#OLEOUT - Jaká je aktuální situace v Manchesteru United?

Ole Gunnar Solskjaer v posledních týdnech nemá zrovna klidné spaní. Jeho tým předvádí podprůměrné výkony, kvůli čemuž se propadl až na 17. místo. Tlak na norského stratéga je čím dál silnější. Ustojí aktuální situaci v klubu?

Manchester United skončil loni druhý, s dvanáctibodovou ztrátou na svého městského rivala. Když se k tomu přidalo velice povedené přestupové okno, nebylo se čemu divit, že fanoušci letos očekávali minimálně souboj o titul. Ačkoliv vstup do sezony nebyl špatný, herní projev postupně upadal, což vygradovalo až k jednoznačné porážce s Liverpoolem v druhé polovině října.

Podíváme-li se na posledních 10 zápasů, tak zjistíme, že svěřenci Ole Gunnara Solskjaera zvítězili pouze třikrát, a to s Villarealem, Atalantou a Tottenhamem. Jiné trenéry by podobné výkony stály křeslo, proč Solskjaer náporu stále odolává?

Co dělá OGS špatně?

OGS nikdy nebyl zrovna "guardiolovský" typ manažera. Jeho vlastní rukopis byste jen velice těžko hledali nebo popisovali. Do United přicházel jako interim, který měl zažehnat pohromu, kterou před svým odchodem způsobil José Mourinho. Klub hrál špatně, atmosféra v kabině byla vyhrocená, někteří hráči zvažovali odchod a zkrátka nic nefungovalo. Solskjaerův příchod působil na tým jako svěcená voda. Kromě toho, že se nesmírně zvedla morálka hráčů, tak dokonce předváděli atraktivní fotbal. Když se k tomu přidalo angažování Bruna Fernandese, který se rázem zařadil mezi nejlepší hráče ligy, nejeden fanoušek očekával, že jejich tým čekají lepší zítřky.

Tento sen však brzy vzal za své. Už během minulé sezony se objevovalo mnoho negativních hlasů. Fanoušci i experti poukazovali na to, že tým nemá žádnou pořádnou taktiku a příliš spoléhá na individuality. Když se k tomu přidala fanouškovská nevole vůči permanentnímu nasazování Scotta McTominaye a Freda (především na úkor výrazně fotbalovějšího Donnyho van de Beeka), měl OGS zaděláno na problém.

A právě tyto problémy vygradovaly letos. Solskjaer má papírově jeden z nejsilnějších týmu, ale stále se zdá, jako kdyby nevěděl, co dělat. Donny van de Beek pořád nedostává šanci, ačkoliv i laik vidí, že střed zálohy je achillovou patou Red Devils. Zdá se také, že OGS často netuší, co si počít s některými hráči. I proto má zatím velký problém se zapracováním Jadona Sancha nebo Paula Pogby.

Aktuální situace OGS v klubu

OGS a Manchester United je v posledních týdnech nesmírně populární téma, a proto se objevuje mnoho, často velice rozličných, zpráv. Ačkoliv ještě dnes ráno Sky Sports informovalo o tom, že Manchester United nemá aktuálně v plánu OGS nahradit, před několika okamžiky přišel server Manchester Evening News s tím, že vedení klubu vyhození zvažuje. OGS byl dokonce přistižen s kufry na letišti a měl by být na cestě se svou rodinou do Norska. To rozvířilo další situace a ačkoliv to úplně neočekávám, tak je možné, že až budete tyto řádky číst, OGS již nebude manažerem Man United.

Kdo by OGS mohl nahradit?

Podíváme-li se na britské sázkové kanceláře, největším favoritem na post nového manažera Manchesteru United je Brendan Rodgers. Hned v závěsu jsou poté Zidane, Pochettino, Ten Hag, Blanc a Southgate.

Co se Brendana Rodgerse týče, nejednou ukázal, že je nesmírně kvalitním manažerem. Jeho angažmá v Liverpoolu sice nevyšlo úplně podle představ, ale je potřeba si uvědomit, že v té době měl za sebou "jen" angažmá ve Watfordu, Readingu a Swansea a že na soupisce Liverpoolu nefigurovali hráči jako Salah, Mané nebo van Dijk, nýbrž Borini, Shelvey, Balotelli nebo Lambert. Jeho další kroky pak vedly do Celticu, se kterým získal sedm trofejí a posléze do Leicesteru, kde je dlouhodobě schopen držet krok s anglickou Big 6 a získal FA Cup a Community Shield.

Zinedine Zidane je mezi fanoušky oblíbenou odpovědí. Je sice pravda, že má úžasné resumé (jako hráč i jako trenér), ale co se jeho trenérských úspěchů týče, z větší části jsou způsobeny především tím, že Real Madrid pod jeho vedením měl opravdu výjimečný tým. Nechci tvrdit, že Zidane je "tělocvikář", jako se říká třeba o Solskjaerovi, ale rozhodně to není taktický génius jako Tuchel, Conte nebo Guardiola.

Jméno Mauricia Pochettina se ve spojení s United objevuje už několik let. Po svém vyhazovu z Tottenhamu prý čekal na nabídku z United a objevovaly se i zprávy, že jej měl kdysi doporučovat sám Sir Alex Ferguson. Pochettino však na starost dostal PSG, což je při aktuálním složení kádru asi snem každého trenéra a jeho angažování by bylo výrazně složitější, než v předchozích dvou případech.

Varianta číslo 4 pak je Erik Ten Hag. Tento holandský trenér aktuálně vede Ajax, se kterým sklízí jeden úspěch za druhým. Má jasný rukopis, hraje ofenzivní, velice zábavný fotbal, dává šanci mladíkům a odchovancům a dokonce zvládne dělat i z hráčů na odstřel superfotbalisty (čímž samozřejmě myslím Hallera). Ten Hag je vysněnou volbou většiny fanoušků, avšak aktuálně nejsou žádné náznaky, že by měl v Ajaxu končit. On sám dokonce relativně nedávno odmítl Bayern Mnichov, čímž jasně ukázal, že má s Ajaxem velké plány.

Objevila se také zajímavá spekulace ohledně Ralfa Ragnicka. Tento německý fotbalový vizionář bývá považován za jednoho z "vynálezců" gegenpressingu. Největší úspěchy slavil jako manažer Schalke, nicméně je známý také jako jeden z hlavních tvůrců "projektu Lipsko". Byl totiž sportovním ředitelem nejen Lipska, ale také Salzburgu. V létě přijal práci v Lokomotivu Moskva, nicméně známý německý novinář Christian Falk přinesl zprávu, že Ragnickovým snem je trénovat klub v Premier League a rád by dostal místo manažera Manchesteru United. Ragnick je génius a osobně bych jej ve strukturách klubu viděl rád, nicméně jej vidím spíše na pozici ředitele, než na trenérském křesle.

Jak to celé dopadne?

Tlak na OGS sílí a já si nedovedu představit, že jej ustojí. Fanoušci se bouří a dokonce má být na 13. listopadu svolána demonstrace před Old Trafford. Důvěra byla nalomena a i kdyby OGS po repre pauze začal vyhrávat, nevěřím, že se situace uklidní.

OGS bude během sezony odvolán a osobně očekávám, že aktuální ročník dokončí nějaký interim manager. Kdo jím bude je poměrně složitá otázka. V létě pak klub angažuje nového trenéra.

Závěrem bych rád dodal, že ačkoliv to aktuálně tak nevypadá, Ole odvedl v United kus poctivé práce a hodnotím jej jako nejlepšího "postfergusonovského" trenéra týmu.
 

Článek vznikl na základě spolupráce se stránkou Soccer 24/365


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

82.9%




Novější"Ženy by se měly raději věnovat plotně" i tento názor se objevil ve videu točeným pod hlavičkou FK Příbram
StaršíPodcast #18: Ze života fotbalového rozhodčího a autora projektu "Svět rozhodčích"