Bundesliga Newsletter - Dobře, tak si ten titul zase nechte...

První kolo po reprezentační přestávce nám přineslo zápas o čelo tabulky, ve kterém (nečekaně) zvítězili hráči Bayernu, kteří tak svému novému trenérovi připravili pěkný začátek jeho angažmá. V tomto newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, se kromě tohoto souboje podíváme na ztrácející Lipsko, změnu na lavičce Stuttgartu a pochopitelně i na české hráče v soutěži. 

 

Co týden přinesl?

Tomu se říká „udělat Dortmund“

Třináct minut. Tak dlouho trvala naděje Borussie Dortmund v Allianz areně, než si vlastní gól dal Gregor Kobel, BVB spadla hlava, spustili ramena a zápas během následující čtvrthodiny odevzdali. Nakonec je jedno, že byl gól připsaný jako vlastní a nebude patřit Upamecanovi. Na Kobelově chybě to nic nemění, na následné rezignaci Dortmundu stejně tak. První výhra pro Tuchela, který na lavičce nahradil odvolaného Juliana Nagelsmanna (o tom si můžete poslechnout v podcastu, případně si přečíst můj článek na webu Football Club).

Poločasová střídání ještě zamávala s výsledkem, společně s opět dokázanou neschopností Bayernu udržet v této sezóně pohodlné vítězství bez škobrtnutí v závěru. Donyell Malen už v zápase s Kolínem ukázal, že by v současné formě neměl na hřišti chybět. Salih Özcan zase vyztužil střed pole, který byl ve složení Can-Bellingham-Guerreiro proti Bayernu přeci jen moc měkký.

4:2 finální výsledek, byla by chyba myslet si, že je o všem rozhodnuto. Lavička Bayernu se zase ukázalo jako velká neznámá, když po příchodu střídajících hráčů dokázali Bavoři dvakrát inkasovat. Těžký los v Lize mistrů navíc k rotaci v domácí soutěži nabádá a ztráta pár bodů někde po zbytku cesty není nic nepředstavitelného.

 

O čem se mluví?

Jak je důležité míti Nkunku

RB Leipzig v souboji o Ligu mistrů ztrácí. Dlouhou dobu přitom byli pod vedením Marca Roseho nejlepším týmem v soutěži. Bývalý trenér Borussie Dortmund přišel k týmu už v první polovině září jako nástupce Domenica Tedesca. Ten z úvodu sezóny 22/23 vyhrál jen dvě utkání, přidal tři prohry a dvě remízy.

Rose formu zvrátil, když porazil v prvním utkání svého bývalého zaměstnavatele BVB. Další dva zápasy ztratil. Pak však nastartoval dlouhou sérii bez prohry. Ta trvala od 1. října až do 11. února, kdy po čtrnácti výhrách a čtyřech remízách narazili na berlínský Union. Od té doby přibylo proher hned pět včetně debaklu z kopaček Manchesteru City. Myšleno před utkáním s BVB v DFB-Pokal. Jako tradičně u středečních zápasů, tady jsem vůči vám, čtenářům, v nevýhodě.

V čem spočívá tento úpadek? Pohled na jejich podprahové statistiky nám prozrazuje, že příčinou není obrana. V období od 10. září do 10. února bylo Lipsko nejlepším týmem v lize. Získali 31 bodů oproti 29 Bayernu. Během této epizody inkasovali v lize o 0,3 branek víc, než jim přisoudila metrika xG. Mezi 11. únorem a 4. dubnem toto číslo vzrostlo, ale na rozdíl pouhých 0,4. Zároveň jsou po Novém roce týmem, který svému soupeři umožňuje zdaleka nejmenší množství přihrávek kolem vlastního vápna.

Naopak v útoku zaznamenali citelný propad. Hodnotu -2,1 v prvním období nahradilo +2,8 ve druhém. To je propad o nějakých pěti gólů během sedmi zápasů. Takový rozdíl je určitě možné vysvětlil absencí Christophera Nkunku. Ten se ale zranil před Mistrovstvím světa a chyběl Lipsku už v lednu, namítnete. A máte určitě pravdu. Už z úvodu roku 2023 byl ale v útoku Lipska cítit propad, znovu demonstrovaný rovněž statisticky.

Navíc soupeři Lipska v lednu byli kromě Bayernu, který udrželi na jednogólovou remízu, Schalke a Stuttgart, aktuálně sestupující dvojice. Union, Dortmund, Manchester City i v kalendářním roce 2023 čtvrtý nejlépe hrající tým ligy Mainz se ukázali být jiným kalibrem. Vedle nich vyhořelo Lipsko i proti Bochumi, ale to sveďme na kocovinu po debaklu v Manchesteru.

Není navíc těžké postavit argument proč Nkunku Lipsku tolik chybí. I přes jeho absenci prakticky celou jarní část sezóny je nejlepším střelcem týmu s 12 góly. Druhý Timo Werner se v Bundeslize prosadil sedmkrát, zatímco jediným dalším zakončovatelem s více než pěti trefami je Emil Forsberg.

Hlavní útočná opora André Silva navíc zažívá otřesnou sezónu. Namísto 10 branek má na kontě 4, nejpropastnější rozdíl v koncovce v celé lize. Což o to, v červených číslech je celou svoji kariéru vyjma působení v Eintrachtu Frankfurt. Proč by to tedy mělo někoho překvapovat? Letošní rozdíl je ale rekordní i na jeho poměry.

Problém pak také zjevně není v kreativitě. Szoboszlai a v omezených minutách Olmo dělají co umí, jen jimi vytvořené příležitosti nemá pořádně kdo uklízet do sítě, zatímco se Nkunku kurýruje z obnoveného zranění.

Celá tato etapa navíc zvedá výstražný prst pro sportovního ředitele Maxe Eberla. Nkunku podle všeho už podepsal v Chelsea a příští rok si tak bude muset tým poradit úplně bez něj. Můžou doufat, že Werner najde svoji formu ze sezóny 19/20. To ale překonával ‚hipsterské statistiky‘. Zato letos střílí očekávaným tempem.

Lipsko je pro léto spojováno s Jonathanem Davidem z Lille. Toho ostatně statistický web fbref připodobňuje ze všech hráčů nejvíce právě Christopheru Nkunkovi. Hned v zápřahu je ale v kalkulaci podobných hráčů André Silva a nedaleko Timo Werner. Lipsko by se tak mělo zamyslet, jestli chce jako svůj ‚statement signing‘ třetího do party, nebo položí velké peníze na stůl za jiného stabilního zakončovatele, který se méně podobá jejich současným oporám v útoku.

Příběh z nižších pater

Stuttgart si najal insolvenčního správce

Podruhé za dva měsíce tady přichází řeč na nového trenéra Stuttgartu. Naposledy jsem v newsletteru z poloviny února lamentoval nad neúspěchy Bruna Labbadii. Tento ostřílený veterán záchranářských bojů přišel do Stuttgartu začátkem prosince po zhruba ročním sabatiklu. Před svým působením v Herthě dovedl k záchraně HSV a Wolfsburg. VfB Stuttgart tak doufal, že předává svůj tým do zodpovědných rukou.

Na rozdíl od prvního Labbadiova působení na lavičce VfB, kdy mezi lety 2010 až 2013 vedl tým ze Švábska do 119 utkání, jeho osobní rekord, tentokrát skončila jeho etapa po pouhých 12 zápasech. Uvolnil tím prostor už třetímu kouči Stuttgartu tuto sezónu, Sebastianu Hoeneßovi. Synovec slavného křídelníka a posléze dlouholetého funkcionáře Bayernu Mnichov už dříve na seniorní úrovni trénoval druhý tým Bayernu a také Hoffenheim. Tam ho oklikou přes Andrého Breitenreitera nahradil Pellegrino Matarazzo, který začal sezónu právě na lavičce Stuttgartu. A aby to nebylo málo zamotané, oba týmy aktuálně v boji o záchranu, Stuttgart a Hoffenheim, se utkají ve vzájemném zápase poslední hrací den sezóny.

Může se to ukázat být zápas o všechno, současný stav ale spíše naznačuje, že Stuttgart už tou dobou bude odsouzený k sestupu do 2. Bundesliga. Ostatně se zdá, že s tím i tak trochu počítají. Jak jinak si vysvětlit, že záchranářského specialistu nahradili mladým, ambiciózním koučem s budoucností? Tím spíš krátce po reprezentační přestávce, kdy by mohl Labbadiovo nástupce dostat prostor něco se svým novým týmem vymyslet.

Hoeneßova smlouva je platná i v případě sestupu. Nabízelo by se to jako řešení táhlých problémů Stuttgartu projít očistou v podobě jednoho ročníku ve druhé lize a vrátit se jiní, lepší. Nešlo by o nic nevídaného. V pravidelných intervalech to poslední dekádu dělá Kolín a naposledy to takhle vyšlo Brémám.

Samozřejmě je zde risk, že ve 2. Bundesliga uvíznete jako HSV. To letos znovu viditelně zahazuje dobrou výchozí pozici a vzdává se naděje na automatický postup z prvních dvou příček. V Hoeneßově akvizici ale můžeme vidět snahu předejít takovému scénáři. Trenér, který prošel mimo jiné i školou Red Bullu přijde v předstihu, pozná svůj tým, vyprofiluje si klíčové opory, provede je útrapami nižší divize a snad vystoupá zpět do Bundesligy. V průběhu očití svůj výběr o nešvary minulosti. Taková insolvence v podobě druhé ligy…

 

Česká hlídka

Vzájemné duely

Aprílový víkend měl přinést dvě vzájemná střetnutí českých hráčů. Adam Hložek ale zápas proti Schalke Alexe Krále promarodil. S opětovnou absencí Patrika Schicka do utkání zasáhl jen český středopolař. Celých 90 minut tradičně neúnavně brázdil celé hřiště, napadal protihráče kdy mohl, většinou úspěšně, přesto ale odcházel poražen (0:3 pro Leverkusen).

Zbývalo tedy střetnutí Jiřího Pavlenky a Pavla Kadeřábka. Tedy Werderu Bremen a TSG Hoffenheim. Pavlenka byl nucen lovit míč ze sítě hned dvakrát. To je o dva více, než kolik zákroků si připsal za celý zápas. Naopak Kadeřábek patřil mezi nejlepší hráče svého týmu. Bezmála polovina útoků jeho týmu šla přes jeho stranu, připsal si dvě klíčové přihrávky a jednu asistenci. I závěrečné drama se Bundeslize vešlo do krátkého sestřihu:

Další střet dvou českých opor přinese nadcházející víkend. Kadeřábkovo Hoffenheim hostí Královo Schalke (neděle, 19:30).

 

Na co se naladit

Ve všech miniligách

27. hrací den přinese souboj ve všech pomyslných miniligách. V odskočené trojici na čele tabulky poměří síly domácí Borussia Dortmund s hostujícím Unionem Berlin (sobota, 15:30). Zdánlivě souboj o druhé místo může ještě zatraktivnit případný úspěch čtvrtého Freiburgu doma proti prvnímu Bayernu Mnichov (sobota, 15:30). Jednak je zde potenciál návratu BVB zpátky na první příčku, případně katapultování Unionu zpět do souboje o titul. Zároveň by ale vítězný Freiburg doplnil své soupeře a mohl mít ještě ambici přeházet pořadí na čele tabulky.

O pár příček níž se v souboji o Evropu utkají Bayer Leverkusen s Eintrachtem Frankfurt (sobota, 15:30). Tým Olivera Glasnera po slibném začátku jara hodně klopýtá a hrozí jim příští sezóna bez evropských pohárů. Aktuálně šestí, Leverkusen na ně po své výhře nad Bayernem ztrácí pouhý jeden bod. V závislosti na výsledcích Mainzu a Wolfsburgu může Eintracht spadnout až na deváté místo.

Ať si vybere kterýkoliv ze zápasů, nešlápnete vedle. Jen je škoda, že se hrají všechny ve stejný čas. Další do sbírky: „Bundesliga nedokáže prodat svoje zajímavé příběhy“; jak jsme se bavili v poslední epizodě podcastu Kopačák, věnované německému fotbalu.

Naplno si ale budete moct vychutnat boj o záchranu. V neděli se nejprve v 17:30 utkají 14. Bochum (26 bodů) s 18. Stuttgartem (20 bodů), načež v 19:30 změří síly 15. Hoffenheim (25 bodů) se 17. Schalke (21 bodů). Hoffenheim by případnou výhrou mohl utéct z té nejhorší vřavy. Má dobrou formu, šest bodů z posledních dvou utkání. Bochum zase udělala sedm v posledních třech a výhra s posledním celkem tabulky by pro ně mohla znamenat definitivní vykoupení. Jejich soupeř ale bude doufat v ten tolik vyžadovaný efekt nového manažera.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

99.1%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBrentford jako žolík v boji o Evropu
StaršíBundesliga Newsletter - Jako na horské dráze...