Představení klubů Ligue 1 - AS Monaco FC

Nový ročník francouzské Ligue 1 má za sebou již čtyři kola a na Kopačáku nadále pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Tentokrát zamíříme do Monaka.

Sezóna 2022/2023

Monako nevstoupilo do sezóny 2022/2023 vůbec dobře. Jakožto třetí tým předchozího ročníku byl knížecí klub nasazen do třetího předkola Ligy mistrů. K postupu do základní skupiny tak Monako potřebovalo přejít přes dva soupeře. Pro Les Rouge et Blanc se ale stal osudným už první dvojzápas s nizozemským PSV. Po domácí remíze 1:1 následovala odveta v Nizozemsku, v níž Monako prohrálo 2:3 po prodloužení a muselo se spokojit pouze s Evropskou ligou. Tým kouče Clementa (na fotografii níže) nevstoupil úplně ideálně ani do domácí soutěže. V prvních pěti ligových kolech zvítězil jen jednou. Dalších pět zápasů už ale Monako vyhrálo. Ke konci podzimní části forma znovu trochu poklesla a knížecí klub se nacházel na šestém místě. Úplně ideálně Monaku nevyšla ani základní skupina Evropské ligy, kde se utkalo s Crvenou Zvezdou, Trabzonsporem a Ferencvárosem, který díky vzájemným zápasům Monako předstihl. Les Rouge et Blanc tak sice ze skupiny postoupili, ale museli se připravit na souboj s některým ze třetích týmů základních skupin Ligy mistrů.

Po přestávce způsobené MS v Kataru se Monako vrátilo jako vyměněné a předvádělo fenomenální výkony. Z prvních devíti duelů Monako sedm vyhrálo a ve dvou remizovalo, díky čemuž bylo po dvacátém čtvrtém kole na třetím místě tabulky. Kaňkou bylo vypadnutí z Evropské ligy, kde knížecí klub velmi těsně nestačil na německý Leverkusen. Celý dvojzápas rozhodoval až penaltový rozstřel. Postupně se ale začaly výkony Monaka zhoršovat i v rámci Ligue 1. Podobně na tom byli i další konkurenti, díky čemuž se knížecí klub poměrně dlouho držel na čtvrtém místě. Les Rouge et Blanc definitivně zlomily vaz až poslední tři zápasy, které všechny skončily porážkou knížecího klubu. Monako tak nakonec přišlo nejen o Ligu mistrů, ale o evropské poháry obecně, protože se ziskem šedesáti pěti bodů skončilo na šestém místě ligové tabulky. Na páté Lille knížecí klub ztratil dva body.

Co se dělo přes léto?

Na špatný závěr sezóny doplatil belgický kouč Phillipe Clement, který Monako po roce a půl opustil. Mezi možné kandidáty na uvolněný post hlavního trenéra patřili Jesse Marsch, Matthias Jaissle nebo Marcelo Gallardo. Ve druhé polovině června se pak stále hlasitěji začalo hovořit o tom, že by se novým trenérem mohl stát třiapadesátiletý Rakušan Adi Hütter (na fotografii níže), který v minulosti vedl Salzburg, Young Boys Bern, Frankfurt nebo Mönchengladbach. Na začátku července pak tato informace byla potvrzena a Hütter se oficiálně stal novým koučem knížecího klubu. Ke změně došlo i na pozici sportovního ředitele. Paula Mitchella nahradil Brazilec Thiago Scuro.

Rušno bylo i okolo kapitána Wissama Ben Yeddera, který byl obviněn ze sexuálního napadení a znásilnění. Tato zpráva se objevila během července a na konci srpna bylo zahájeno formální vyšetřování. Kromě fotbalisty se obvinění týká i jeho mladšího bratra. Dvacátého třetího srpna se pak k celé situaci vyjádřil právník zkušeného útočníka, podle jehož slov Ben Yedder obvinění popírá. Kapitán Monaka byl dokonce vzat na 48 hodin do vazby a vyslýchán. Po sloužení kauce ve výši 900 tisíc eur byl propuštěn pod soudním dohledem. Ben Yedder každopádně prozatím zůstává kapitánem týmu a dobrými výkony se výrazně podílí na skvělém vstupu Monaka do nové sezóny. Knížecí klub do nového ročníku vstoupil vítězstvím 4:2 na hřišti Clermontu. Ve druhém kole Monako na domácím hřišti porazilo jednoznačně 3:0 Štrasburk, ve třetím utkání remizovalo 3:3 v Nantes a ve čtvrtém kole doma porazilo 3:0 Lens.

(Zdroj obrázku: arsenal.com)

Kádr

Jako již tradičně začneme tuto část údaji ze serveru Transfermarkt, podle kterého má Monako druhý nejhodnotnější kádr v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 23,6 dohromady stojí 331,8 milionů eur. V minulém ročníku byla chloubou knížecího klubu ofenziva. Monako dokázalo nastřílet skvělých 70 branek, což byl po PSG druhý nejvyšší počet v soutěži. Trpěla naopak defenzivní část hry. Les Rouge et Blanc totiž inkasovali 58 gólů a měli sedmou nejhorší obranu v celé soutěži. O zlepšení se Monako v nové sezóně snaží ve formaci 3-4-2-1, z níž budeme vycházet v následném představení kádru.

Jasnou gólmanskou jedničkou byl v předchozích dvou sezónách Němec Alexander Nübel, který v minulé i předminulé sezóně odchytal všech 38 duelů. Šestadvacetiletý gólman ale Monako po dvou sezónách opustil a vrátil se zpět do svého mateřského Bayernu Mnichov, který jej obratem poslal na hostování do Stuttgartu. Knížecí klub se tak musel poohlédnout po novém gólmanovi. Volba nakonec padla na pětadvacetiletého Švýcara Philippa Köhna. Ten poslední dvě sezóny působil jako jednička v rakouském Salzburgu. Monako za jeho služby zaplatilo 8 milionů eur. V roli dvojky působí třiadvacetiletý Polák Radoslaw Majecki, který v uplynulém ročníku hostoval v belgickém klubu Cercle Bruggy, kde chytal pravidelně. Dalším gólmanem v kádru je dvacetiletý Yann Lienard. Na hostování do belgického Cercle Bruggy naopak zamířil Thomas Didillon, který v Monaku vykonával roli náhradního gólmana v minulé sezóně.

K výrazným změnám došlo v Monaku na pozicích stoperů. Již jsme si řekli, že nový trenér Hütter využívá rozestavení se třemi stopery a najít vhodné kandidáty pro základní sestavu není pro rakouského kouče úplně jednoduché. Na levé straně defenzivní trojice se prozatím ve všech čtyřech duelech objevil devatenáctiletý mladík Soungoutou Magassa, který v loňské sezóně odehrál pouze 80 ligových minut. Uprostřed obranné linie se zatím ve dvou případech objevil devětadvacetiletý fotbalista z Chile Guillermo Maripán. Zkušený stoper už v dresu knížecího klubu nastupuje pátou sezónu v řadě. V předchozí sezóně nastoupil do dvaceti šesti zápasů, v nichž vstřelil 3 branky. Ve druhém a třetím kole se na jeho pozici objevila nová posila klubu, jíž je šestadvacetiletý Švýcar Denis Zakaria, který dorazil za 20 milionů eur z Juventusu. Pro Zakariu je ale přirozenější pozice defenzivního záložníka a jeho výkony v dresu Monaka na pozici stopera nebyly úplně přesvědčivé. Na pravé straně defenzivní trojice začal sezónu jedenadvacetiletý Chrislain Matsima. Mladý obránce strávil první polovinu loňské sezóny na hostování v Lorientu. V zimě se poté vrátil do Monaka, kde zasáhl do osmi ligových duelů. Po prvním kole letošní sezóny byl ale ze sestavy vytlačen další novou posilou, kterou je dvaadvacetiletý Wilfried (Stephane) Singo. Fotbalista z Pobřeží slonoviny přišel za 10 milionů eur z italského klubu FC Turín, kde pravidelně nastupoval na pozici pravého wingbeka. V minulé sezóně odehrál 31 ligových zápasů s bilancí 2+2. V Monaku si musí zvykat na novou roli stopera, avšak vstup do nového angažmá se mu poměrně vydařil a podává solidní výkony. Další posilou na pozici stopera je čtyřiadvacetiletý Ghaňan Mohammed Salisu, kterého Monako přivedlo za 15 milionů eur z anglického Southamptonu. Salisu se ale v dresu knížecího klubu z důvodu zranění prozatím neobjevil. Na start v Ligue 1 pak čeká poslední stoper v kádru, jímž je dvacetiletý Yllan Okou.

U pozice stopera ještě zůstaneme, jelikož musíme zmínit velmi zásadní odchod. Monako před sezónou opustil pětadvacetiletý stoper Axel Disasi, který zamířil do Anglie, kde obléká dres Chelsea. Londýnský klub za jeho služby do Monaka poslal 45 milionů eur. Disasi byl v uplynulé sezóně vůbec nejvytíženějším hráčem Monaka ze všech hráčů v poli a jeho odchod je tak pro knížecí klub velmi bolestivý. Stejným směrem zamířil také čtyřiadvacetiletý Malang Sarr, který v minulém ročníku v Monaku hostoval právě z Chelsea. Sarr ale odehrál pouze 711 ligových minut a jeho role tak byla výrazně menší než v případě Disasiho.

Solidně obsazenou má Monako pozici levého wingbecka. Na té nejčastěji nastupuje šestadvacetiletý Brazilec Caio Henrique. Fotbalista se skvělou kopací technikou je součástí kádru knížecího klubu již čtvrtou sezónu v řadě a pravidelně přispívá množstvím asistencí. V loňském ročníku zaznamenal v pětatřiceti ligových duelech výbornou bilanci 1+9. Parádně pak začal i aktuální ročník, v němž si po čtyřech kolech drží bilanci jedné asistence na zápas. Alternativou je čtyřiadvacetiletý Senegalec Ismail Jakobs, který v loňském ročníku zasáhl do třiceti dvou ligových zápasů. Celkem ale na hřišti strávil pouze něco přes 1000 minut, což značí, že nejčastěji nastupoval z lavičky. Tentýž osud zatím rodáka z Německa potkal i v této sezóně. Jakobs dosud odehrál pouze 2 minuty.

Také pozici pravého wingbeka má v Monaku na starost Brazilec. Je jím dvaadvacetiletý Vanderson. Ten v minulém ročníku zasáhl do třiceti jedna zápasů, v nichž vstřelil jeden gól a na čtyři další přihrál. Solidně vstoupil i do tohoto ročníku. Po prvních čtyřech kolech má bilanci 1+1. Možnou alternativou je již zmíněný Wilfried Singo, který ale v úvodu sezóny nastupuje na pozici pravého stopera. V posledních dvou ligových kolech tak Vandersona střídal ofenzivněji orientovaný Krépin Diatta. Čtyřiadvacetiletý fotbalista ze Senegalu je spíše křídelníkem, avšak zvládne i pozici wingbeka. V minulém ročníku ale Diatta nastupoval na ofenzivnějších pozicích. Celkem v Ligue 1 odehrál 2076 minut a zaznamenal bilanci 4+4. V dresu Monaka už naopak neuvidíme Rubena Aguilara. Třicetiletý pravý bek knížecí klub po čtyřech sezónách opustil a za 3,5 milionu eur posílil Lens. V loňském ročníku se Aguilar na hřišti objevil ve dvaceti ligových zápasech.

Nejvytíženějším mužem ve středu zálohy byl v minulém ročníku čtyřiadvacetiletý Youssouf Fofana. Ten zasáhl do šestatřiceti ligových zápasů, v nichž zaznamenal dva góly a dvě asistence. Fofana pravidelně nastupuje i v aktuální sezóně. Jeho nejčastějším parťákem je třiadvacetiletý fotbalista z Mali Mohamed Camara, který do Monaka přišel před minulou sezónou z rakouského Salzburgu. V uplynulé sezóně odehrál Camara v dresu knížecího klubu 29 zápasů, ve kterých nahrál na tři branky. V letošní sezóně zatím nastoupil ve všech zápasech vedle Fofany. Alternativou do středu záložní řady je již zmíněný Denis Zakaria, který ale může hrát i na pozici stopera. Součástí kádru je také jedenadvacetiletý Belgičan Eliot Matazo. Ten v minulém ročníku odehrál 23 ligových zápasů. V této sezóně zatím belgický mladík přišel do hry třikrát z pozice střídajícího hráče. Posledním středním záložníkem v kádru Monaka je devatenáctiletý Edan Diop, kterého ale aktuálně trápí zranění. V minulé sezóně dostal Diop příležitost v sedmi zápasech. Pouze v šesti duelech se na hřišti objevil pětadvacetiletý Brazilec Jean Lucas, který z důvodu nízké vytíženosti Monako po sezóně opustil. Jeho novým zaměstnavatelem se stal brazilský Santos, který do Monaka za Lucase poslal 6 milionů eur.

Objevem letošní sezóny na jedné ze dvou podhrotových pozicí je prozatím osmadvacetiletý Japonec Takumi Minamino. Ten do Monaka přišel před minulou sezónou po nepříliš povedeném angažmá v Liverpoolu a v loňském ročníku to vypadalo, že v Monaku se mu nebude dařit o mnoho lépe. Japonec odehrál pouze 724 ligových minut s bilancí jednoho gólu a tří asistencí. Do letošní sezóny ale vlétl jako uragán a po čtyřech kolech má na svém kontě bilanci 3+3. Po jeho boku nastupuje ruský fotbalista Aleksandr Golovin. Ten je v Monaku už od roku 2018 a patří mezi důležité hráče knížecího klubu. V minulé sezóně byl nejvytíženějším ofenzivním hráčem týmu a zazářil skvělou bilancí 8+7. V úvodu letošního ročníku zatím zůstává ve stínu svého japonského spoluhráče. V prvních čtyřech kolech se do statistik zapsal jedinou vstřelenou brankou. Alternativou za tyto hráče je jedenadvacetiletý talent Maghnes Akliouche. Ten v minulé sezóně na hřiště vyběhl v jedenácti případech. V letošním ročníku zatím přišel třikrát jako střídající hráč a v duelu v Clermontu si stihl připsat svůj premiérový ligový gól. Součástí kádru je také velký talent Monaka, jímž je osmnáctiletý Eliesse Ben Seghir, který na sebe upozornil v jarní části uplynulé sezóny, během níž si v devatenácti duelech připsal čtyři branky a jednu asistenci. Kvůli zranění stehna se ale talentovaný mladík v tomto ročníku na hřišti prozatím neobjevil. Totéž platí i pro osmadvacetiletého Portugalce Gelsona Martinse, s nímž se v Monaku příliš nepočítá. Poslední alternativou na post ofenzivního záložníka je pak již zmíněný Krépin Diatta.

Jedničkou na hrotu útoku je kapitán Wissam Ben Yedder, o jehož problému jsme již hovořili. Třiatřicetiletý útočník je v posledních letech klíčovým hráčem Monaka a nejinak tomu bylo v uplynulé sezóně, v níž nastřílel 19 ligových branek, ke kterým přidal dalších 6 asistencí. Dobře vstoupil zkušený útočník i do nové sezóny. Ve čtyřech duelech vstřelil 4 branky. Novým konkurentem Ben Yeddera je dvaadvacetiletý Američan Folarin Balogun. Ten v minulé sezóně hostoval z Arsenalu v Remeši, v jejímž dresu se blýskl jedenadvaceti góly ve třiceti sedmi zápasech. Jeho budoucnost byla dlouho nejistá. Jen pár dnů před koncem přestupového období po něm sáhlo Monako, které do Londýna poslalo 30 milionů eur. Příchod Baloguna je reakcí na zranění šestadvacetiletého Švýcara, jímž je Breel Embolo. Ten do Monaka přišel před loňskou sezónou a odehrál velmi povedený ročník. Ve třiceti dvou duelech si připsal 12 gólů, k nimž přidal dvě asistence. Přetržený křížový vaz ale švýcarského fotbalistu může vyřadit pro celou letošní sezónu. Součástí kádru je také dvaadvacetiletý Nizozemec Myron Boadu, jehož angažmá v Monaku je zatím zklamáním. V uplynulé sezóně tento fotbalista odehrál pouze 287 ligových minut, během nichž se stihl třikrát gólově prosadit. Těžkou pozici bude mít tento útočník i v letošním ročníku. V dosavadních čtyřech duelech se na hřiště jako náhradník dostal dvakrát. Na hřišti Nantes se dokázal v 85. minutě prosadit a vyrovnat na 3:3, čímž zajistil Monaku bod. V knížecím klubu už naopak nepokračuje jedenatřicetiletý Němec Kevin Volland. Ten v roce 2020 vstoupil do angažmá v Monaku velmi dobře, avšak v poslední sezóně jeho minutáž výrazně poklesla, a proto se rozhodl vrátit zpět do své domoviny, kde od nové sezóny obléká dres Unionu Berlín. Klub z hlavního města Německa za Vollanda zaplatil 4 miliony eur.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Monako vstoupilo do sezóny velmi dobře a klidně se může stát, že bude bojovat o titul. Důležité však bude, aby byly výkony knížecího klubu konzistentní, což se v předchozích sezónách úplně nedařilo. V letošním ročníku má ale Monako oproti konkurentům výhodu v tom, že se může soustředit pouze na ligu. Knížecí klub navíc disponuje velmi solidním kádrem. Potenciálním problémem může být nejistá situace okolo kapitána Wissama Ben Yeddera. Přesto by ale cokoliv jiného, než pozice zajišťující účast v příštím ročníku Ligy mistrů, bylo velkým zklamáním.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - Lille OSC
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - Olympique Lyonnais (Lyon)