Představení klubů Ligue 1 - Olympique Lyonnais (Lyon)

Nový ročník francouzské Ligue 1 má za sebou již tři kola a na Kopačáku nadále pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Dnes se podíváme do Lyonu.

Sezóna 2022/2023

Sezóna 2021/2022 byla ze strany Lyonu velkým zklamáním. Les Gones skončili až na osmém místě ligové tabulky a nedokázali se tak kvalifikovat do evropských pohárů pro následující ročník. I proto v Lyonu věřili, že další sezóna bude o něco lepší. Tým ze třetího největšího města Francie se mohl soustředit pouze na ligu a nemusel tak tříštit síly na více frontách. A prvních pět zápasů mohlo skutečně vzbudit dojem, že Lyon čeká podařená sezóna. Klub ze středovýchodní Francie využil lehkého losu a získal solidních třináct bodů. Vše se ale zlomilo v dohrávce druhého kola, v níž Lyon prohrál na hřišti Lorientu. Následovaly další tři prohry a remíza s Toulouse. Tuto špatnou sérii neustál trenér Peter Bosz, jehož nahradil velmi dobře známý Laurent Blanc (na fotografii níže). Jeho premiéra ale nebyla úspěšná. Lyon prohrál 2:3 na hřišti Rennes a po jedenácti kolech byl až desátý. V následujících zápasech sice přišlo určité zlepšení, ale i přesto byl Lyon po patnácti kolech až na osmém místě tabulky.

Po přestávce způsobené MS v Kataru se očekávalo, že se Les Gones herně zvednou, k čemuž měly pomoci i nové posily. Problémem ale bylo, že nakonec žádný rozdílový hráč nedorazil a nekonal se ani výraznější vzestup formy. Během ledna vyhrál Lyon jediný zápas. Určité zlepšení pak přišlo v únoru, avšak v březnu Lyon ve všech třech zápasech remizoval a po dvaceti osmi kolech byl na desátém místě Ligue 1. Určitý obrat nastal druhého dubna, kdy Les Gones vyhráli 1:0 v Paříži. Ve zbývajících devíti zápasech pak Lyon zvítězil šestkrát a třikrát odešel jako poražený. Výsledkem bylo sedmé místo a pětibodová ztráta na pátou pozici, která zajišťovala účast ve čtvrtém předkole Konferenční ligy. V Lyonu dlouhou dobu věřili v alternativní cestu do Evropy, jíž byl francouzský pohár. V Coupe de France se Les Gones dostali až do semifinále, kde je ale zastavilo Nantes a bylo tedy jisté, že Lyon bude už druhou sezónu v řadě bez evropských pohárů.

Co se dělo přes léto?

Aby bylo možné pochopit, co se vlastně přes léto v Lyonu dělo, musíme se nejprve ohlédnout pár měsíců do minulosti. V prosinci 2022 získal majoritní podíl v klubu americký businessman John Textor (na fotografii níže). Ten je mimo jiné spoluvlastníkem anglického Crystal Palace a majoritní podíly vlastní v belgickém RWD Molenbeek a brazilském Botafogu. Textor získal akcie od legendárního Jeana-Michela Aulase, který klub vlastnil už od roku 1987. Aulas měl původně setrvat na pozici prezidenta klubu po dobu tří dalších sezón, avšak už v květnu bylo oznámeno, že na této pozici končí a bude nahrazen právě Johnem Textorem.

S nástupem nového prezidenta byla spojena celá řada personálních změn v klubu. Těm se ale věnovat nebudeme a zaměříme se spíše na problém, který se objevil na konci června. Všechny týmy v Ligue 1 musí do konce června předložit vybalancovaný rozpočet, jehož kontrolou je pověřeno Národní ředitelství pro řízení a kontrolu (DNCG). John Textor ale neposkytl dostatečné finanční záruky a Lyon tak musí čelit určitým sankcím. Ty spočívají zejména v tom, že DNCG v nové sezóně monitoruje přestupovou aktivitu klubu a přestupy do klubu může dokonce blokovat. Mimo to DNCG kontroluje také klubové výdaje na mzdy. Tyto sankce způsobily, že Lyon nemohl posilovat tak, jak si fanoušci po neúspěšné sezóně a nástupu nového majitele představovali.

Lyonu nepomohlo ani okamžité odvolání, které ihned po verdiktu oznámil nový ředitel Santiago Cucci. Definitivní verdikt rozčílil Johna Textora, který si na DNCG veřejně stěžoval. Prezident DNCG reagoval s tím, že Textor znal pravidla hry, ale nebyl schopen předložit dostatečné záruky. K celé situaci se vyjádřil i Jean-Michel Aulas, který řekl, že on sám za 35 let nikdy s DNCG problémy neměl. Později navíc vyšlo najevo, že Lyonu mohlo za určitých okolností hrozit dokonce přeřazení do druhé nejvyšší soutěže. Napjaté vztahy panují mezi Textorem a Aulasem i nadále, což klubu rozhodně nepomáhá. V posledních dnech se dokonce hovořilo o možných žalobách.

I díky solidnímu závěru uplynulé sezóny zůstal na lavičce Les Gones Laurent Blanc. Po hrubě nepovedené přípravě, v níž Lyon prohrál čtyři zápasy bez toho, aniž by dokázal vstřelit branku, se ale začalo hovořit o možném konci zkušeného trenéra. Přesto Blanc nakonec na lavičce Lyonu zůstal. První ligová kola se ale od přípravy příliš nelišila. Lyon nejprve prohrál 1:2 na hřišti Štrasburku, následně podlehl na domácím hřišti 1:4 týmu Montpellier a naposledy se štěstím remizoval 0:0 v Nice. Ve čtvrtém kole navíc Lyon čeká domácí zápas s PSG. Pokud by Les Gones nezvládli ani tento duel, mohlo by se jednat o poslední zápas Laurenta Blanca v Lyonu.

(Zdroj obrázku: getfootballnewsfrance.com)

Kádr

Dle serveru Transfermarkt je kádr Lyonu sedmý nejhodnotnější v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 24,9 dohromady stojí 201,85 milionů eur. Předností Lyonu byl v minulé sezóně útok. Les Gones nastříleli solidních 65 branek, což je řadilo na dělené šesté místo v Ligue 1. V nové sezóně ale ofenziva Lyonu vůbec nefunguje. V přípravě Lyon neskóroval ani jednou a v prvních třech ligových duelech se zmohl na pouhé 2 branky. Ideální zatím není ani defenzivní část. Lyon během tří duelů inkasoval šestkrát. Obrana nebyla chloubou Les Gones ani v minulé sezóně. Čtyřicet sedm obdržených branek Lyon řadilo na osmé místo v Ligue 1.

Do prvních tří ligových duelů Lyon nastoupil v rozestavení 4-2-3-1. Je ale otázka, jak tomu bude v dalších zápasech. Změnu by mohla zapříčinit řada přestupů v posledních dnech přestupového období i případná změna trenéra. Při představení kádru ale prozatím zůstaneme u formace 4-2-3-1.

Gólmanskou jedničkou byl v posledních deseti sezónách dvaatřicetiletý Portugalec Anthony Lopes. Ten ale i vinou zranění v úvodu sezóny nenastupuje a v prvních třech kole stál v brance Lyonu zkušený šestatřicetiletý Remy Riou, který v minulém ročníku vykonával roli dvojky. Na lavičce byl pro případ nouze připraven devatenáctiletý mladík Mathieu Patouillet. Ten ale těsně před koncem přestupového období odešel na hostování do Sochaux. Dvaadvacetiletý Kayne Bonnevie, který zastával pozici gólmana číslo 3 v předchozím ročníku, zamířil po vypršení smlouvy do druholigového Rouenu.

Volbou číslo 1 na pozici levého beka byl v minulé sezóně jedenatřicetiletý mistr světa z Kataru Nicolás Tagliafico. Zkušený Argentinec v uplynulém ročníku zasáhl do třiceti čtyř zápasů a zaznamenal bilanci jednoho gólu a tří asistencí. V základní sestavě se pravidelně objevuje i v nové sezóně, avšak jeho budoucnost může být nejistá. O Argentince totiž jevila zájem celá řada klubů včetně Manchesteru United, a právě odmítnutí nabídky anglického velkoklubu ze strany Lyonu údajně Tagliafica vůbec nepotěšilo. Alternativou je devětadvacetiletý Brazilec Henrique, který ale v minulém ročníku odehrál pouze 7 ligových utkání a v letošním ročníku ještě nenastoupil ani na minutu. Součástí kádru je i dvacetiletý Maročan Achraf Laâziri, který na svou premiéru v Ligue 1 zatím čeká.

Pravou stranu obrany měl v úvodních zápasech nové sezóny na starost teprve osmnáctiletý mladík Saël Kumbedi. Talentovaný fotbalista zaujal už v loňském ročníku, kdy odehrál 1317 ligových minut a asistencemi se podílel na dvou brankách svého týmu. Jeho konkurentem je třicetiletý pravý bek z Angoly Clinton Mata. Ten dorazil v létě za 5 milionů eur z belgického týmu Club Bruggy, kde strávil pět sezón. Právě tento fotbalista měl být původně jedničkou na pravém kraji obrany, avšak už v prvním kole se zranil a nahradit ho musel zmíněný Kumbedi. Ve třetím kole v Nice už byl ale Mata připraven na lavičce a je tak možné, že ho v nejbližší době znovu uvidíme na hřišti. V dresu Lyonu už se naopak neobjeví Malo Gusto. Dvacetiletý mladík už v zimě přestoupil za 30 milionů eur do Chelsea, která ho ale nechala v Lyonu pro jarní část sezóny na hostování. Gusto se v minulém ročníku na hřišti objevil ve dvaceti jedna případech a připsal si jednu gólovou asistenci.

Plný počet minut zatím v sezóně odehrál dvaadvacetiletý stoper z Pobřeží slonoviny Sinaly Diomandé. Mladý obránce už byl součástí kádru v předchozích sezónách. V minulém ročníku zasáhl do dvaceti čtyř ligových zápasů. Vedle Diomandého na začátku sezóny nastupuje nová posila, jíž je šestadvacetiletý Chorvat Duje Čaleta-Car. Chorvatský stoper dorazil do Lyonu na hostování s opcí z anglického Southamptonu, kde v minulém ročníku zasáhl do třinácti ligových zápasů. Součástí kádru je i další Chorvat, jímž je zkušený čtyřiatřicetiletý Dejan Lovern. Ten do Lyonu přišel v zimě z Petrohradu a v jarní části sezóny zasáhl do sedmnácti duelů. V novém ročníku se ale z důvodu svalového zranění na hřišti zatím neobjevil. V zápasu v Nice tak byla na lavičce připravena další nová posila, jíž se stal dvaadvacetiletý Ir Jake O'Brien, který přišel za milion eur z Crystal Palace. V minulé sezóně tento fotbalista hostoval v dalším klubu Johna Textora, jímž je belgický RWD Molenbeek. Posledním stoperem v kádru je osmnáctiletý mladík Mamadou Sarr. Součástí týmu už naopak není zkušený Němec Jérôme Boateng, jehož angažmá v Lyonu příliš úspěšné nebylo. V loňském ročníku Boateng odehrál pouhých 430 minut a po vypršení smlouvy klub opustil. Mnohem větší ranou je pro Lyon odchod klíčového stopera, jímž byl Castello Lukeba. Dvacetiletý obránce v minulé sezóně odehrál 34 zápasů a byl vůbec nejvytíženějším hráčem svého týmu. Od nové sezóny obléká dres Lipska, které za něho do Lyonu poslalo 30 milionů eur.

Uprostřed zálohy zatím v úvodu sezóny hráči více rotují. Zřejmě nejznámějším jménem je pro většinu fotbalových fanoušků devětadvacetiletý Corentin Tolisso, který v minulé sezóně zasáhl do třiceti ligových zápasů s bilancí 1+2. V nové sezóně zatím nastoupil dvakrát. V zápasu v Nice se po jeho boku objevila nová posila, jíž je šestadvacetiletý Angličan Ainsley Maitland-Niles, který do Lyonu přišel jako volný hráč z Arsenalu. Maitland-Niles je univerzálním hráčem, protože kromě středu zálohy je schopen nastupovat i na pozici pravého záložníka či obránce. V minulém ročníku hostoval v Southamptonu, v jehož dresu zasáhl do dvaceti dvou ligových zápasů. Defenzivnější variantou je nadějný dvacetiletý Johann Lepenant. Ten už v minulé sezóně nastoupil do jedenatřiceti zápasů a v základní sestavě nastupoval i v úvodu této sezóny. Po prvních dvou kolech ale ze základní jedenáctky vypadl. Podrobněji tohoto hráče představil ve svém videu, které můžete vidět na YouTube kanálu Kopačáku, Dan. Možná nejdůležitějším středopolařem je pro Lyon třiadvacetiletý Maxence Caqueret, který byl nejvytíženějším středním záložníkem klubu v předchozí sezóně, což doplnil velmi solidní bilancí čtyř gólů a sedmi asistencí. V úvodu sezóny zatím Caqueret sestavou rotuje a ve dvou zápasech se objevil i na pozici ofenzivního záložníka. Další variantou do středu zálohy je devatenáctiletý Mohamed El Arouch. Ten v minulém ročníku nastupoval za B-tým. Novou akvizicí ze Sochaux je pak více než dvoumetrový Skelly Alvero. Jedenadvacetiletý fotbalista v minulém ročníku zaujal v Ligue 2, kde nastoupil do jedenatřiceti duelů. Lyon za něho zaplatil 4 miliony eur. Stejnou částku by měl Lyon zaplatit za pětadvacetiletého fotbalistu z Pobřeží slonoviny, jímž je Paul Akouokou. Přestup defenzivního záložníka ze španělského Betisu se v době psaní tohoto textu finalizuje. Akouokou ale v minulé sezóně rozhodně nepatřil mezi klíčové hráče španělského klubu. V La Lize odehrál pouhých 439 minut.

Někteří další střední záložníci Lyon naopak opustili. Jedním z nich je jedenatřicetiletý Brazilec Thiago Mendes. Ten strávil v Lyonu 4 sezóny a v poslední z nich zasáhl na pozici stopera či defenzivního záložníka do jedenatřiceti duelů. Jeho novým působištěm se stal katarský klub Al-Rayyan SC, který za jeho služby zaplatil 4,21 milionů eur. Lyon opustil také pětadvacetiletý Houssem Aouar. O tomto fotbalistovi se v minulosti hovořilo v souvislosti s vysokými přestupovými částkami. Postupem času se ale jeho vztah s vedením klubu i fanoušky zhoršoval, což vyvrcholilo minulou sezónou, v níž Aouar nastoupil pouze na 521 ligových minut a zaznamenal bilanci 1+1. Po sezóně mu vypršela smlouva a jeho novým působištěm se stal AS Řím.

Právě Houssem Aouar byl jedním z hráčů, kteří mohli nastupovat i na pozici ofenzivního záložníka. Již jsme zmínili, že ve dvou zápasech na tomto postu nastoupil Maxence Caqueret, pro něhož je ale přirozenější nastupovat hlouběji v poli. V utkání proti Montpellier dostal příležitost na této pozici dvacetiletý Rayan Cherki. Ten ale může nastupovat i na obou křídlech a v duelech ve Štrasburku a Nice nastoupil na postu levého křídelníka. V minulé sezóně tento technicky skvěle vybavený fotbalista nastoupil do třiceti čtyř duelů a zaznamenal bilanci 4+6. Přes léto se v souvislosti s jeho jménem často skloňoval odchod do PSG, avšak vše nasvědčuje tomu, že Cherki v Lyonu prozatím zůstane. Velkým univerzálem je také Jeff Reine-Adélaïde, který kromě pozice číslo 10 zvládne i obě křídla nebo střed zálohy. Lyon za tohoto fotbalistu zaplatil v létě 2019 25 milionů eur, avšak Reine-Adélaïde se na Groupama Stadium dosud neprosadil. Jarní část sezóny strávil na hostování v Troyes a na hřišti se objevil pouze v šesti případech. Po návratu do Lyonu se na hřišti zatím neobjevil ani jednou.

Problematické jsou pro Lyon pozice křídelníků. Již jsme zmínili jednu z alternativ, jíž je Rayan Cherki. Pozice pravého křídelníka až dosud nejčastěji patřila objevu minulé sezóny, kterým byl Bradley Barcola. Dvacetiletý fotbalista v minulé sezóně zaujal bilancí 5+8, což vzbudilo zájem mnoha týmů včetně PSG. Poměrně dlouho se zdálo, že Barcola v Lyonu zůstane a v prvních třech zápasech nové sezóny dokonce nastoupil v základní sestavě. Zájem PSG ale neopadal a Barcola vedení Lyonu informoval o tom, že by chtěl odejít. To se nakonec také stalo a Barcola zamířil za 45 milionů eur do hlavního města Francie. Nahradit by ho měl devatenáctiletý Ghaňan Ernest Nuamah. Talentovaný fotbalista zaujal svými výkony v loňské sezóně v dresu dánského Nordsjaellandu, kde zaznamenal bilanci 12+4. Problémem byla jeho vysoká cena, kterou si Lyon vzhledem k sankcím ze strany DNCG nemohl dovolit zaplatit. Nuamaha tak za 25 milionů eur koupil Textorem vlastněný belgický Molenbeek, odkud mladík zamířil na hostování s opcí do Lyonu. Součástí kádru je i třiadvacetiletý Brazilec Jeffinho, který do Lyonu přišel v zimě z dalšího Textorem vlastněného klubu, jímž je brazilské Botafogo. Mladý Brazilec ale zatím příliš nezaujal. Zaujmout naopak bude chtít devatenáctiletý Portugalec Diego Moreira, kterého Lyon přivedl těsně před přestupovou uzávěrkou na hostování z Chelsea.

Klíčovým útočníkem je dvaatřicetiletý kapitán Alexandre Lacazette. Ten v minulém ročníku vstřelil dvacet sedm gólů. Lacazette se prosadil i ve druhém kole letošní sezóny proti Montpellier, avšak následně obdržel červenou kartu, kvůli níž Lyonu chyběl v Nice. Alternativou je sedmadvacetiletý útočník ze Zimbabwe Tino Kadewere, který minulou sezónu strávil na nepříliš úspěšném hostování v Mallorce. Novou posilou se před několika dny stal sedmadvacetiletý Mama Baldé. Ten přišel na hostování s opcí z druholigového Troyes, přičemž výše opce je stanovena na 6 milionů eur. V minulé sezóně Baldé nastupoval v dresu Troyes v Ligue 1 a zaznamenal bilanci 12+4. Výhodou pro Lyon je fakt, že Baldé může nastupovat i na obou křídlech. Do všech tří dosud odehraných zápasů zasáhl i švédský útočník Amin Sarr, který do Lyonu přišel v zimě z Heerenveenu. V dresu Les Gones se ale úplně neprosadil a zamířil na hostování s opcí do Wolfsburgu. Lyon v létě opustil i sedmadvacetiletý Moussa Dembélé, který v minulé sezóně skóroval ve dvaceti třech duelech třikrát. V klubu skončil po vypršení smlouvy a jeho novým zaměstnavatelem se stal klub Al-Ettifaq ze Saúdské Arábie.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Začátek sezóny napovídá, že od Lyonu nelze čekat zázraky. Klub má až příliš mnoho vnitřních problémů, které se poslední dobou začínají přelévat i na hřiště. To souvisí i se sankcemi ze strany DNCG, které Lyonu znemožňují ve větší míře posilovat kádr a nahradit tak opory, jimiž byli Lukeba a Barcola. Lyon má relativně solidní kádr a rozhodně se dá očekávat, že se postupem času trochu zvedne. Osobně ale očekávám podobný výsledek jako loni, kdy sice Olympique skončil v první polovině tabulky, ale nedokázal se kvalifikovat do evropských pohárů.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

77.5%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - AS Monaco FC
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - Clermont Foot 63