále si poradili se silným Španělskem a do finále s Německem tak vstupovali jako favorité. Zápas s našimi západními sousedy ale nezvládli a hráči jako Diogo Dalot, Goncalo Ramos, Rafael Leao nebo Vitinha, zůstali bez medaile. 

Ve stejně suverénním duchu vstoupili mladí Portugalci i do kvalifikace na aktuální EURO. V 10 zápasech ztratili body pouze za remízu s Islandem, vstřelili úctyhodných 41 branek a inkasovali pouze třikrát. Goncalo Ramos, který už se přesunul o patro výš a pravidelně nastupuje za seniorskou reprezentaci, vstřelil 12 branek a byl nejlepším střelcem kvalifikace. Zdatně mu potom sekundoval Fabio Vieira, který si připsal 10 kanadských bodů. 

 

KLÍČOVÝ HRÁČ:  PEDRO NETO

Nejzkušenějším hráčem výběru Rui Jorge bude bezpochyby Pedro Neto. Přeci jen se jedná o hráče, který si v Premier League připsal již téměř 100 startů. Ačkoliv je odchovancem SC Braga, v dresu tohoto portugalského týmu odehrál jen tři zápasy. Už v 17 letech se totiž vydal hledat štěstí do Itálie, kde podepsal smlouvu s Laziem. Ani v Římě ale nevydržel dlouho, protože vyslyšel volání portugalské kolonie a přestoupil do Wolverhamptonu. 

Pedro Neto je hráč, jehož obrovskou výhodou je variabilita. Dokáže zahrát na obou křídlech, na hrotu, pod hrotem nebo dokonce second strikera. Nejvíc zápasů ale zahrál na křídlech, pro což má skvělé předpoklady. 

Neto je velice rychlý, agilní a dynamický typ hráče. Jeho nejsilnější zbraní je dribling, díky kterému dokáže jednoduše překonávat soupeře, ale také se dostávat z nevýhodných pozic. Má dobrou rovnováhu, dokáže ustát poměrně dost osobních soubojů a navíc je velmi kreativní, čímž zvládá vytvářet šance pro své spoluhráče. Pokud trochu přidá na produktivitě, může patřit k nejzajímavějším křídlům v Premier League. Není náhoda, že už okolo něj kroužil Arsenal.

KOHO SLEDOVAT: FABIO SILVA

Nejlepším střelcem kvalifikace byl sice Ramos, ale právě Fabio Silva mu zdatně sekundoval, když vstřelil 6 branek a další 4 připravil. Mladý Portugalec by tak měl patřit k největším ofenzivním hrozbám svého týmu. 

Fabio Silva dlouhodobě patří mezi největší talenty portugalského fotbalu. Aby taky ne, když v dresu Porta debutoval už ve svých 17 letech. Za klub, ve kterému vyrůstal, si ale nakonec moc startů nepřipsal. Brzy totiž přišla nabídka z Wolverhamptonu a tehdy ještě 18 letý mladík neváhal a připojil se k portugalské kolonii operující v tomto klubu. Wolves za Silvu zaplatilo 40 milionů eur. 

Fabio Silva si ve Wolves sice připsal již přes 60 startů, ale ukazoval, že na anglický fotbal ještě stále není připravený. I proto jej vedení klubu poslalo hostovat. Nejdříve působil v Anderlechtu a poslední půlrok strávil v PSV Eindhoven. Diego Costa v klubu končí a Raul Jimenez se po vážném zranění nedostal zpět do své bývalé formy, a tak je pravděpodobné, že Fabio Silva příští rok stráví v Premier League. 

Fabio Silva je typický útočník se zabijáckým instinktem. Je rychlý, má dobrou techniku a vynikající zakončení. Je inteligentní hráč, má dobrý pohyb bez míče, umí si hledat správná místa a dobře časovat své náběhy. Je vhodný do mezihry, díky své rychlosti skvěle využitelný při protiútocích a také je solidní hlavičkář. V minulosti býval svou hrou přirovnáván k legendárnímu Ruud van Nistelrooyovi. 

 

SKRYTÝ TALENT: JOAO NEVES 

Benfica je nekonečná studnice talentů a právě Joao Neves je další nevybroušený diamant z této slavné akademie. A přestože je mu stále teprve 18 let, připsal si letos v prvním týmu solidních 20 startů. 

Ačkoliv si vyzkoušel víc pozic, nejčastěji Nevese najdete ve středu hřiště. Jeho velkou výhodou je obrovská všestrannost. Nejenže je na tom výborně technicky, ale dokáže si velmi dobře plnit defenzivní úkoly. Joao Neves má výbornou kopací techniku a kvalitní dribling, díky čemuž hravě zvládá překonávat linie pressingu soupeře a vyvážet míč na ofenzivní polovinu. Má dobrý přehled o tom, co se na hřišti děje, dokáže hledat své spoluhráče a diktovat tempo hry. Má cit pro přihrávku, vysoké fotbalové IQ a zkrátka dokáže být mozkem týmu. Jeho přidanou hodnotou je defenzivní složka hry, což u podobných kreativních záložníků nebývá zvykem. 

Nevese sledují skauti většiny evropských velkoklubů a nadcházející turnaj pro něj může být vstupenkou do nejvyšších pater fotbalu.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90.8%




NovějšíPředstavení účastníků EURA U21: Německo
StaršíPředstavení účastníků EURA U21: Anglie