Bundesliga Newsletter - Kolín v očekávání problémů...

V posledních týdnech se v tomto našem newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, celkem logicky zaměřujeme na boj o titul či záchranu. Tentokrát uděláme trochu výjimku a kromě tradičního ohlédnutí se za posledním kolem a představení toho, co nás čeká v tom dalším, bude řeč o možných potížích, které mohou dopadnout na klub z Kolína a zavítáme také do druhé nejvyšší soutěže, kde o pohádkový postup usiluje neznámý Heidenheim. 

 

Co týden přinesl?

1. Bayern, 2. až 18. Chaos

Minulý hrací den v Bundeslize přinesl souboj na třech frontách. Na úplném čele tabulky se díky výhrám nad Freiburgem (0:1) a Unionem Berlin (2:1) osamostatnil Bayern Mnichov a Borussia Dortmund. Poražená dvojice se tím propadla do divize pod špicí, hrající o evropské poháry. Freiburg kvůli výhře Lipska nad Herthou BSC (0:1) spadnul až na páté místo.

Dali tak za pravdu našemu tvrzení ze stále aktuální epizody podcastu, že o titul hraje jen Bayern a Dortmund.

Šestý Bayer Leverkusen vedený Florianem Wirtzem udělal důležitý krok v cestě za evropskými poháry, když porazil Eintracht Frankfurt 3:1. Neporaženi od 19. února, těžko uvěřit že z úvodu října přebíral Xabi Alonso své mužstvo na 17. místě.

Frankfurt díky klopýtnutí Mainzu a prohře Wolfsburgu zůstává sedmý. I sedmá příčka může za určitých okolností garantovat Konferenční ligu, a tak si právě tato trojice půjde v příštích týdnech po krku.

Z nepříjemné blízkosti bojů o záchranu se odmítl odrazil Augsburg. Naopak jejich soupeř, Kolín, se jim nechce dále přibližovat a odvezl si z Bavorska tři body (1:3).

Dvojice střetnutí na dně tabulky vrátila na poslední místo Schalke. To nestačilo na Hoffenheim (2:0), který třetí výhrou v řadě pokračuje svůj úprk. Přeskočil tím i Bochum. Ta v pětigólovém utkání nezvládla restartovaný Stuttgart, který zažívá po změně trenéra renesanci. Jejich vzájemný zápas byl podobně chaotický, jako celá bundesligová tabulka:

 

O čem se mluví?

Zábava i po konci karnevalu

Čtvrtá sezóna Kolína v Bundeslize nemůže být poklidná. To celek z města karnevalu zkrátka neumí. Během svých posledních dvou štací v nejvyšší divizi pokaždé čtvrtou sezónu sestoupil. Naposledy sestup z posledního místa zvládl v ročníku, kdy zároveň reprezentoval Bundesligu v Evropě.

Kvalifikace do nižší soutěže se jim přes všechnu jejich snahu letos asi nepodaří. Aby je to nemrzelo, postarala se fanouškům die Geißböcke o zábavu FIFA. Ta naservírovala jejich oblíbenému klubu transfer ban. Stopku na přestupy během následujících dvou přestupových období, platnou už od nadcházejícího léta.

Jak Kolín k této poctě přišel?

Podle FIFA měl 1. FC přesvědčit toho času 16letého útočníka Olimpija Ljubljana, Jaka Čuber Potočnika, aby rozvázal smlouvu se svým slovinským klubem a přestěhoval se do Kolína zadarmo. Tento manévr z ledna 2022 je nyní dohnal.

Kolín, který musel z rozhodnutí FIFA zaplatit 54 tisíc euro slovinské straně, se odvolal k arbitrážnímu soudu pro sport. Rozhodnutí soudu by mohlo trvat až půl roku a trenér Steffen Baumgart by tedy mohl mít v létě prostor přeci jen sestavu posílit. S největší pravděpodobností ale jde jen o odložení problému.

Nabízí se rovněž řešení v podobě mimosoudního vyrovnání s Olimpijí. Její viceprezident, v Mnichově sídlící právník Christian Dollinger, se tomu nebrání. Již dříve se slovinský klub snažil získat náhradu v hodnotě 1,5 milionu euro. Není však jisté, zda by bylo přestupové embargo zvednuto i pokud by obě strany našly společnou řeč. Historie však dokládá, že to není nemožné.

Sám 17letý rodák z Březice, malého města nedaleko hranice s Chorvatskem, také neunikne bez trestu. Jeho třináct gólů ve stejném počtu ligových utkání soutěže do 19 let bude na nějakou chvíli jeho posledních. Čuber dostal s okamžitou platností čtyřměsíční stopku a sezóna pro něj skončila předčasně. Na trávník se bude moct vrátit až na přelomu července a srpna.

 

Příběh z nižších pater

Fotbalová pohádka

Nedávno tu byla řeč o kouči St. Pauli, Fabianu Hürzelerovi. Tento 30letý kouč mimochodem stále neprohrál ligový zápas. O víkendu natáhl šňůru na deset výher v řadě. Aby nám to St. Pauli přece jenom nepostoupilo do první ligy dřív než jejich známější hamburští sousedé HSV. Aktuálně druhé HSV a čtvrté Kiezkicker, jak se St. Pauli přezdívá, dělí jen 6 bodů. Na konci minulé sezóny byl rozdíl jen tříbodový, ač se mezi oba kluby vešel ještě letos první Darmstadt.

I tuto sezóny oba městské rivaly dělí ještě jeden celek. Třetí Heidenheim držel ještě do minulého víkendu postupové druhé místo. Vzájemné utkání právě s Hürzelerovo St. Pauli je ale o pohodlí připravilo. Souboj čtyř koní o postup do nejvyšší soutěže se tak zřejmě rozhodne až v cílové rovince. Pojďme si proto v mezičase říct pohádku o Heidenheimu.

Od ‚rebrandu‘ v roce 2007, kdy se fotbalový klub oddělil od širší sportovní asociace Heidenheimer Sportbund, ušel celek z pustiny mezi Mnichovem a Stuttgartem dlouhou cestu. Toho času ve čtvrté divizi, hned následující sezónu se povedl postup do 3. Liga. Ani tam se klub se svým vzrůstajícím počtem diváků na 15ti tisícovém stadionu nechtěl zdržovat dlouhou.

Po pár těsných nezdarech se to na pátý pokus povedlo a vzestup pokračoval. Od sezóny 18/19 neomylně v horní polovině tabulky 2. Bundesliga, zdá se nevyhnutelné, že do městečka Heidenheim an der Brenz s jeho 50ti tisíci obyvateli budou v blízké budoucnosti jezdit všechny Dortmundy a Bayerny Bundesligy.

Třeba konečně ten stadion s dvojnásobkem míst na stání než na sezení vyprodají. To je snad jediná kaňka na celém jejich příběhu. V celé letošní sezóně byl vyprodaný jen jednou. První divizi tak bude hrát další klub z města, kde zkrátka a dobře spíš není potenciál vybudovat nějaký velkoklub. Stoupněte si do fronty s Hoffenheimem, Augsburgem nebo Wolfsburgem. Celý dvoumilionový Hamburg se pak může mačkat ve druhé lize…

Ale abych nebyl za pesimistu, nechal jsem si to nejlepší na příběhu Heidenheimu na závěr. V roce 2007 se stala ještě jedna věc, která formuje historii tohoto malého klubu. Na lavičku usedl Frank Schmidt. Toho času 33letý kouč a rodák z Heidenheimu. Dneska je mu 49, klub ze svého rodného města trénuje už 16 let a směřuje s nimi do nejvyššího patra německé fotbalové pyramidy. Jeho tehdejší věk to naznačuje a já to potvrdím: Schmidt, mládežnický reprezentant ve svých hráčských dnech, nikdy netrénoval jiný klub. Smlouva do roku 2027 signalizuje, že dost možná nikdy ani nebude. Proč taky?

Čistě domácí optikou je to nádherná pohádka. A taky, alespoň s možným setupem Stuttgartu nemusí jih Německa přijít o jednu ze svých místenek v nejvyšší soutěži.

Česká hlídka

Výkonnostní protipóly

Ze sedmičky českých zástupců vyběhli o víkendu na bundesligové trávníky jen tři.

Jiří Pavlenka se vyznamenal osmi zákroky proti s přehledem lepšímu Mainzu a zajistil tak svým Brémám důležitý bod. Důležitý proto, že Werder porazil od začátku února jen adepty na sestup Stuttgart a Bochum. V celém tomto období bodoval už jen remízou s Gladbachem.

Ze vzájemného duelu Kadeřábka s Králem odcházel šťastnější krajní záložník Hoffenheimu. Tentokrát bez asistence, někdejší opora pražské Sparty po šesté v řadě odehrála celé utkání. S jeho centry si defenzivně odpovědný soupeř poradil, o další klíčovou přihrávku do statistik však Kadeřábka připravit nedokázali. Sám český záložník navíc vládl ve vzduchu, když vyhrál 11 z 15 vzdušných soubojů, které podstoupil.

Podobná chvála bohužel nejde pět na druhého našeho zástupce v tomto sestupovém ‚šestiboďáku‘. Alex Král si už ve 22. minutě srazil do vlastní branky přízemní centr Španěla Angeliña. Vcelku nezaviněnou chybu doplnil nulovou úspěšností v pozemních duelech a rovněž nulou jakýchkoliv defenzivních akcí. Dopředu a na míči to bylo lepší. To je ale směr, kterým Schalke moc nehraje a žádného vykoupení se český středopolař bohužel nedočkal.

 

Na co se naladit

‚Head-to-head‘ na spodku i znovu pro Leverkusen

Schalke čeká nadcházející víkend další důležitý souboj ve snaze udržet se v nejvyšší divizi. Tentokrát je přijede navštívit předposlední Hertha. Oba týmy dělí jediný bod a jejich střetnutí vykopne 28. kolo (pátek, 20:30).

Další z týmů u dna tabulky čekají utkání s celky na čele: Hoffenheim hraje s Bayernem (sobota, 15:30), Stuttgart ve stejný čas s BVB a Augsburg s Lipskem. Bochum potom v neděli (17:30) s Unionem. Případné tři body kterýmkoliv směrem mohou donutit vícero klubů otáčet v závěrečných týdnech hlavu ve strachu z pádu.

Zajímavým duelem v boji o evropské příčky se může ukázat poslední zápas kola (neděle, 19:30) mezi Leverkusenem a Wolfsburgem. Tým Nika Kovače může případnou výhrou ještě promluvit do závodu alespoň o Konferenční ligu. Naopak Xabi Alonso a jeho výběr mohou těžit z porážky Frankfurtu a uklouznutí Mainzu. V závislosti na víkendovém snažení svých soupeřů by upevnili svůj hold postupové pozice.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

98.9%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Stindlovo loučení ve stínu zmateného Bayernu
StaršíBrentford jako žolík v boji o Evropu