Představení účastníků EURA U21: Anglie

Ačkoliv Anglie na triumf z mládežnického EURA čeká již téměř 40 let, jako již tradičně na turnaj poveze extrémně silný tým. Trenér Lee Carsley poskládal pro tuto věkovou kategorii neuvěřitelně zkušený kádr, který je plný hráčů, co pravidelně startují v Premier League. Anglie bude žhavým kandidátem na zisk některé z medailí. 

Poslední EURO se mladým Angličanům vůbec nepovedlo. Prohráli úvodní dva zápasy turnaje, což pro ně znamenalo konec hned ve skupině. Pro tehdejší výběr, ve kterém se objevili i takoví hráči, jako například Ramsdale, Eze, Guehi, Gallagher nebo Hudson Odoi, to bylo velké zklamání. O to větší motivaci bude mít Albion letos. Jak dobře se svěřenci Lee Carsleyho na turnaj připravili, se mohou přesvědčit hned v úvodním zápase i čeští reprezentanti. Zajímavé je, že tito dva soupeři se spolu setkali i v kvalifikační skupině, kde Anglie oba zápasy vyhrála. 

Nepočítáme-li porážku od Slovinska v závěrečném utkání kvalifikace, Anglie se na EURO dostala bez větších potíží. Nepůsobila sice tak suverénním dojmem, jako třeba mladí Portugalci nebo Francouzi, ale ani tak nebylo o jejich postupu pochyb. Nejlepším střelcem a klíčovým hráčem byl odchovanec Arsenalu, který letos prožil velice úspěšné hostování v Remeši, Folarin Balogun. Na turnaj se ale nepodívá. Během sezony totiž změnil občanství a na seniorské úrovni má v plánu reprezentovat USA. 

 

KLÍČOVÝ HRÁČ: HARVEY ELLIOTT 

Elliott možná patří mezi nejmladší hráče anglického výběru, ale kvalit má na rozdávání.  O mladém anglickém záložníkovi se poprvé začalo nahlas mluvit už v roce 2018. Tehdy ještě jako produkt fulhamské akademie debutoval v prvním týmu. Bylo mu 15 let a stal se nejmladším hráčem historie, který kdy nastoupil v Carabao Cupu. Elliott se velice brzy dostal do hledáčku věhlasnějších celků a závod o jeho podpis vyhrál Liverpool. Ačkoliv jeho kariéru zbrzdilo vážné zranění, letos naplno začal ukazovat svůj potenciál a připsal si 45 startů. 

Harvey Elliott začínal jako pravé křídlo, pro což jej předurčovalo mnoho jeho fotbalových dovedností. Kromě rychlosti, šlo především o výbornou kopací techniku a dribling. Elliottovi vyhovovalo si přebírat míč v krajních prostorech, odkud mohl překonávat soupeře, případně se díky své kreativitě zapojovat do výstavby hry. A právě tuto vlastnost v něm viděl Jürgen Klopp a začal jej nasazovat uprostřed zálohy. 

Harvey Elliott má pro hru ve středu zálohy velice dobré předpoklady. Má dobrou orientaci v prostoru, díky čemuž se mu daří dávat mnoho progresivních pasů pro nabíhající spoluhráče. Má také velice dobrý pohyb jak s míčem, tak bez něj. To pomáhá při výstavbě ofenzivních akcí, kdy kromě toho, že umí překonávat soupeřovi linie svým silným driblingem, tak se často také nabízí do mezihry nebo narážečky. Celkově je Elliott velice inteligentní hráč, který těží ze své kreativity. Nutno dodat, že anglický výběr bude mít na tomto EURU poměrně silný střed zálohy, a tak není vyloučené, že se objeví na kraji hřiště.

 

KOHO SLEDOVAT: NONI MADUEKE 

Mládežnický reprezentant se poměrně dlouhou dobu držel mimo radar fanoušků Premier League, protože už ve svých 16 letech odešel z Tottenhamu do akademie PSV. Netrvalo to dlouho a propracoval se do prvního týmu. Už v sezoně 2020-21 se zařadil mezi stabilní členy kádru a začalo se nahlas spekulovat o návratu do jeho rodné vlasti. A k tomu došlo letos, kdy Madueke podepsal smlouvu s Chelsea. Todd Boehly do PSV Eindhoven poslal 35 milionů. 

Hodnotit Maduekeho dosavadní výkony v Anglii je složité. Chelsea koupila obrovské množství hráčů, což se podepsalo na mizerné výkonnosti klubu. Je ovšem nutno podotknout, že Madueke rozhodně patřil k těm zajímavějším posilám. 

Madueke je všestranný hráč, který v ofenzivě dokáže zahrát téměř jakoukoliv pozici. Nejlépe se ale cítí na pravém křídle. Je rychlý, dynamický a fyzicky dobře vybavený, což z něj dělá pro soupeřovu obranu nepříjemného hráče. Jeho silnější nohou je levačka, a proto chodí často z pravého křídla na střed, odkud buď hledá soupeře nebo rovnou střílí. Občas kvůli této vlastnosti býval přirovnáván k Arjenu Robbenovi. 

Noni Madueke na juniorské úrovni začínal jak “desítka”. Má dobrou rozehrávku, správně vnímá prostor a svými progresivními pasy dokáže dobře hledat spoluhráče. Díky své dynamice a perfektnímu driblingu jej ale kouč Ruud van Nistelrooy stavěl právě na křídle, kde dokázal ještě lépe využít své nejsilnější zbraně. 

Madueke v současné době patří mezi vůbec nejtalentovanější anglické fotbalisty a leží před ním velká budoucnost. 

 

SKRYTÝ TALENT: CAMERON ARCHER 

Mluvit o Archerovi jako o skrytém talentu, není úplně přesné. Přeci jen se jedná o hráče, který si na seniorské úrovni připsal již sedmdesát startů a především fanoušci Championship jsou si jeho kvalit velice dobře vědomi. Archer patří Aston Ville, v jejíž dresu si zatím připsal jen pár startů. Letos ale hostoval v Middlesbrough, kde naplno ukázal, jak dobrým hráčem může být. 

V uplynulé sezoně si připsal 11 branek, ke kterým přidal 6 asistencí. Byl druhým nejlepším střelcem týmu a výrazně se tak podílel na tom, že se Middlesbrough dostalo do playoff, kde si mohlo zajistit postup do Premier League. Naneštěstí vypadlo s Coventy a postup se tak nekonal. 

Cameron Archer je typický útočník. Jeho největší předností je zakončení. Je velice všestranným střelcem. Góly umí dávat levou i pravou nohou, hlavou, ve vápně, ale i z dálky. Má velice dobrý výběr místa, umí se orientovat v prostoru a dokáže se pravidelně dostávat do zakončení. Není ale jen typickým zabijákem do vápna. Pro tým je také velice důležitý v buildupu, protože se rád pro míče stahuje do hloubky pole. Díky této vlastnosti si připisuje relativně hodně asistencí. Umí také rychle přepínat. Jakmile některý z jeho hráčů získá míč, ihned skenuje prostor na soupeřově polovině a vyhledává si vhodnou pozici. 

Aston Villa aktuálně řeší, co s Cameronem Archerem bude dál. Ollie Watkins za sebe nemá rovnocennou náhradu a Archer ukazuje, že může být do příštích let velice platným hráčem. 

 

NOMINACE: 

Brankáři: James Trafford, Josh Griffiths, Anthony Patterson, Carl Rushworth

Obrana: Max Aarons, Jarrad Branthwaite, Charlie Cresswell, Lewis Hall, Taylor Harwood-Bellis, Djed Spence, Luke Thomas

Záloha: Tommy Doyle, Harvey Elliott, James Garner, Curtis Jones, James McAtee, Jacob Ramsey, Oliver Skipp, Emile Smith-Rowe

Útok: Cameron Archer, Morgan Gibbs-White, Athony Gordon, Noni Madueke


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

94.3%




NovějšíPředstavení účastníků EURA U21: Portugalsko
StaršíPředstavení účastníků EURA U21: Francie