Bundesliga Newsletter - Dortmund nedominuje, ale vyhrává...

Další kolo za námi a oba vedoucí kluby jej zvládly vítězně, byť u Dortmundu je stále větší otázkou, jak dlouho si výsledkovou pohodu zvládne udržet. V tomto díle bundesligového newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, se podíváme nejen na statistiky Dortmundu nekorespondující s jeho výsledky, ale také na to, jak vypadají boje o titul i udržení. V tom druhém začíná plavat Hoffenheim, o jehož zákulisní situaci bude rovněž řeč, chybět pak nebude ani tradiční české okénko. 

 

Co týden přinesl?

Tři body i trvající otazník kolem BVB

BVB v dalším klíčovém utkání znovu urvalo tři body. Lipsko dokázal výběr Edina Teržiće přehrát 2:1. Nerozptýlil však obavy, že jejich parádní jízda musí nevyhnutelně jednou skončit. Další zápas se seriózním soupeřem a je z toho další šťastná výhra.

Nerad dělám závěry z xG v jednom utkání. Navázal bych ale na jeden z posledních zpravodajů, kde jsem zmiňoval, že tato metrika nebyla Borussii nakloněna v zápasech proti Leverkusenu a proti Chelsea (prvním kole duelu, výsledek druhého já ještě v době psaní neznám).

Střetnutí s RB Leipzig, které oficiální poskytovatel dat pro Bundesligu aws ohodnotil očekávanými góly 1,24 ku 2,45 ve prospěch býků, tak jen následuje trend. Přestříleni 8 ku 17, FotMob uvádí, že si Dortmund vypracoval jedinou velkou šanci proti čtyřem Lipska. Co hůř, Dortmund umožnil svému soupeři 14 střel z vlastního vápna.

Zásluhy ale není možné připisovat Gregoru Kobelovi, který se jako druhý klíčový hráč Dortmundu, po Adeyemim, zranil a v brance proto nastoupila jeho dvojka Alexander Meyer. 31letý německý brankář, někdy s pomocí svých obránců na brankové čáře, podal důležitý výkon, když na tom záleželo. Zatímco Dortmund všechny střely Red Bullu zneškodnil, Emre Can svou skákavou trefou plechovku (anglicky „can“) soupeře sešlápnul.

Dortmund tak po sérii velkých střetnutí na špičce tabulky zůstává, zdá se, jediným soupeřem Bayernu…

 

O čem se mluví?

O titul už jen dva, o záchranu hned pět

S pětibodovým odstupem mezi první dvojicí a třetím Unionem Berlin, když čtvrté Lipsko ztrácí bodů už sedm, se zdá, že nám o titul hrají už skutečně jen Bayern s Dortmundem. Cynik ve mně se obává, že o skóre druhé BVB dojde štěstí a v ‚dvojutkání‘ nejprve na Apríl s Bayernem a o týden později s Unionem Berlin nejpozději skončí jejich krasojízda.

Bayern sám má ale určitě ve svém repertoáru schopnost přidat ke svým, nebýt Kolína (9), rekordním sedmi remízám. To je pro srovnání stejně jako Schalke, o kterém žertujeme, že si chce proremízovat svou cestu k záchraně! Pokud tak někdo z pronásledovatelů sebere všechny body, které by měl získat proti slabším soupeřům, může se nám do cílové rovinky ještě vrátit.

Po střetnutích úvodní šestky v posledních týdnech: RB Leipzig proti Eintrachtu Frankfurt (2:1), Borussia Dortmund proti SC Freiburg (5:1), Borussia Dortmund proti RB Leipzig (2:1) a Bayern Mnichov proti Unionu Berlin (3:0) se nám tak souboj o titul přece jen trochu vytříbil.

Naopak, situace se komplikuje na druhém konci tabulky. Tam se díky prohře Stuttgartu z kopaček Bayernu, výhře Schalke nad Bochumí a selhání Hoffenheimu proti Mainzu sešli čtyři týmy na 19 bodech. Od konce: Bochum, Schalke, Hoffenheim a Stuttgart; kterým jen o jediný bodík uniká berlínská Hertha. Neustále se vyvíjející tabulku Bundesligy můžete sledovat přímo tady, na Kopačáku!

 

Příběh z nižších pater

Jak špatný je Hoffenheim? Tak špatný, že ho jeho majitel vrací fanouškům.

Hoffenheim je tým s nejhorší ligovou formou. Od restartu ligy po zimní přestávce si připsali jediný bod v remíze se Stuttgartem. Ten hrál od 78 minuty v deseti a Hoffenheim zachraňoval Andrej Kramarić gólem v 94. minutě. Tento „úspěch“ obalili ve všech soutěžích dohromady už jedenácti porážkami. Osm z toho přišlo po Novém roce.

Pokud nejste Chelsea nebo jiný ‚too big to fail‘ klub, tak pro vás podobná forma nevyhnutelně znamená záchranářské boje. Hoffenheim, a ne o moc lepší Stuttgart, navíc musí znervózňovat forma Schalke, které v posledních šesti zápasech sebralo deset bodů. Šest z toho proti svým přímým soupeřům (Stuttgartu a Bochumi).

Zároveň se rýsuje potenciálně velmi nechtěný zápis. Stále pouze 22letý střední obránce Ozan Kabak může sestoupit z nejvyšší soutěže počtvrté za pět let, pokaždé s jiným týmem: 18/19 Stuttgart, 20/21 technicky vzato Schalke, za které hrál první polovinu sezóny, než odešel hostovat do Liverpoolu, 21/22 Norwich a teď, 22/23, Hoffenheim. Jestli tohle není rekord, tak prokletí určitě.

Otřesná forma ale není jediný důvod, proč je Hoffenheim v poslední době středem mediálního zájmu. Jejich de facto majitel Dietmar Hopp se rozhodl vrátit svůj většinový podíl v klubu zpět jeho členům.

Hopp kontroluje většinový podíl od roku 2015 díky výjimce v pravidle 50+1, umožňující převzetí kontrolního podílu, pokud daná entita investovala do klubu kontinuálně a významně po více jak dvě dekády. Výjimka umožnila Volkswagenu a Bayeru ponechat si své vlastní kluby VfL Wolfsburg a Bayer 04 Leverkusen založené ještě před zavedení modelu 50+1.

Hopp Hoffenheim skutečně a bez nadsázky vybudoval. Tým z malé vesničky o přibližně třech tisících obyvatelích, za který nastupoval jako puberťák, dostal až do Bundesligy a mimo jiné mu třeba postavil 30tisícový stadion ve vedlejším Steinfurtu. Stejně malé obci.

Teď ale 82letý spoluzakladatel evropské mezinárodní softwarové společnosti SAP většinový podíl vrací. Nereaguje tím na kritiku ze strany fanoušků ostatních klubů, že jde proti modelu 50+1. Ani na negativní postoj vlastních fanoušků k majiteli kdykoliv se týmu nedaří. Veřejné mínění jej nepřesvědčilo nikdy během posledních osmi let, proč by to mělo teď být jiné?

Jeho rozhodnutí je zřejmě podníceno očekávanými závěry DFL, německé fotbalové asociace, v reakci na zjištění Bundeskartellamt, nezávislého orgánu pro hospodářskou soutěž v Německu, který vyhodnotil výjimky z pravidla 50+1 jako problematické.

Hopp tak pravděpodobně ke svému rozhodnutí dospěl s cílem předejít případným zásahům ze strany DFL. Svůj podíl mateřskému klubu vrací bez nároku na náhradu a Hoffenheim by měl i díky své dosavadní struktuře přejít plynule zpět do modelu 50+1. O celé situaci jsem se více rozepsal tady.

 

Česká hlídka

Schick Áčko, Kadeřábek s Králem základ, Pavlenka ze sítě tahal dva fíky

Ten nadpis by snad i jako shrnutí výkonů českých hráčů o víkendu stačil. Pavel Kadeřábek dál pokračuje v základní sestavě trápícího se Hoffenheimu. Nebezpečněji ale jeho tým působí spíš po levé straně, kde po lajně běhá Španěl Angeliño.

Jiří Pavlenka inkasoval dvakrát. Těžko by se mi ale tentokrát tvrdilo, že byl u inkasovaných branek bez chyby nebo že ho nějak výrazně potopila obrana. Ve skutečnosti byl Werder lepší a limitoval soupeře jen k devíti pokusům z nichž jen čtyři byly z pozic, odkud běžně vídáme góly.

Radost nám tak dělal pořádně jen Alex Král. Ten zahrál solidní utkání v dresu Schalke venku proti Bochumi. Zajímavější závěr nahodil zpátky puls všem, kdo při svém masochismu tento duel naladili. Jinak to byla utrápená aféra. Ani na ten minutový sestřih to málem nestačilo. Doporučuju si ho ale pustit, pár z těch momentů budeme ještě vídat v silvestrovských sestřizích.

Opomněl jsem pro zatím českou dvojici Schick-Hložek. Jejich Leverkusen si sice poradil s Herthou hravě 4:1, oba čeští útočníci, ale začali zápas na lavičce. Hložek na trávník nevyběhl, Patrik Schick ano. V 69. minutě střídal střelce prvního gólu, Azmouna, a sám se podílel na čtvrtém, když si připsal asistenci na branku Adliho.

Neviděl bych na absenci českých forwardů nic špatného. Schick se pořád vrací po zranění a Leverkusen navíc čeká ve čtvrtek (18:45) zápas s Ferencváros v Evropské lize. Alonso tak spíš jen rotuje sestavou a je super vidět, že se mu rozehráli i hráči širšího kádru!

To jste věděli, že Lukáš Ambros, který se po debutu vrátil zpátky na trávník s U19, kde dělá Wolfsburgu kapitána, se o své první bundesligové zkušenosti podělil s webem Livesport?

 

Na co se naladit

Oba lídry tabulky čekají lokální derby

O víkendu nás čekají dvě zajímavá derby. Nejprve to bavorské, mezi Bayernem Mnichov a FC Augsburg. Augsburg letos zůstává vedle už tradičního Gladbachu jediným týmem Bundesligy, který Bayern porazil. V polovině září na domácím stadionu Augsburg překonal své hlasitější sousedy 1:0, a protože dokázal potrápit třeba taky BVB na Signal Iduna Park, může jít o zajímavé střetnutí s potenciálem překvapit, i když tentokrát nebude mít outsider výhodu domácího prostředí (sobota, 15:30).

Bez pochyb významnější derby se odehraje o pár hodin později (sobota, 18:30). ‚Topspiel‘ je vyhrazený pro Revierderby mezi domácích Schalke 04 a vyjíždějící Borussií Dortmund. Dalo by se říct, že oba týmy jdou do zápasu v dobré formě. Dortmund drží šňůru vítězství čítající již dvouciferná čísla, zatímco Schalke se podařilo v posledních šesti týdnech vyhrabat z bahna spodku tabulky.

Podzimní duel zvládl domácí Dortmund s přehledem, ačkoliv pouze 1:0. Schalke se při venkovním utkání dostalo jen do střeleckých příležitostí, a ačkoliv do sítí Stuttgartu a Bochumi dokázali nasázet v součtu čtyři branky, nečekal bych odlišný vývoj. S více časem na přípravu v porovnání se svým úhlavním rivalem, který mou optikou za pár hodin čeká výkop utkání Ligy mistrů v Londýně, má však výběr z Gelsenkirchenu výhodu.

V neděli v 17:30 pak proti sobě vyběhnout Jiří Pavlenka na jedné straně a Adam Hložek s Patrikem Schickem na straně druhé. Můžeme tomu říkat třeba CZErby? … ne? … vyprovodím se sám.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Revierderby pomohlo Schalke ze dna, Dortmundu z čela...
StaršíBrighton - ze dna až do Premier league