Představení klubů Ligue 1 - Lille OSC

Nový ročník francouzské Ligue 1 má za sebou již čtyři kola a na Kopačáku nadále pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Dnes nás čeká pátý tým uplynulé sezóny, jímž je Lille.

Sezóna 2022/2023

V sezóně 2021/2022 se Lille umístilo až na desátém místě Ligue 1, což znamenalo, že pro následující ročník se klub ze severu Francie musel spokojit pouze s ligovou soutěží a Coupe de France. Vstup do Ligue 1 byl ze strany Lille rozpačitý. Už ve třetím kole totiž Les Dogues prohráli na domácím hřišti 1:7 s PSG a nezdálo se, že by je měla čekat nějak zvlášť úspěšná sezóna. V dalších týdnech už ale přece jen přišlo zlepšení a mezi desátým a dvanáctým kolem Lille dokonce dokázalo vyhrát tři zápasy v řadě, díky čemuž se posunulo na šesté místo. Další tři kola nabídla ze strany Lille jedno vítězství, jednu remízu a jednu prohru a před přestávkou způsobenou MS v Kataru se Lille nacházelo na sedmém místě.

Les Dogues se po měsíc a půl dlouhé přestávce vrátili v solidní formě, když z prvních osmi zápasů prohráli jediný a po dvacátém třetím kole se posunuli na páté místo. Následovalo několik horších výsledků, které Lille vrátily zpět na šestou pozici, ale po domácím vítězství nad Lorientem ve dvacátém devátém kole, se Les Dogues na páté místo vrátili. Ve zbývajících devíti duelech tým ze severu Francie prohrál pouze dvakrát a mohl tak pomýšlet i na vyšší pozice. Po třicátém sedmém kole se totiž Lille posunulo na čtvrtou pozici. Po remíze v posledním kole na hřišti sestupujícího Troyes ale kleslo zpět na páté místo a zajistilo si tak pouze účast ve čtvrtém předkole Konferenční ligy. Celkově Lille dokázalo získat 67 bodů a na čtvrté Rennes ztratilo jediný bodík. Spokojenost mohla na severu Francie panovat zejména s druhou polovinou sezóny. V roce 2023 odehrálo Lille dvacet dva ligových zápasů a jako poražené odešlo pouze ve čtyřech případech. Nebýt slabšího startu sezóny, mohlo být konečné umístění ještě výrazně lepší.

Co se dělo přes léto?

V Lille přes léto panoval klid. Jediný výraznější rozruch nastal kolem osoby hlavního trenéra, jímž je Paulo Fonseca (na fotografii výše). Padesátiletý Portugalec totiž patřil mezi hlavní kandidáty na uvolněný post trenéra v Marseille. Bývalý kouč Porta, Šachtaru či AS Řím ale nakonec v Lille zůstává. Vstup do nové sezóny je však ze strany Lille spíše rozpačitý. Po úvodní remíze 1:1 v Nice sice Les Dogues dokázali porazit na domácím hřišti Nantes 2:0, avšak ve třetím kole prohráli vysoko 1:4 v Lorientu. Dojem Les Dogues napravili ve čtvrtém kole, v němž na domácím hřišti zvítězili 1:0 nad nepříjemným Montpellier.  Úplně ideální nebyl ani vstup do Konferenční ligy, kam Lille vstoupilo v rámci čtvrtého předkola. Soupeřem Lille se stala chorvatská Rijeka a první duel na severu Francie skončil jen těsným vítězstvím domácích v poměru 2:1. V Chorvatsku francouzský celek prohrál po základní hrací době 1:0 a dvojzápas tak musel jít do prodloužení (video níže). V něm dokázal skórovat Jonathan David a zajistil tak Lille účast v základní skupině Konferenční ligy, v níž se Les Dogues utkají se Slovanem Bratislava, Lublaní a Klaksvíkem.

 

Kádr

Dle serveru Transfermarkt disponuje Lille šestým nejhodnotnějším kádrem v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 25,3 dohromady stojí 207,8 milionů eur. Více než čtvrtinu této částky tvoří cenovka největší hvězdy Les Dogues, jíž je Kanaďan Jonathan David, jehož tržní cenu Transfermarkt odhaduje na 60 milionů eur. Právě David měl podíl na solidní ofenzivě Lille v minulém ročníku. Les Dogues nastříleli 65 branek, což stačilo na dělené šesté místo v Ligue 1. Šestá nejlepší byla i obrana Lille, která inkasovala 44 gólů. Pod trenérem Fonsecou nastupuje Lille nejčastěji v rozestavení 4-2-3-1. Výjimkou byl poslední ligový zápas proti Montpellier, v němž Fonseca zkoušel rozestavení 3-4-3. Při představení kádru ale budeme vycházet z formace 4-2-3-1.

Brankářem číslo 1 je v Lille jedenadvacetiletý talent Lucas Chevalier. Mladý gólman se jedničkou stal už v loňském ročníku, kdy odchytal 32 ligových zápasů. Na lavičce byl v prvních čtyřech kolech připraven šestadvacetiletý Slovák Adam Jakubech, který je hráčem Lille už od roku 2017. Na svůj premiérový start v Ligue 1 ale stále čeká. Je navíc otázkou, jaká bude jeho budoucnost. Těsně před koncem přestupového období totiž do Lille z Lorientu dorazil za 200 tisíc eur zkušený Ital Vito Mannone. Ten v loňské sezóně odchytal v Ligue 1 osmnáct duelů a v Lille by měl plnit roli dvojky. Během jarní sezóny uplynulé sezóny byl náhradním gólmanem velezkušený Benoît Costil, který v létě odešel jako volný hráč do italské Salernitany.

První volbou na pozici levého beka je třiatřicetiletý Brazilec Ismaily, který přišel před minulou sezónou z Šachtaru Doněck. Zkušený bek předváděl v loňském ročníku solidní výkony. Ve dvaceti třech duelech si připsal bilanci 2+2. V úvodu letošní sezóny zatím Ismaily nastoupil v základní sestavě ve třech ligových duelech a v odvetném zápase čtvrtého předkola Konferenční ligy. Domácí zápas proti Rijece odehrál na postu levého obránce čtyřiadvacetiletý Švéd Gabriel Gudmundsson. Ten nastoupil i v duelu proti Montpellier, kde si vyzkoušel roli wingbeka. V minulé sezóně Gudmundsson odehrál pouze 831 ligových minut a bude tak doufat, že i díky účasti Lille v evropských pohárech, bude jeho letošní minutáž vyšší.

Na postu pravého beka zatím nejčastěji nastupuje jedenadvacetiletý Portugalec Tiago Santos, kterého Lille přivedlo za 6,5 milionu eur z portugalského Estorilu. V dresu tohoto klubu prožil mladý Portugalec velmi solidní sezónu, když si ve třiceti duelech připsal šest asistencí. V Lille zatím na první gól či asistenci čeká. Proti Montpellier ale ukázal, že v případě potřeby zvládne zahrát i ve trojčlenné obraně na pozici stopera. Alternativou na post pravého obránce je osmadvacetiletý Alžířan Akim Zedadka, který předchozí jaro strávil na hostování v Auxerre. V dresu Les Dogues ale zatím mnoho příležitostí nedostává. V průběhu letošní ročníku zatím nastoupil pouze na dvacet pět minut v duelu s Rijekou.

Na pozici pravého obránce v minulé sezóně nejčastěji nastupoval nejvytíženější obránce Lille Bafodé Diakité. Dvaadvacetiletý obránce se ale v novém ročníku přesunul na pozici stopera, kde nastoupil v základní sestavě do tří ze čtyř dosud odehraných ligových zápasů. V úvodu sezóny po jeho boku nastupoval čtyřiadvacetiletý Brazilec Alexsandro. Ten ale obdržel ve druhém kole červenou kartu a zápas na hřišti Lorientu tak musel vynechat. Vyjma duelů s Rijekou tak odehrál až další ligové kolo proti Montpellier, kdy už ale zase nebyl v sestavě Diakité. V minulém ročníku odehrál brazilský stoper 21 ligových zápasů, v nichž vstřelil tři branky. V posledních zápasech se na hřišti čím dál častěji objevuje také jeden z nejzajímavějších hráčů Lille, jímž je teprve sedmnáctiletý Leny Yoro. Mladičký stoper má už v tomto nízkém věku tržní hodnotu 10 milionů eur, čemuž napomohla povedená loňská sezóna, v níž Yoro odehrál třináct ligových zápasů. V této sezóně bude počet jeho startů pravděpodobně o mnoho vyšší. Proti Nice i Nantes sice Yoro začínal na lavičce, avšak v prvním duelu s Rijekou už se dostal do základní sestavy, ve které se od toho zápasu i nadále drží. Nejhodnotnějším obráncem Lille je s cenovkou 16 milionů eur třiadvacetiletý Portugalec Tiago Djaló, který v loňské sezóně nastoupil do dvaceti pěti zápasů s bilancí dvou gólů a jedné asistence. Toto číslo mohlo být o mnoho vyšší, avšak na začátku března si Djaló přetrhl kolenní vazy a Lille bude chybět minimálně do půlky listopadu. Jen 12 soutěžních minut zatím v této sezóně odehrála nová posila Lille na pozici stopera, jíž je zkušený Samuel Umtiti. Devětadvacetiletý obránce v minulé sezóně hostoval z Barcelony v italském Lecce. Po sezóně mu skončila smlouva a jeho novým působištěm se stalo právě Lille. Dlouhých pět sezón byl stabilním členem stoperské dvojice Lille portugalský veterán José Fonte. Ještě v minulé sezóně odehrál devětatřicetiletý fotbalista v dresu Les Dogues třicet jedna duelů. V létě ale Lille po vypršení smlouvy opustil a zamířil zpět do své vlasti, kde obléká dres Bragy.

Nejvytíženějším středním záložníkem Lille byl v minulé sezóně zkušený třiatřicetiletý kapitán Benjamin André. Jedná se spíše o defenzivně orientovaného středopolaře, který si ve třiceti čtyřech duelech připsal jeden gól a jednu asistenci. V tomto ročníku zatím André nevynechal jedinou minutu. V prvním kole po jeho boku nastoupil nadějný Kamerunec Carlos Baleba, který zaujal svými výkony v přípravě. V předchozí sezóně devatenáctiletý záložník odehrál pouze 470 ligových minut. I tak však zaujal anglický Brighton natolik, že za něho neváhal zaplatit 27 milionů eur. Od druhého kola vedle Andrého nejčastěji nastupuje ofenzivněji orientovaný Angličan Angel Gomes. Ten odehrál velmi dobře loňskou sezónu, v níž zasáhl do třiceti šesti zápasů, ve kterých vstřelil 2 góly a na 6 dalších nahrál. Solidně vstoupil Gomes i do letošního ročníku. Ve čtyřech ligových zápasech zaznamenal dvě asistence. Třetí ligový zápas na hřišti Lorientu začínal Gomes na lavičce. Místo něho dostal příležitost dvacetiletý Argentinec Ignacio Miramón, kterého Lille koupilo za 6 milionů eur z argentinského klubu Gimnasia. Další posilou se stal osmadvacetiletý Alžířan Nabil Bentaleb, který přišel za 4,5 milionu eur z Angers. V dresu tohoto celku patřil Benataleb k nejlepším hráčům v uplynulé nepovedené sezóně. Zaznamenal bilanci 4+4. Premiéru v týmu Les Dogues si připsal v zápase proti Montpellier, v němž nastoupil v závěru na 5 minut. Zkušený středopolař Jonas Martin Lille naopak opustil. Třiatřicetiletý záložník odehrál v loňském ročníku pouze 268 minut a po sezóně odešel jako volný hráč do Brestu. Důležitou součástí středu zálohy byl v minulé sezóně třicetiletý Portugalec André Gomes, který se po konci hostování vrátil zpět do svého mateřského Evertonu.

Dva různé hráče využívá Lille na pozici ofenzivního záložníka. Nejčastěji zde nastupuje třiatřicetiletý Rémy Cabella, který překvapil skvělými výkony v loňské sezóně. Zkušený fotbalista nastoupil do dvaatřiceti ligových duelů, v nichž zaznamenal bilanci 7+10. Letos je to s jeho produktivitou zatím výrazně horší. Ve čtyřech ligových zápasech si nepřipsal gól ani asistenci. Možná i proto dostal v nepovedeném duelu v Lorientu šanci turecký fotbalista Yusuf Yazici, který se na hřišti objevil i v zápase s Montpellier, kdy netradičně nastoupil na postu pravého wingbeka a jediným gólem rozhodl o výhře svého týmu. Nejpřirozenější je ale pro šestadvacetiletého Turka pozice ofenzivního záložníka.

Velkou posilu přivedli Les Dogues v létě na pozici levého křídla. Z Kodaně dorazil za 15 milionů eur velký talent islandského fotbalu Hákon Arnar Haraldsson. Dvacetiletý mladík odehrál v minulé sezóně v dresu Kodaně 29 ligových zápasů s bilancí 4+4. Kromě levého křídla je schopen nastoupit i na pravém křídle či na hrotu. V Lille se uvedl skvělou přípravou, avšak v soutěžních zápasech to zatím tak slavné není a mladý Islanďan stále čeká na premiérový gól či asistenci. V posledních dvou duelech už dokonce na hřiště přicházel v pozici střídajícího hráče. Do sestavy se místo Haraldssona protlačil devětadvacetiletý Angolan Ivan Cavaleiro. Fotbalista se zkušenostmi z Premier League strávil minulou sezónu v tureckém Alanyasporu, kde hostoval z Fulhamu. Po vypršení smlouvy pak v létě zamířil do Lille. Les Dogues naopak opustil jiný levý křídelník. Po pěti sezónách se s klubem rozloučila stálice, jíž byl sedmadvacetiletý fotbalista z Pobřeží slonoviny Jonathan Bamba, který v minulé sezóně zaznamenal bilanci 6+7. Bamba se po sezóně rozhodl zkusit štěstí jinde a jako volný hráč zamířil do Celty Vigo.

O něco problematičtější je v Lille pozice pravého křídelníka. Na té v prvním kole nastoupil dvacetiletý Alan Virginius, který v minulém ročníku odehrál 15 ligových zápasů. Svým výkonem ale příliš nezaujal a v žádném dalším duelu se na hřišti neobjevil. Do sestavy se místo něho dostal čtyřiadvacetiletý fotbalista z Kosova Edon Zhegrova. Skvělý technik měl solidní druhou polovinu minulé sezóny, v níž zaznamenal tři góly a čtyři asistence. V letošním ročníku zatím dokázal skórovat pouze jednou v domácím duelu s Rijekou. Do dvou zápasu z lavičky nastoupil šestadvacetiletý Alžířan Adam Ounas. Ten má dlouhodobé problémy se zraněními, a i kvůli nim v minulé sezóně odehrál pouze 1065 minut. Situace v této sezóně zatím není o nic lepší. Vyjma dvou zmíněných zápasů, do nichž Ounas nastoupil, chyběl alžírský fotbalista ze zdravotních důvodů v nominaci pro všechny dosud odehrané duely.

Na hrotu útoku je jasnou jedničkou třiadvacetiletý Kanaďan Jonathan David. Ten v minulém ročníku nastřílel 24 ligových gólů a třikrát (z toho dvakrát v Ligue 1) se už stihl prosadit i v novém ročníku. Žádný jiný typický hrotový útočník v kádru Lille aktuálně nefiguruje. I proto David hraje ve většině zápasů plnou porci minut. V případě nouze by ho musel pravděpodobně nahradit některý z křídelních hráčů či Yusuf Yazici, který má s pozicí útočníka zkušenosti. Ještě donedávna byl součástí kádru pětadvacetiletý Mohamed Bayo, kterého Lille přivedlo před minulou sezónou za 14 milionů eur z Clermontu. Hráč měl ale řadu disciplinárních problémů a ani jeho výkonnost nebyla ideální. Bayo odehrál 634 minut a vstřelil 4 branky. V závěru přestupového období ho Lille poslalo hostovat do Le Havru. Na pozici útočníka mohl nastupovat i třiadvacetiletý americký univerzál Timothy Weah. Toho Lille využívalo na různých pozicích včetně pravého beka nebo pravého křídelníka. Od nové sezóny ale Weah obléká dres Juventusu, kam přestoupil za více než 11 milionů eur.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Lille má k dispozici poměrně kvalitní kádr. Problémem může být menší šířka na některých pozicích. Pokud by se zranil například Jonathan David, mělo by Lille obrovský problém. Les Dogues by ale rozhodně měli bojovat o evropské poháry. Na Ligu mistrů to pravděpodobně nebude, ale na pozice zajišťující účast v Evropské lize či Konferenční lize, by se Lille dostat mělo.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíBlog: Přeceňovaný Vlahović? Aneb čísla nelžou...
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - AS Monaco FC